AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bencillik (Egoizm) nedir - Bencillik (Egoizm) ne demek

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Bencillik (Egoizm),
Bencillik (Egoizm) nedir,
Bencillik nedir,Bencillik ne demektir,
Egoizm nedir,
Egoizm,


Bencillik (Egoizm) :
İnsan eylemlerinin kökeninde “ben sevgisi” vardır. Ahlak ise insanın kendini koruma güdüsünün dışa vurulmasından başka bir şey değildir. Bu görüşü savunan Thomas Hobbes’a göre, insanda, hayvanlarda olduğu gibi “kendini sevme” ve ”kendini koruma” içgüdüleri vardır. Dolayısı ile insan doğası gereği “bencil” dir. Bencil olan insan her şeyden önce kendi “çıkar” ını düşüneceğinden evrensel bir ahlak yasası yoktur.
 
Bencillik (egoizm), genel olarak insanın kendi çıkarlarını diğerlerinin çıkarlarından üstün tutması durumunu ifade eder. Bu kavram, insan doğasının temelinde "benmerkezcilik" olduğunu ve kişinin öncelikle kendi çıkarlarını düşündüğünü ifade eder. Kimi görüşlere göre, bireylerin düşünce ve davranışlarının temelinde yatan güdünün bencillik olduğuna ve insanların evrensel bir ahlak yasasına sahip olmadığına inanılır.

Thomas Hobbes gibi düşünürler, insanların doğası gereği bencil olduğunu ve bu nedenle her eyleminin kendi çıkarını korumaya yönelik olduğunu savunmuşlardır. Buna göre, ahlak da insanın kendi çıkarlarını koruma güdüsünden başka bir şey değildir.

Egoizm ise bireyin kendi çıkarlarını en üst düzeyde tutma eğilimini ifade eder. Egoist bir kişi, genellikle başkalarının duygularını veya ihtiyaçlarını göz ardı ederek kendi mutluluğuna, başarısına ya da çıkarına odaklanır.

Ancak, bencillik ve egoizm kavramları genellikle eleştiriyle karşılanır, çünkü insan ilişkilerine zarar verebileceği düşünülür. Toplumsal ilişkilerde ve etik değerlerin karşısında bencil davranışların genellikle olumsuz bir etkisi olduğu düşünülür. Bu nedenle, bireylerin kendi çıkarlarını korurken başkalarının haklarına ve menfaatlerine saygı göstermeleri önemli görülür.
 
Geri
Üst