AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bell paralizi ne kadar surer?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.253
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bell paralizi ne kadar sürer?​

Yüz sinirinde ödem ortaya çıkması neticesinde içinden geçtiği kemik yapılarda sıkışması sonucunda ortaya çıktığı düşünülür. Fasiyal sinirin viral enfeksiyonu ile ilgili olduğu tahmin edilmektedir. Bell paralizisine bağlı yüz felci geçiren hastaların ’a yakını yaklaşık altı ay içerisinde tamamen iyileşir.

Paraliz felç nedir?​

Paraliz felç nedir?
Felç, paralizi veya pleji, sinirlerin ya da kasların bozukluğundan ileri gelen hareketsizlik ya da hareket azalması. Felcin aşırı durumunda hasta, vücudunun bir yarısını ya da tamamını oynatamadığı gibi, tam bir bilinçsizlik de gösterir; yanı sıra duyu eksikliği de vardır.

Yüz felci tedavisi ne kadar sürer?​

Yüz felci tedavisi ne kadar sürer?
İyileşme dönemi Hafif hasarlanmalarda düzelme yalnızca birkaç gün gibi kısa bir sürede oldukça hızlı ve tam olurken, daha ağır vakalarda bu süre birkaç ay gibi daha uzun olabiliyor. Harabiyete uğrayan sinirin onarımını ortalama 1 – 2 mm/gün hızı ile hesap ettiğimizde, iyileşme süreci 15 gün ile 18 ay sürebilir.

Periferik fasiyal Paralizinin klinik bulguları nelerdir?​

En sık rastlanan bulgular: etkilenen taraftaki kaşta düşüklük, göz kapağını tam kapatamama, nazolabial olukta silikleşme ve yine etkilenen tarafta dudak kenarında düşüklük (normal olarak çalışan karşı taraf, kendine doğru çeker) görülür.

Yüz felcine sıcak mı iyi gelir soğuk mu?​

Yüz felcine sıcak mı iyi gelir soğuk mu?
Termal tedavi (yüzeyel sıcak uygulaması: sıcak su torbası,enfraruj): Vazodilatasyon sağlayarak sinirdeki iskemiyi düzeltmek amaçlanır. Hastaların çoğunda paralitik yüz üzerine lokal ısı uygulanması rahatlatıcıdır.

Yüz felcini engellemek için ne yapmalı?​

Yüz felcini engellemek için ne yapmalı?
*Yazın arabada veya ofiste, terliyken klima ve rüzgara direkt maruziyetten kaçınmalıdır. Ani sıcak değişimleri, yüz sinirinde ödem oluşumuna ve yüz felcine neden olmaktadır. *Duş aldıktan sonra klimalı bir ortama girilecekse, saçlar ve yüz iyice kurutulmalıdır. *Islak saçla dışarı çıkılmamalıdır.
Yüz felci kendi kendine geçer mi?​
Hastalık genellikle her hangi bir medikal veya cerrahi tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden düzelir. Tedavi sürecini hızlandırmak amacı ile yüz kasları egzersizleri ile birlikte masaj önerilir. Soğuk havalarda baş – boyun bölgesini koruma ve sıcak tutma unutulmamalıdır.

Yüz felci neden olur belirtileri?​

Yüz felci neden olur belirtileri?
Yüz felci, yüze gelen sinir liflerinin zedelenmesi sonucu yüzün mimik kaslarındaki hareket kaybına neden olan bir hastalıktır. Şikayetleri ve Bulguları: Yüzde ağrı, baş ağrısı ve baş dönmesi, kulak ağrısı, kulak çınlaması, sese karşı hassasiyet, konuşma zorluğu, salyayı tutamama gibi sorunlara neden olmaktadır.

Geçici felç ne kadar sürer?​

Geçici felç ne kadar sürer?
Kısmi felç ile geçici felç birbirinden farklı kavramlardır. Geçici felçte şikayetler 24 saatten uzun sürmez. Geçici felçlerde şikayetler 1 gün içerisinde sonlandığı için genellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci gerektirmez.
 
Bell paralizi genellikle yüz sinirinin ödem oluşması sonucunda kemik yapılar içinde sıkışmasıyla ortaya çıkar. Bu durum genellikle fasiyal sinirin viral enfeksiyonu ile ilişkilidir. Bell paralizisine yakalanan hastaların çoğunluğu altı ay içinde tamamen iyileşme sürecine girer.

Paraliz felç, sinirlerin ya da kasların bozukluğundan kaynaklanan hareketsizlik veya hareket azalması durumudur. Felcin şiddetine bağlı olarak, hasta vücudunun bir kısmını ya da tamamını hareket ettiremez ve bilinçsizlik gibi belirtiler de gösterebilir.

Yüz felci tedavisi süresi, hasarın derecesine bağlı olarak değişebilir. Hafif hasarlanmalarda iyileşme birkaç gün içinde hızlı ve tam olabilirken, ağır vakalarda bu süre daha uzun, birkaç ay kadar sürebilir. Sinir onarımı genellikle 1-2 mm/gün hızında gerçekleştiğinden iyileşme süreci 15 gün ile 18 ay arasında değişebilir.

Periferik fasiyal paralizin klinik belirtileri; etkilenen taraftaki kaşta düşüklük, göz kapağını tam kapatamama, nazolabial olukta silikleşme ve dudak kenarında düşüklük gibi bulguları içerebilir.

Yüz felcine sıcak uygulaması genellikle rahatlatıcı olabilir. Sıcak uygulamalar, sinirdeki iskemiyi düzeltmek amacıyla vazodilatasyon sağlayarak termal tedaviyi amaçlar.

Yüz felcini engellemek için; ani sıcaklık değişimlerinden kaçınılmalı, klimalı ortama girerken saçlar ve yüz iyice kurutulmalı ve baş-boyun bölgesi soğuk havalarda korunarak sıcak tutulmalıdır.

Yüz felci genellikle kendiliğinden düzelebilen bir durumdur ve genellikle medikal veya cerrahi tedavi gerektirmez. Tedavi sürecini hızlandırmak amacıyla yüz kasları egzersizleri ve masaj önerilebilir.

Yüz felcinin belirtileri arasında yüz ağrısı, baş ağrısı, kulak ağrısı, sese karşı hassasiyet ve konuşma sorunları gibi belirtiler bulunabilir.

Geçici felç, genellikle 24 saatten kısa süren ve fizik tedavi gerektirmeyen bir durumdur. Bu durumda şikayetler genellikle 1 gün içinde sonlanır.
 
Geri
Üst