AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Belirtke tablosu hangi amacla kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Belirtke tablosu hangi amaçla kullanılır?​

Bu tablo sınama durumlarının düzenlenmesinde, eğitim durumlarının seçiminde, araç gereçlerin hazırlanmasında, ders planlarının yapılmasında gereklidir. Bir eğitim programında yer alan hedef ve hedef davranışlarla, program içeriğinin iki boyutlu bir çizelge üzerinde gösterilmesine “Belirtke Tablosu” denir.

Program geliştirmede içerik düzenlenirken nelere dikkat edilmelidir?​

– İçerik somuttan soyuta, basitten karmaşığa, kolaydan zora, yakın çevre ve zamandan uzağa doğru sıralanmalıdır. İçerik, bireyin kendi öğrenme şemasını kurmasına izin verecek bir esneklikte düzenlenmelidir. İçerik, öğrencinin elde ettiği bilgi ve becerilere dayanarak geçmişi ve geleceği kestirmesine olanak vermelidir.
Eğitimde içerik ne demek?​
İçeriğin sunulma biçimi, içeriğin seçimi ve düzenlenmesi ile ilgili değil, daha çok eğitim durumlarıyla ilgilidir. İçerik: Öğrenenden bağımsız olarak belirlenen, bilimsel yöntemlerle elde edilen, geçerliği kanıtlanmış olgusal ve nesnel nitelikteki bilgi birimlerinden oluşur.

Program geliştirmede belirtke tablosu neden kullanılmaktadır?​

Program geliştirmede belirtke tablosu neden kullanılmaktadır?
Düzenlenecek öğrenme çalışmalarının seçimini gösterir. Ünitelerin programdaki önemini gösterir. Değerlendirmede kullanılacak olan soru sayısını belirtir. Belirtke tablosunun en önemli işlevi ise, ölçme araçlarını geçerliliğini ve kapsamını sağlamasıdır.

Sınav belirtke tablosu nedir?​

Sınav belirtke tablosu nedir?
bir eğitim programında yer alan hedef ve davranışlarla program içeriğini iki boyutlu bir matriks üzerinde gösteren çizelge. söz konusu müfredatın içerdiği konularla hedeflerin karşılıklı yazılıp eşlendiği tablodur. sınav soruları hazırlamadan önce bir öğretmenin kullanacağı önemli kaynaklardan biridir.

Program geliştirme yaklaşımları nelerdir?​

Avrupa’da yaygın olarak kullanılan üç program geliştirme modeli vardır. Bunlar rasyonel planlama, süreç yaklaşımı ve yenilikçi/durumsal modeldir.

Eğitim durumu nedir?​

Eğitim durumları, öğrencilerin hedefe ulaşması için geçirmeleri gereken öğrenme yaşantılarını sağlayacak dış koşulların (uyarıcıların) düzenlenmesi ve işe koşulmasıdır. Bu düzenleme, gerekli olan strateji, yöntem-teknik, araç-gereçleri her türlü etkinlikler ile fiziki düzenlemeleri kapsar.
Program tasarım yaklaşımı nedir?​
Program tasarımında temele alınan öğe yaklaşımın özelliklerini oluşturur. Program temeli değişmeye evrensel bilgidir. Temelleri daimicilik ve esasicilik akımlarına dayanır. Öğretmen merkezli olup davranış değişikliğinden çok o konunun öğrenilmesi önemlidir.

Ünite analizi nedir?​

Ünite analizi nedir?
Ünite analizi, öğretmen açısından içeriğin biraz daha sınırlandırılmış ve göze çarpacak biçimde ele alınması demektir. İçerik seçiminde iki farklı özellik etkilidir: Yeni bilgi birikimlerinin programlara yansıması, Bilim ve teknolojideki hızlı gelişme ve bilgi patlamasıdır.

Program geliştirme ilkeleri nelerdir?​

Program geliştirme ilkeleri nelerdir?
Program Geliştirme İlkeleri
- İhtiyaca bağlı olarak ARGE çalışmaları ile sürekli geliştirilmelidir.
- Dinamik ve sürekliliği olan bir süreçtir.
- Her yıl geliştirilen şartlara göre değiştirilmelidir.
- Sistem bütünlüğü vardır. Bir basamakta meydana gelen değişiklik diğer tüm basamakları etkiler.
 
Belirtke tablosu, bir eğitim programında yer alan hedefler ve hedef davranışlar ile program içeriğinin iki boyutlu bir çizelge üzerinde gösterilmesinde kullanılan bir araçtır. Bu tablo, öğrenme çalışmalarının düzenlenmesinde, eğitim programlarının geliştirilmesinde, araç gereçlerin hazırlanmasında, ders planlarının yapılmasında oldukça faydalı bir rol oynamaktadır.

Program geliştirme sürecinde belirtke tablosunun kullanılmasının önemli nedenleri şunlardır:
- Düzenlenecek öğrenme çalışmalarının seçimini gösterir.
- Ünitelerin programdaki önemini belirtir.
- Değerlendirmede kullanılacak olan soru sayısını belirtir.
- Ölçme araçlarının geçerliliğini ve kapsamını sağlar.

Belirtke tablosu aynı zamanda sınavların hazırlanmasında da önemli bir kaynaktır. Sınav belirtke tablosu, bir eğitim programındaki hedeflerle davranışları ve program içeriğini karşılaştıran bir tablodur. Öğretmenler sınav soruları hazırlamadan önce sınav belirtke tablosunu kullanarak hedefler doğrultusunda uygun sorular oluşturabilirler.

Program geliştirme sürecinde, belirtke tablosu gibi araçlar kullanılarak içerik düzenlenirken öğrencilerin kendi öğrenme şemalarını oluşturmalarına ve bilgi becerilerini geliştirmelerine olanak sağlanmalıdır. İçerik somuttan soyuta, basitten karmaşığa doğru sıralanmalı ve öğrencilerin geçmişi ve geleceği kestirmelerine olanak veren bir yapı oluşturulmalıdır. Bu sayede eğitim süreci daha etkili ve verimli hale getirilebilir.
 
Geri
Üst