AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Belirsiz alacak davasi oldugu nasil anlasilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Belirsiz alacak davası olduğu nasıl anlaşılır?​

1- Davacının kendisinden beklenememesi, 2- Bunun olanaksız olması, 3- Açıkça karşı tarafın verdiği bilgi veya tahkikat sonucu alacağın miktarı ve değerinin tam ve kesin olarak belirlenebilmesinin mümkün olması olarak belirtilmektedir.

Hangi alacaklar belirsiz alacak değildir?​

Taraflar arasında ücret miktarı tartışmalı ise de, salt söz konusu tartışmanın varlığı alacağı belirsiz hale getirmez. Bu halde kıdem tazminatı, ücret, asgari geçim indirimi ile yıllık izin alacakları, belirsiz alacak değildir.

Belirsiz alacak davası ıslaha gerek var mı?​

Belirsiz alacak davası ıslaha gerek var mı?
Belirsiz alacak davasında davacı, alacağının tam ve kesin olarak belirlenmesinden sonra HMK 107.maddesine dayalı olarak bir kez alacağını artırabilir. Ayrıca davasını HMK 176. ve devamı maddelerine göre bir kez de ıslah edebilir.

Fazlaya ilişkin hakların saklı tutulmasi belirsiz alacak davası mıdır?​

Fazlaya ilişkin hakların saklı tutulmasi belirsiz alacak davası mıdır?
(i) Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 17.03.2020 tarihli bir kararında: her ne kadar dava “fazlaya ilişkin haklarını saklı tutmak kaydıyla” açılmış ise de talep konusunun incelenmesi neticesinde belirsiz alacak davası veya kısmi davanın söz konusu olmadığını ve tam davanın söz konusu olduğuna hükmetmiştir.

Fazlaya ilişkin hakların saklı tutulması hangi dava?​

Özellikle “fazlaya ilişkin haklar saklı tutularak” veya “şimdilik alacağın belirli bir miktarının dava edildiği” belirtilerek açılan dava, kısmi dava niteliğindedir. Buna karşılık, davacının, alacağın yalnız bir kesimi için dava açtığı dava dilekçesi içeriğinden saptanamıyorsa tam dava açmış sayılır.

Belirsiz alacak davası kaç kez bedel artırımı?​

HMK’nun 107. maddesinin gerekçesine göre, alacak belirli hale geldiğinde artırım, sadece bir kez yapılabilir. İkinci kez artırım yapılmak istenirse, iddianın genişletilmesi yasağı ile karşı karşıya kalınır. Tahsil talepli belirsiz alacak davasında, dava tarihinde alacağın tamamı için zamanaşımı kesilir.

İşçi alacakları kısmi mi belirsiz mi?​

İşçi alacakları kısmi mi belirsiz mi?
İşçilik alacakları koşulları mevcutsa kısmi dava şeklinde açılabileceği gibi belirsiz alacak davası şeklinde de açılabilecektir.

Kısmi dava olduğu nasıl anlaşılır?​

Kısmi dava olduğu nasıl anlaşılır?
Kısmi dava açılabilmesi için, bütün alacağın aynı hukuki ilişkiden doğmuş olması ve bölünebilir nitelikte olması gerekmektedir. Davacının aynı davalıdan farklı hukukî ilişkilere dayanarak birden fazla talebi varsa, bunlardan sadece birini veya birkaçını talep ederek açtığı dava kısmî dava değildir.
Belirsiz alacak davasında ıslah mı talep artırım mı?​
Hukuki nitelik itibariyle talep artırım işlemi ıslah işlemi olmadığından, Yargıtayın verdiği bozma kararından sonra da, belirsiz alacak davalarında talep artırımı yapılabilir.
Islah dilekçesi kaç defa verilir?​
6100 Sayılı Kanun’un 176. maddesinde, taraflardan her birinin yapmış olduğu usul işlemlerini kısmen veya tamamen ıslah edebileceği ve aynı davada tarafların ancak bir kez ıslah yoluna başvurabileceği düzenlenmiştir. Aynı davada ikinci kez ıslah yoluna başvurulması halinde bu yöndeki talebin reddi gerekir.

Kısmi alacak davası zamanaşımını keser mi?​

Kısmi alacak davası zamanaşımını keser mi?
Kısmi davada ise zamanaşımı yalnızca dava edilen kısım yönünden kesilir. Henüz açılmayan (saklı tutulan) ve daha sonra ıslahla arttırılan bölüm için zamanaşımı işlemeye devam eder. Ancak kısmi davadaki miktar, kısmi davanın açıldığı dava tarihine göre geriye doğru belirlenen zamanaşımı süresini kapsar.

Tespit davası zamanaşımını durdurur mu?​

Tespit davası zamanaşımını durdurur mu?
Tespit davası da tam eda davası gibi tüm alacak miktarı yönünden zamanaşımını keser.

Dava açma hakkı saklı ne demek?​

Uygulamada, fazlaya ilişkin hakların saklı tutulması, dava açma tekniği bakımından, tümü ihlal ya da inkâr olunan hakkın ancak bir bölümünün dava edilmesi, diğer bölümüne ait dava ve talep hakkının bazı nedenlerle geleceğe bırakılması anlamına gelir.
 
Belirsiz alacak davası, alacak miktarının tam ve kesin olarak belirlenebilmesinin mümkün olması durumunda açılan bir davadır. Davalının alacak miktarını belirleyememesi veya bunun imkansız olması halinde belirsiz alacak davası söz konusu olabilir. Taraflar arasında ücret miktarı tartışmalı olsa bile kıdem tazminatı, ücret, asgari geçim indirimi ile yıllık izin alacakları gibi belirli alacak türleri belirsiz alacak kapsamına girmez.

Belirsiz alacak davalarında davacı, alacağının tam ve kesin olarak belirlenmesinden sonra bir kez alacak miktarını artırabilir. Ancak HMK'nun 107. maddesine göre, alacak belirli hale geldiğinde artırım sadece bir kez yapılabilir. İkinci kez artırım yapmak istendiğinde iddianın genişletilmesi yasağı ile karşılaşılabilir.

Fazlaya ilişkin hakların saklı tutulması belirsiz alacak davası değildir. Bu tür bir dava genellikle kısmi dava niteliğindedir. Kısmi dava, bütün alacağın aynı hukuki ilişkiden doğmuş olması ve bölünebilir nitelikte olması durumunda açılabilir. Eğer davacının aynı davalıdan farklı hukuki ilişkilere dayanan talepleri varsa ve sadece bir kısmını talep ettiyse bu durumda kısmi dava olarak kabul edilebilir.

Islah işlemi ve talep artırımı farklı niteliklere sahiptir. Belirsiz alacak davalarında talep artırımı yapılabilmektedir. Taraflar aynı davada bir kez ıslah yoluna başvurabilirler ve ikinci kez ıslah başvurusu reddedilir.

Kısmi dava zamanaşımını sadece dava edilen kısım yönünden keserken, henüz dava edilmemiş ve daha sonra ıslahla artırılan kısım için zamanaşımı işlemeye devam eder. Ayrıca, tespit davası da tüm alacak miktarı yönünden zamanaşımını keser.

Son olarak, uygulamada fazlaya ilişkin hakların saklı tutulması, dava açma tekniği bakımından, tümü ihlal ya da inkâr olunan hakkın ancak bir bölümünün dava edilmesini ve diğer bölümüne ait dava ve talep hakkının bazı nedenlerle geleceğe bırakılmasını ifade eder.
 
Geri
Üst