AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Belirli sureli is sozlesmesinde kidem tazminati odenir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Belirli süreli iş sözleşmesinde kıdem tazminatı ödenir mi?​

Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir. Belirli süreli iş sözleşmeleri sözleşme sonunda kendiliğinden sona erdiğinde kıdem tazminatı hakkı doğmayacaktır.

Iş kanunun 24 maddesi nedir?​

4857 sayılı İş kanununun 24. maddesi iş sözleşmelerinin işçi tarafından, bildirim süresi verilmeksizin ve kıdem tazminatı hakkı talep edilerek feshine ilişkin esasları düzenlemektedir. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24’üncü maddesi kapsamında kıdem tazminatına hak kazanılır.

İşten hangi sebeple çıkarsam tazminat alabilirim?​

İşten hangi sebeple çıkarsam tazminat alabilirim?
Eğer istifa eden işçi iş sözleşmesini haklı sebeplerle feshediyorsa alması muhtemel tazminat hakları şunlar olabilir; kıdem tazminatı, fazla mesai, ulusal bayram ya da resmi tatillerdeki çalışmalar, kullanılmayan yıllık izinler, ödenmeyen ücretlere ilişkin alacaklar.

Belirli süreli iş sözleşmesi sürenin dolması ile sona eren işçi kıdem tazminatına hak kazanır mı?​

Belirli süreli iş sözleşmesinin sürenin bitimi ile sona ermesi durumunda; sözleşmenin sürenin bitimi ile kendiliğinden sona ermesi hali 14.maddede sayılan sona erme biçimlerinden olmadığından, diğer bir ifade ile belirli süreli iş sözleşmesi sözleşmenin sonunda herhangi bir fesih bildirimine gerek olmaksızın …

Belirli süreli iş sözleşmesi ihbar tazminatı ödenir mi?​

Belirli süreli sözleşmeler bitiş süresi önceden belirlenmiş sözleşmeler olduğu için “ihbar önelleri/ihbar tazminatı” söz konusu değildir. Ancak sözleşmenin belirli olma özelliği kanunen geçersiz sayıldığında sözleşme belirsiz olduğu için ihbar tazminatı da söz konusu olacaktır.

1475 sayılı kanun 14 madde yürürlükte mi?​

1475 sayılı kanun 14 madde yürürlükte mi?
4857 Sayılı İş Kanunu Maddeli Metin Bilindiği üzere 4857 sayılı İş Kanunu ile birlikte 1475 sayılı İş Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır. Ancak; 1475 sayılı İş Kanunu’nun kıdem tazminatını düzenleyen 14. maddesinin yürürlüğü sürmektedir. Madde 1-13/E-(Mülga: 22/5/2003/4857/120 md.)
Belirli süreli iş sözleşmesi, sürenin sonunda herhangi bir fesih bildirimine gerek olmaksızın kendiliğinden sona ereceğinden bu tür sözleşmelerde kıdem tazminatı hakkı doğmayacaktır ( Nuri Çelik, İş Hukuku Dersleri, 25. Bası, eylül 2012, İstanbul, s.319 ).
Özel sektör özlük hakları nelerdir?​
İşçi hakları arasında önemli bir yer tutan fazla çalışma ücretinin ödenmemesi halinde işçi iş akdini haklı nedenle feshedebilir.
- 5) Yıllık İzin Hakkı 1 – 5 yıl arası kıdemi olan işçiler 14 gün.
- 6) Ulusal Bayram ve Genel Tatil Ücreti Hakkı
- 7) Hafta Tatili Ücreti Hakkı
- 8)AGİ (Asgari Geçim İndirimi) Hakkı
Belirli süreli iş sözleşmesinin, sözleşme süresinin bitimi ile sona ermesi hali, kanunda sayılan sebepler arasında yer almıyor. Buna göre, belirli süreli iş sözleşmesi, sözleşme süresinin sona ermesine bağlı olarak kendiliğinden sona erdiğinde, kıdem tazminatına hak kazanılamıyor.
Belirli süreli iş sözleşmesi tazminat alınır mı?​
Kıdem tazminatını düzenleyen 1475 sayıl İş Kanunu’nun 14. maddesi yürürlüğünü sürdürmektedir. Anılan maddede, “Bu Kanuna tabi işçilerin hizmet akitlerinin…” cümlesi yer almaktadır. Buna göre iş sözleşmesinin belirli ya da belirsiz süreli olmasının kıdem tazminatına hak kazanma açısından önemli değildir.

Çalışanların özlük hakları nelerdir?​

Çalışanların özlük hakları nelerdir?
4/D İşçi Özlük Hakları
- 4/D İşçilerin Özlük Hakları Nelerdir?
- Emekli Sandığı mı? SGK’lı mı Olacak?
- 4857 sayılı Kanuna Göre Bazı Özlük Hakları Nelerdir?
- Yıllık Ücretli İzin Hakkı
- Kıdem Tazminatı Hakkı
- Haftalık Çalışma Saati.
- Kadın İşçilerin Doğum Öncesi ve Sonrası Hakları
- Kesilen Rapor Paralarının Ödenmesi.

Aşağıdakilerden hangisi iş kanununda ki düzenlemelerden değildir?​

Yemek temizlik ve çamaşır gibi evin günlük işlerini yapanlar İş Kanunu kapsamı dışındadır. Bu kişilerle bunları çalıştıranlar arasındaki hukuki ilişkiye Borçlar kanunu hükümleri uygulanır. Yargıtay`a göre ev hizmetlerinde sigortalı olarak çalışmış olmak bu durumu değiştirmez.

İş kanunun tamamen kapsami dişinda olan işler nelerdir?​

maddeye göre İş Kanunu kapsamı dışında kalan işler şu şekilde belirlenmiştir:
- -Deniz Taşıma İşleri.
- -Hava Taşıma İşleri.
- -50 ve 50’nin altında işçi çalıştıran tarım ve orman işlerinin yapıldığı işyerleri.
- -Aile Ekonomisi.
- -Ev Hizmetleri.
- -Çıraklar.
- -Sporcular.
- -Rehabilite Edilenler.

İş sözleşmesinde ne yazar?​

İş sözleşmesinde ne yazar?
İş sözleşmesi, 4857 sayılı İş Kanunu’na göre düzenlenmiş, çalışan ve işveren arasında kurulan iş anlaşmasına dayalı, işçinin işi yapmayı, işverenin de bu yapılan işe karşılık belli miktarda ücret ödemeyi taahhüt ettiğini gösteren sözleşmedir.
 
Belirli süreli iş sözleşmelerinde kıdem tazminatı ödenip ödenmeyeceği konusu oldukça önemlidir. Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir sebep olmadıkça birden fazla üst üste yapılamaz. Eğer bu tür bir sözleşme belirli süre sonunda kendiliğinden sona ererse, kıdem tazminatı hakkı doğmayacaktır. Yani, belirli süreli iş sözleşmelerinde genellikle kıdem tazminatı ödenmez.

Öte yandan, belirli süreli iş sözleşmesinin sürenin dolması ile sona ermesi durumunda, işçi kıdem tazminatına hak kazanmaz. Zira sözleşmenin sürenin dolmasıyla kendiliğinden sona ermesi, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesinde belirtilen kıdem tazminatı ödeme sebepleri arasında yer almaz.

Diğer bir konu ise belirli süreli iş sözleşmelerinin feshedilmesi durumunda ortaya çıkar. İşçi, haklı sebeplerle iş sözleşmesini feshettiğinde kıdem tazminatı hakkı doğabilir. Ancak, sözleşmenin belirli süreli olarak yapıldığı durumlarda kıdem tazminatı genellikle ödenmez.

Sonuç olarak, belirli süreli iş sözleşmelerinde kıdem tazminatı hakkı genellikle doğmaz. Ancak, bu konuda detaylı bilgi almak için İş Kanunu'nda yer alan ilgili madde ve mevzuatları incelemeniz faydalı olacaktır.
 

Similar threads

Geri
Üst