AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Belediyenin gelirleri nelerdir kisaca?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Belediyenin gelirleri nelerdir kısaca?​

Madde 59- Belediyenin gelirleri şunlardır: a) Kanunlarla gösterilen belediye vergi, resim, harç ve katılma payları. b) Genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılan pay. c) Genel ve özel bütçeli idarelerden yapılacak ödemeler.

Büyükşehir belediye Gelirleri Nelerdir?​

Büyükşehir belediye Gelirleri Nelerdir?
1- Vergi, resim, harçlar, harcamalara katılma payları, ücretler, işletme ve emlak gelirleri, sermaye gelirleri gibi öz gelirler. 2-Merkezi yönetim vergi ge- lirlerinden aktarılan paylar. 3. Bağış ve yardımlar.

Belediyelerin sermaye gelirleri nelerdir?​

Belediyelerin sermaye gelirleri nelerdir?
Vergiler, harçlar, harcamalara katılma payları, fiyat (ücret gelirleri), taşınmaz mal gelirleri yerel yönetimlerin en önemli öz gelir kaynaklarıdır. Ceza gelirleri, faiz gelirleri, özel kişi ve kuruluşlar tarafından yapılan yardımlar da yerel yönetimlerin diğer öz gelir kaynakları arasında sayılabilir.

2464 sayılı belediye Gelirleri Nelerdir?​

Bu Kanun uyarınca sağlanan gelirler; vergiler, harçlar, harcamalara katılma payları, ücretler, müze giriş ücretlerinden verilen pay ve maden paylarıdır.

Büyükşehir belediyelerinin bu verginin tahsili bakımından durumu nedir?​

Büyükşehir belediyelerinin bu verginin tahsili bakımından durumu nedir?
Buna göre, Büyükşehir belediyeleri bir yandan kendi sınırları içerisinde yapılacak olan genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamının % 6’sı kapsamında bir pay alacak, bunun yanında o ilde bulunan ilce belediyelerine ayrılacak olan payların % 30’unu da alacaktır.

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununa göre kısıtlıdır ne demek?​

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununa göre kısıtlıdır ne demek?
Şerh; tapu kütüğünde, mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması anlamına geliyor.

Belediyeler devletten ne kadar alıyor?​

“Maliyet paylarının dağıtımında ilgili kanuna göre; belediyeler, illerde toplanan vergilerden % 6 pay alıyor. Bunların % 60’ı direkt geliyor, % 40’ı ise havuza giriyor. Havuza giren paranın da % 60’ı nüfusa göre, % 40’ı da yüz ölçümüne göre dağılıyor.

Belediyelere ödenek nereden gelir?​

Belediyelere ödenek nereden gelir?
MADDE 2 – (1) İl özel idareleri ve belediyelere genel bütçe vergi gelirleri tahsilâtı toplamı üzerinden pay verilir. Pay, genel bütçe vergi gelirleri tahsilâtı toplamından, vergi iadeleri düşüldükten sonra kalan net tutar üzerinden hesaplanır. (2) (Değişik: 12/11/2012-6360/25 md.)
 
Belediyenin gelirleri genellikle şu kalemlerden oluşmaktadır:

1. Kanunlarla belirlenen belediye vergileri, resimler, harçlar ve katılma payları
2. Genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılan pay
3. Genel ve özel bütçeli idarelerden yapılan ödemeler
4. Öz gelirler arasında yer alan vergi, resim, harçlar, harcamalara katılma payları, ücretler, işletme ve emlak gelirleri, sermaye gelirleri gibi gelirler
5. Merkezi yönetim vergi gelirlerinden ayrılan paylar
6. Bağış ve yardımlar

Belediyelerin sermaye gelirleri ise vergi, harçlar, harcamalara katılma payları, ücretler, taşınmaz mal gelirleri gibi öz gelir kaynaklarından elde edilmektedir. Bunun yanı sıra ceza gelirleri, faiz gelirleri ve özel kişi veya kuruluşlardan yapılan yardımlar da belediyelerin gelirleri arasında sayılabilir.

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'na göre belediyelerin sağladığı gelirler vergiler, harçlar, harcamalara katılma payları, ücretler ve müze giriş ücretlerinden verilen paylar ile maden paylarını içermektedir.

Büyükşehir belediyelerinin gelirlerini tahsilatı bakımından durumu ise, genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamının %6'sını alırken, o ilde bulunan ilçe belediyelerine ayrılacak olan payların %30'unu da alır.

Belediyelerin devletten aldığı paylar ise vergilerden %6 pay almakta olup, bu payın %60'ı direkt gelirken %40'ı havuza girmektedir. Havuza giren paranın %60'ı nüfusa göre, %40'ı ise yüz ölçümüne göre dağıtılmaktadır.

Belediyelere ödenek genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamı üzerinden pay verilir. Bu pay, genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamından vergi iadeleri düşüldükten sonra kalan net tutar üzerinden hesaplanmaktadır.
 
Geri
Üst