AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Belediyelerde kadro ihdasi nasil yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.379
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Belediyelerde kadro ihdası nasıl yapılır?​

Memur kadrolarının ihdası için Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-5 Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Kadro Cetvellerinden (I) sayılı cetvel, sürekli işçi kadrolarının ihdası için ise (V) sayılı cetvel eksiksiz olarak doldurularak ihdas gerekçeleriyle birlikte meclise sunulur.

Memur norm kadro nedir?​

Norm kadro bir kurumda yürütülmesi gereken iş için gereken personel sayısını ifade eder. Özel ya da kamu kurumları belirli aralıklarla periyodik olarak norm kadro belirlemektedirler. Norm kadronun belirlenmesinin amacı kurumda gereken iş gücünü saptamak ve fazla istihdam varsa bunu önlemektir.

Belediye kadroları nasıl belirlenir?​

Belediye kadroları nasıl belirlenir?
Madde 49- Norm kadro ilke ve standartları İçişleri Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından müştereken belirlenir. Belediyenin ve bağlı kuruluşlarının norm kadroları, bu ilke ve standartlar çerçevesinde belediye meclisi kararıyla belirlenir. Belediye personeli, belediye başkanı tarafından atanır.

Belediyelerde kadro değişikliği nasıl yapılır?​

Belediyelerde kadro değişikliği nasıl yapılır?
Boş kadro değişikliklerinde Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-5 Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Kadro Cetvellerinden (II) sayılı cetvel, dolu kadro değişikliklerinde ise (III) sayılı cetveli eksiksiz doldurularak değişiklik gerekçeleriyle birlikte meclise sunulur.

Belediye personeli kadroya alınacak mı?​

Kadro çalışmasına 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesine göre yerel yönetimlerde belediyelerde çalışan personel de dahil edilecek. Kadro ile birlikte tayin, görevde yükselme kurumlar arası geçiş gibi kısıtlı haklar verilmiş olacak.

Belediye başkanının kadro verme yetkisi var mı?​

Belediyenin ve bağlı kuruluşlarının norm kadroları, bu ilke ve standartlar çerçevesinde belediye meclisi kararıyla belirlenir. Belediye personeli, belediye başkanı tarafından atanır. Birim müdürlüğü ve üstü yönetici kadrolarına yapılan atamalar ilk toplantıda belediye meclisinin bilgisine sunulur.

5393 49 nedir?​

5393 49 nedir?
“Sözleşmeli Personel” olarak adlandırılan bu personelin statüsü, 399 sayılı KHK kapsamındaki sözleşmeli personel ile son yıllarda Başbakanlık ve bağlı kuruluşlarda uygulanmakta olan kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşme ile istihdam edilen personelden de farklıdır. 5393 sayılı Belediye Kanunun 49. maddesindeki …

Belediye yi kim denetler?​

Belediye yi kim denetler?
İç ve dış denetim 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre yapılır. Ayrıca, belediyenin malî işlemler dışında kalan diğer idarî işlemleri, hukuka uygunluk ve idarenin bütünlüğü açısından İçişleri Bakanlığı tarafından da denetlenir.
Belediyelerde müdürlük kadrosu nasıl alınır?​
a) Görevde yükselme sınavında başarılı olmak, b) 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinde belirtilen atanabilme şartlarını taşımak, c) Bu Yönetmelik kapsamındaki kadrolara atanabilmek için son müracaat tarihi itibarıyla en az bir yıl süreyle atamanın yapılacağı yerel yönetimde çalışmış olmak, genel şartları aranır.
Kadro değişikliği nasıl yapılır?​
Devlet Personel Başkanlığınca belirlenecek tarihte Başkanlık merkezinde yapılan kadro değişikliklerini ilişkin görüşmeye katılınarak açıklamalarda bulunulur ve değiştirilmesi uygun görülen kadrolara ilişkin tutanak imza altına alınır.

Eğitmen kadrosuna kimler atanabilir?​

Eğitmen kadrosuna kimler atanabilir?
Yukarıdaki hükümler çerçevesinde, daha önce “öğretmen” kadrosunda görev yapmış olan ilgilinin mevzuatla aranan öğrenim, sertifika, hizmet süresi gibi diğer şartları da taşıması kaydıyla “eğitmen” unvanlı kadroya atanmasının mümkün bulunduğu değerlendirilmektedir.

Belediye çalışanı kamu işçisi mi?​

Belediye çalışanı kamu işçisi mi?
Yüzde ellisinden fazlası belediyelere yani kamuya ait olan bu şirketler esasında kamu şirketi olup yapılan işler de kamu hizmetidir. Burada çalışan işçiler de yaptıkları iş itibariyle bize göre kamu işçileridir.
 
Belediyelerde kadro ihdası, memur kadroları için Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-5 Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Kadro Cetvellerinden (I) sayılı cetvelin eksiksiz olarak doldurulması ve ihdas gerekçeleriyle birlikte meclise sunulması şeklinde yapılır. Sürekli işçi kadrolarının ihdası için ise (V) sayılı cetvelin kullanılması gerekmektedir.

Norm kadro, bir kurumda yürütülmesi gereken iş için gereken personel sayısını ifade etmektedir. Özel ya da kamu kurumları belirli aralıklarla periyodik olarak norm kadro belirlemektedirler. Bu belirlemenin amacı, kurumda gereken iş gücünü saptamak ve fazla istihdam varsa bunu önlemektir.

Belediye kadroları, İçişleri Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen norm kadro ilke ve standartları çerçevesinde belediye meclisi kararıyla belirlenir. Belediye personeli de belediye başkanı tarafından atanır.

Boş kadro değişikliklerinde (II) sayılı cetvel, dolu kadro değişikliklerinde ise (III) sayılı cetvelin eksiksiz doldurulması ve değişiklik gerekçeleriyle birlikte meclise sunulmasıyla belediyelerde kadro değişikliği yapılır.

5393 sayılı Kanunun 49. maddesi, yerel yönetimlerde belediyelerde çalışan personeli de kapsayacak şekilde kadro çalışmalarını düzenlemektedir. Belediye başkanının kadro verme yetkisi ise, norm kadro ilke ve standartları çerçevesinde belediye meclisi kararıyla belirlenen kadrolara atanacak personeli belirlemek şeklinde gerçekleşir.

Belediyelerin denetimi, iç ve dış denetimlerin 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre yapılmasıyla sağlanır. Ayrıca, belediyenin malî işlemler dışında kalan diğer idarî işlemleri, hukuka uygunluk ve idarenin bütünlüğü açısından İçişleri Bakanlığı tarafından da denetlenir.

Müdürlük kadrosu için genel olarak belirlenen şartlar arasında görevde yükselme sınavında başarı, atanabilme şartlarını taşıma, en az bir yıl süreyle atamanın yapılacağı yerel yönetimde çalışma gibi kriterler bulunmaktadır. Kadro değişikliği ise Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen tarihlerde yapılan görüşmelere katılarak ve tutanak altına alınarak yapılır.

Eğitmen kadrosuna atanabilmek için öğretmen kadrosunda görev yapmış olma, mevzuatta aranan öğrenim, sertifika ve hizmet süresi gibi şartları taşıma gerekliliği bulunmaktadır. Belediye çalışanları ise yüzde ellisinden fazlası belediyelere ait olan kamuya ait şirketlerde çalıştıkları için kamu işçisi olarak kabul edilirler.
 
Geri
Üst