AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Belediyelerde emlak vergisi kac yil geriye donuk alinabilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Belediyelerde emlak vergisi kaç yıl geriye dönük alınabilir?​

Gayrimenkul sahiplerinin ödemekle yükümlü olduğu Emlak Vergisi’nden muaf olup bu hakkını bilmeden ödeme yapan birçok vatandaş var. Muaf olup ödeme yapıldıysa 5 yıl geriye dönük iade alınabiliyor. Bunun için belediyeye başvurmak gerekiyor. Ancak çoğu belediye talepleri dikkate almıyor.

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi emlak vergisi ödemeyecek olanlar arasında sayılmıştır?​

– Engelliler, – Gaziler, – Şehitlerin dul ve yetimleri, indirimli (sıfır oranlı) bina vergisi uygulamasından yararlanabiliyorlar.
Emlak vergisi geriye dönük almak için ne yapılır?​
EMLAK VERGİSİ İADE DAVASI Emlak vergisi muafiyeti hakkı olmasına rağmen para ödemesi yapan kişiler emsal kararlar doğrultusunda ödeme yaptıkları belediyeye şahsen başvuruda bulunarak ödemiş oldukları parayı zamanaşımı sınırı nedeni ile en fazla geriye dönük 5 senelik olarak geri alabilmektedir.

Emlak vergisi zaman aşımına uğrar mı?​

Emlak vergisi zaman aşımına uğrar mı?
Emlak vergisinde düzeltme zamanaşımı ile ilgili özel bir hüküm olmadığından emlak vergisinde düzeltme, vergi usul kanunundaki genel hükümlere tabi olacaktır ve 5 (beş) yıllık süre geçerli olacaktır. itibaren 5 (beş ) yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar.

Emlak vergisi muafiyeti kaç yıl?​

Emlak vergisi muafiyeti kaç yıl?
Yeni inşa edilen binalardan konut alanlara, emlak vergisi için beş yıl süre ile uygulanan “geçici muafiyet” bulunuyor.

Ev hanımları emlak vergisi ödememek için ne yapmalı?​

200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olan; Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar; Emekliler; Hiçbir geliri olmayanlar; Ev hanımları; Şehit yakınları; Dul ve yetimler ile Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor. Emlak vergisi muafiyeti için bağlı olunan belediyeye bir dilekçe ile müracaat edilebiliyor.

Emlak vergi 5 yıl sonra silinir mi?​

Vergi Borcu Kader Değil, Zamanaşımı Var! 6183 sayılı kanunun 102. maddesine göre amme alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar.
 
Emlak vergisi konusunda detaylı bilgi vermek isterim:

Emlak vergisi genellikle yıllık olarak ödenen bir vergidir ve gayrimenkul sahipleri tarafından ödenmesi gerekmektedir. Ancak belirli durumlarda emlak vergisinden muafiyet sağlanabilmektedir. Örneğin engelliler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri gibi belirli gruplar indirimli veya sıfır oranlı vergi uygulamasından yararlanabilmektedirler.

Emlak vergisi muafiyeti hakkı olan vatandaşlar, yanlışlıkla vergi ödemesi yapmışlarsa, bu durumu düzeltmek için belediyeye başvurarak ödedikleri vergiyi geri alabilirler. Ancak bu geriye dönük iade talebi en fazla 5 yıl geriye dönük olarak kabul edilmektedir.

Emlak vergisi zaman aşımına uğrayabilir. Emlak vergisi düzeltme zamanaşımı ile ilgili özel bir hüküm olmadığından vergi usul kanunundaki genel hükümlere tabi olacaktır ve verginin tahsil edilmemesi durumunda 5 yıl içinde zaman aşımına uğrayabilir.

Yeni inşa edilen binalardan konut alanlar için belirli bir süreyle geçici muafiyet sağlanmaktadır. Bu süre genellikle 5 yıl olarak uygulanmaktadır.

Ev hanımları da belirli koşullar sağladıklarında emlak vergisinden muaf tutulabilmektedirler. Örneğin, 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olanlar, intifa sahipleri, emekliler, geliri olmayanlar, ev hanımları, şehit yakınları, dul ve yetimler ile gaziler emlak vergisinden muaf tutulabilmektedirler. Muafiyet için ilgili belediyeye dilekçe ile müracaat edilmesi gerekmektedir.

Son olarak, vergi borçlarının zaman aşımına uğrayabileceğini belirtmek isterim. 6183 sayılı kanuna göre amme alacağı, belirli bir süre içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğrayabilir. Bu süre genellikle 5 yıl olarak belirlenmektedir. Bu nedenle vergi borçlarının zamanında ödenmesi önem taşımaktadır.
 
Geri
Üst