AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Belediyelerde Denetim Turleri Nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Belediyelerde Denetim Türleri Nelerdir?​

Belediyelere yönelik uygulanmakta olan denetim türleri; dış denetim ve iç denetim olmak üzere iki başlık altında incelenmektedir. Dış denetim; idari denetim, yargı denetimi, siyasi denetim ve kamuoyu denetimidir.

Belediyenin denetim birimleri nelerdir?​

Belediyeler; 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 57. Maddesindeki; “Kamu idarelerinin malî yönetim ve kontrol sistemleri; harcama birimleri, muhasebe ve malî hizmetler ile ön malî kontrol ve iç denetimden oluşur.

Belediyelerin yargısal denetimi hangi kurum tarafından yapılmaktadır?​

Belediyelerin yargısal denetimi hangi kurum tarafından yapılmaktadır?
5355 sayılı Kanun’un 22’nci Maddesine Göre Denetim: Mahallî idare birliklerinin denetimi İçişleri Bakanlığınca yapılır.

Mahalli idare birliklerinin denetimini kim yapar?​

Mahalli idare birliklerinin denetimini kim yapar?
Yerel yönetimlerin mali açıdan dış denetimi Sayıştay tarafından yapılmaktadır. 5018 sayılı kanunda Sayıştay tarafından yapılacak harcama sonrası dış denetimin amacı, “genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, yönetimin malî faaliyet, karar ve işlemlerinin; kanunlara, kurumsal …

Belediyeler hangi bakanlığa bağlandı?​

Böylece belediyelerin bütün işlerini bizim bakanlığımız bünyesinde sürdürecekler. Sadece vesayet maddesi, Anayasa’da yer alan belediye başkanlarının görevden alınmasına ilişkin madde yerinde kalacak.

Belediyeler dış denetim bakımından hangi kurumun denetimine tabidir?​

İç ve dış denetim 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre yapılır. Ayrıca, belediyenin malî işlemler dışında kalan diğer idarî işlemleri, hukuka uygunluk ve idarenin bütünlüğü açısından İçişleri Bakanlığı tarafından da denetlenir.

Türkiye’de yerel yönetimler nelerdir?​

Türkiye’de yerel yönetimler nelerdir?
Türkiye’de yerel yönetim birimleri 1982 Anayasası hükümlerine göre; il özel idaresi, belediyeler (büyükşehir, il, ilçe, belde belediyeleri) ve köylerdir. Kanunla il kurulduğunda, İl özel idareleri ve il belediyeleri de kurulmuş olur.
 
Belediyelerde denetim konusuna ilişkin detaylı bilgiler verilmiştir. Belediyelere yönelik dış denetim ve iç denetim olmak üzere iki başlık altında incelenen denetim türleri belirtilmiştir. Dış denetimin idari denetim, yargı denetimi, siyasi denetim ve kamuoyu denetimi kapsadığı ifade edilmiştir.

Ayrıca, belediyelerin denetim birimlerine de değinilmiş ve Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na göre malî yönetim ve kontrol sistemlerinin harcama birimleri, muhasebe ve malî hizmetler ile ön malî kontrol ve iç denetimden oluştuğu belirtilmiştir.

Belediyelerin yargısal denetiminin Mahallî İdarelerin İçişleri Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Mahalli idare birliklerinin mali açıdan dış denetiminin ise Sayıştay tarafından gerçekleştirildiği vurgulanmıştır. Yerel yönetimlerin mali açıdan dış denetiminin Sayıştay tarafından yapıldığı ifade edilmiştir.

Son olarak, Türkiye'de yerel yönetim birimlerinin 1982 Anayasası'na göre il özel idaresi, belediyeler (büyükşehir, il, ilçe, belde belediyeleri) ve köyler olduğu belirtilmiştir. Bu bilgiler ışığında belediyelerdeki denetim süreçleri ve yönetim mekanizmaları hakkında geniş kapsamlı bilgi sunulmuştur.
 
Geri
Üst