- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 144.134
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Belediyeler gıda Bankaciliği yapabilir mi?
“Belediyenin görev ve sorumlulukları” başlıklı 14. Maddesinde “Belediye, mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla; … Gıda bankacılığı yapabilir” hükmü yer almaktadır. Bu maddeyle belediyelerce gıda bankacılığı yapılabilmesinin önü açılmıştır.Gıda Bankaları nedir?
Gıda bankası bağışlanmış gıda, giysi, temizlik ve hijyen ürünlerini toplayan, ayrıştıran, depolayan ve ihtiyaç sahiplerine dağıtan bir sivil toplum örgütlenmesidir. Firmalar ve kişiler gıda, giysi ve temizlik ürünlerini bu “bankaya yatırır”, ihtiyacı olanlar da bu ürünleri “bankadan çeker”.Gıda bankacılığından faydalanmak isteyen vergi mükellefi bir bağışçı fatura düzenlerken aşağıdaki ibarelerden hangisini mutlaka faturaya yazması gereklidir?
Faturada “İhtiyaç sahiplerine yardım şartıyla bağışlandığından KDV hesaplanmamıştır.”ibaresinin yer alması zorunludur.
Gıda Bankası’na Nasıl Başvurulur?
Gıda yardımı başvuru için arayabileceğiniz telefon numarası belediyelerin yardım masası numarası olan Alo 153 arayabilirsiniz. Kaymakamlık ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bizzat gidebilir yada ALO 144 yardım hattını arayabilirsiniz.Bağış faturası nasıl düzenlenir?
BAĞIŞI YAPANLARCA DÜZENLENECEK BELGE Bağışlanan mala ilişkin bilgileri eksiksiz olarak içerecek fatura, bağış yapılan dernek veya vakıf adına düzenlenecektir. Mal bedeli olarak faturada, bağışa konu malın maliyet bedeli (yüklenilen katma değer vergisi hariç) yazılı olacaktır.Temel ihtiyaç Derneği kimin?
2010 yılında girişimci Serhan Süzer önderliğinde temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan insanlar için kurulan Gıda Bankacılığı Derneği, 2014 yılında Temel İhtiyaç Derneği adını alarak yoluna devam etti.
Temel İhtiyaç Derneği (Tider), insanların temel ihtiyaçlarına adil ve eşit şekilde ulaşabilmesi için çalışmalar yürütür ve gıda başta olmak üzere israfı önleyerek ekolojik ve ekonomik değer yaratır.
Gıda Kurtarma Derneği ile yaptığımız ortak çalışmayla gıda israfının önlenmesine ve gıda bağış operasyonunun yürütülmesine destek oluyoruz. Siz de Gıda Kurtarma Hareketi’ne katılarak gönüllü olun, fazla gıdalar israf olmasın!