AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Belediye kurulmasina kim karar verir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Belediye kurulmasına kim karar verir?​

Yeni iskân nedeniyle oluşturulan ve nüfusu 5.000 ve üzerinde olan herhangi bir yerleşim yerinde, İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine müşterek kararnameyle belediye kurulabilir.

İlçe sınırları değişikliğine kim karar verir?​

İlçe sınırları değişikliğine kim karar verir?
 MADDE 6 – Belediye sınırları,  belediye meclisinin kararı ve  kaymakamın görüşü üzerine  valinin onayı ile kesinleşir. belirlenir. özel idaresine ve o yerin mülki idare amirine gönderilir.

Belediye sınırları nasıl belirlenir?​

Belediye sınırları nasıl belirlenir?
2) Belediye Sınırı Nasıl Belirlenir? 5393 sayılı Kanunun 6. maddesine göre belediye sınırları, belediye meclisinin kararı ve kaymakamın görüşü üzerine valinin onayı ile kesinleşir. Kesinleşen sınırlar, valilikçe yerinde uygulanmak suretiyle taraflara gösterilir ve durum bir tutanakla belirlenir.

Büyükşehir Kimin kararıyla kurulur?​

Madde 21- Büyükşehir belediyesi teşkilâtı; norm kadro esaslarına uygun olarak genel sekreterlik, daire başkanlıkları ve müdürlüklerden oluşur. Birimlerin kurulması, kaldırılması veya birleştirilmesi büyükşehir belediyesi meclisinin kararı ile olur.

Bir yerin il olmasına kim karar verir?​

Bir yerin il olmasına kim karar verir?
(5) 2/7/2018 tarihli ve 703 sayılı KHK’nin 138 inci maddesiyle, bu bentte yer alan “İçişleri Bakanlığının kararı ve Cumhurbaşkanının tasdiki” ibaresi “Cumhurbaşkanı onayı” şeklinde değiştirilmiştir. (Mülga cümle: 2/3/2014-6529/16 md.)

Belediye sınırları içinde ne demek?​

Belediye sınırları içinde ne demek?
“Belediye Sınırı”, bir belediyenin Yasa kurallarına göre belirlenen sınırlarıdır. İl ve ilçe merkezlerinde zorunlu olmak üzere, nüfusu 5000 ve üzerinde olan yerleşim birimlerinde belediye kurulmaktadır. Belediye, mahalli yöneticisi olan idari birimlerdir.
Bir şehir nasıl büyükşehir olur?​
Türkiye 6360 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’na göre, nüfusu 750.000’den fazla olan il belediyeleri, kanunla büyükşehir belediyesine dönüştürülebilir. Organları büyükşehir belediye başkanı, büyükşehir belediye meclisi ve büyükşehir belediye encümenidir.
 
Belediye kurulmasına karar verme süreci, nüfusu 5.000 ve üzeri olan yeni iskan yerlerinde İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine müşterek kararnameyle gerçekleşmektedir. İlçe sınırlarının değişikliği ise belediye meclisinin kararı ve kaymakamın görüşü üzerine valinin onayı ile kesinleşmektedir. Belediye sınırları da benzer şekilde belirlenir, belediye meclisinin kararı ve kaymakamın görüşü üzerine valinin onayı alınarak kesinleşir.

Büyükşehir belediyesi kurulması ise büyükşehir belediyesi meclisinin kararı ile gerçekleşir. Norm kadro esaslarına uygun olarak genel sekreterlik, daire başkanlıkları ve müdürlüklerden oluşan büyükşehir belediyesi teşkilatı, meclisin kararı ile belirlenir.

Bir yerin il olabilmesi için ise "Cumhurbaşkanı onayı" gerekmektedir. Bu süreçteğişiklikler, önceden İçişleri Bakanlığının kararı ve Cumhurbaşkanının tasdiki ile gerçekleştirilmekteydi.

Belediye sınırları ise bir belediyenin yasal olarak belirlenmiş sınırlarını ifade eder. Nüfusu 5.000 ve üzeri olan yerleşim birimlerinde belediye kurulabilir ve bu belediye, o yerin mahalli yöneticisi olacaktır.

Bir şehrin büyükşehir olabilmesi için Türkiye'de 6360 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu gereği nüfusunun 750.000'den fazla olması gerekmektedir. Bu durumda il belediyeleri, kanunla büyükşehir belediyesine dönüştürülebilir ve büyükşehir belediye başkanı, belediye meclisi ve belediye encümeni gibi organlar oluşturulur.
 
Geri
Üst