AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Belediye ihtisas komisyonlarina uye secimi nasil yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.407
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Belediye ihtisas komisyonlarına üye seçimi nasıl yapılır?​

Komisyona üye seçiminde ihtisas komisyonlarına üye seçimindeki usul ve esaslar uygulanır. Denetim komisyonu kendi arasından bir başkan, bir başkan vekili seçer. Denetim komisyonu üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve katılanların salt çoğunluğu ile karar alır.

Meclis başkanlık divanını ihtisas komisyonları ve encümen üyelerini kim seçer?​

Başkanlık divanı, encümen üyeliği ve denetim komisyonu üyeliği seçimleri gizli oylama ile yapılır. Başka konularda da meclis kararı ile gizli oylama yapılabilir.
Belediyelerde şartsız bağışlar hangi organ tarafından kabul edilir?​
Kanuna göre şartsız bağışları kabul etmek belediye başkanının yetkisinde iken şartlı bağışları kabul etmek belediye meclisinin yetkisinde bulunmaktadır.

Meclis komisyonları nasıl oluşturulur?​

Meclis komisyonları nasıl oluşturulur?
Komisyon, her siyasî parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşur. Komisyon, belediye birimleri ve bağlı kuruluşlarından her türlü bilgi ve belgeyi isteyebilir. Bu istekler gecikmeksizin yerine getirilir.

Encümen seçimi nasıl yapılır?​

Encümen seçimi nasıl yapılır?
Maddeye göre encümene üye seçimi nisbî çoğunluk ile yapılmakta, seçimde oy pusulalarına seçilecek üye sayısından fazla isim yazılması halinde oy pusulası geçersiz sayılmakta ve oylarda eşitlik olması halinde ad çekmeye başvurulmaktadır.

Belediye meclis üyeleri nasıl seçiliyor?​

Belediye meclisi seçimden sonraki ilk toplantısında nüfusu 100.000’in üzerindeki belediyelerde üç encümen üyesini, diğer belediyelerde iki encümen üyesini, gizli oyla gelecek yılın aynı ayına kadar görev yapmak üzere seçer. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilir.

Büyükşehir belediyelerinde kurulması zorunlu ihtisas komisyonları nelerdir?​

Büyükşehir belediyelerinde İmar ve bayındırlık komisyonu, çevre ve sağlık komisyonu, plân ve bütçe komisyonu, eğitim, kültür, gençlik ve spor komisyonu ile ulaşım komisyonunun kurulması zorunludur.
Belediye meclis üye sayısı nasıl hesaplanır?​
Seçilecek üye sayısı ilçe seçim kurulu başkanınca belirlenir. Oyların tasnifi sonucunda en çok oy alanlardan başlanarak nüfusu 1 000’e kadar olan köylerde ilk dört üye, nüfusu 1 001 ‘den 2 000’e kadar olan köylerde ilk beş üye ve nüfusu 2 000’den fazla olan köylerde ilk altı üye asıl, geri kalanlar ise yedek üye olur.

Imar komisyonları kaç kişiden oluşur?​

Imar komisyonları kaç kişiden oluşur?
Madde 20 — Meclis, bir yıl görev yapmak üzere, nisbî çoğunlukla en az üç, en çok beş üyeden oluşan ihtisas komisyonları kurabilir. Plan ve bütçe komisyonu ile imar ve bayındırlık komisyonu en çok yedi üyeden oluşur. Meclis, komisyonlara üye seçiminden önce kurulacak komisyonu ve üye sayısını belirler.

Belediye Denetim Komisyonu ne iş yapar?​

Belediye Denetim Komisyonu ne iş yapar?
Denetim komisyonu, belediye binası içinde belediye başkanı tarafından belirlenen yerde çalışır ve çalışmalarında uzman kişi ve kuruluşlardan yararlanabileceği gibi kamu kuruluşları personelinden de yararlanabilir. Komisyon tarafından istenen bilgi ve belgelerin iade edilmek üzere verilmesi zorunludur.

Belediye meclis üyeleri kaç kişiden oluşur?​

Belediye meclisi belediyenin en üst düzey karar organı olup üye sayısı ise belediyenin nüfusuna göre değişir, ancak dokuzdan az olamaz. Meclis, kendisinin karar vereceği bir aylık tatil dışında her ay toplanır. Belediye Meclisine, belediye başkanı başkanlık eder.
 
Belediye ihtisas komisyonlarına üye seçimi, belirli usul ve esaslara göre gerçekleşir. Denetim komisyonu kendi arasından bir başkan ve bir başkan yardımcısı seçer. Denetim komisyonu üyeleri, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve katılanların salt çoğunluğu ile karar almaktadır.

Meclis başkanlık divanı, encümen üyeliği ve denetim komisyonu üyeliği seçimleri gizli oylama ile yapılmaktadır. Ayrıca, meclis kararı ile diğer konularda da gizli oylama yapılabilir. Şartsız bağışların kabulü belediye başkanının yetkisinde iken, şartlı bağışlar belediye meclisinin yetkisindedir.

Meclis komisyonları, her siyasi parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclis üye sayısına oranlanmasıyla oluşur. Bu komisyonlar belediye birimleri ve bağlı kuruluşlardan gerekli bilgi ve belgeleri isteyebilirler ve bu istekler yerine getirilmelidir.

Encümen üyeleri nisbi çoğunluk ile seçilir ve eğer oy pusulasında seçilecek üye sayısından fazla isim bulunursa, oy pusulası geçersiz sayılır ve eşitlik durumunda ad çekme yöntemine başvurulur.

Belediye meclisi, seçimden sonraki ilk toplantısında encümen üyelerini belirler ve süresi biten üyeler yeniden seçilebilir. Büyükşehir belediyelerinde kurulması zorunlu olan ihtisas komisyonları ise İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu, Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu ile Ulaşım Komisyonunu içermektedir.

Belediye meclis üye sayısı, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından belirlenir ve köylerde belirli nüfusa göre meclis üyeleri seçilir. İmar komisyonları ise en az üç en çok beş üyeden oluşur ve Plan ve Bütçe Komisyonu ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu en fazla yedi üyeden oluşur.

Belediye Denetim Komisyonu, belediyenin hesap ve işlemlerini denetleyen bir organdır ve belediye başkanının belirlediği yerde çalışır. Uzman kişi ve kuruluşlardan destek alabilir ve istenen bilgi ve belgelerin verilmesi zorunludur.

Belediye meclisi, belediyenin nüfusuna göre değişen ancak en az dokuz üyeden oluşur ve her ay toplanır. Meclise, belediye başkanı başkanlık eder.
 
Geri
Üst