AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Belde mi buyuk kasaba mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.460
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Belde mi büyük kasaba mı?​

Belde de kasaba ile eş anlamlı olup ortak özelliklere sahiptir. Kasaba Nedir? Köy Kanuna göre nüfusu 2 binden daha fazla olan yerleşim yerlerine kasaba denir. Eğer bir yerleşim yerinin nüfusu 20 binden daha fazla ise orası kasaba değil ilçe olarak tanımlanır.

Köy mü daha büyük kasaba mı?​

Köy mü daha büyük kasaba mı?
Kasaba, köyden büyük şehirden küçük yerleşim yeri. Henüz kırsal özelliklerini yitirmediği için şehir değildir fakat belirli oranda sanayi ve ticaret faaliyetlerine sahip olduğu için de köy olarak adlandırılamaz. Köy Kanunu, 2.000 ilâ 20.000 arası nüfusa sahip yerler için “kasaba” demektedir.

Kasaba kim yönetiyor?​

Kasaba kim yönetiyor?
Kasabalar genellikle nüfus bakımından köyler ile şehirler arasında olan bir yerleşim birimi olmaktadır. Kasabaların bir kısmı ilçeler olduğu içinde yönetici olarak genelde kaymakam bulunmaktadır.

Mahalle mi büyük belde mi?​

Mahalle (köyaltı) Köyden biraz uzakta bir grup evin bir araya gelmesi ile oluşur. Muhtarlık olamayacak kadar küçük olduklarından idari olarak köye bağlıdır. Zamanla büyüyüp köy olabilirler. Bazı durumlarda bir akraba grubu bir araya gelmiştir.

Belde mi büyük ilçe mi?​

Belde mi büyük ilçe mi?
1 . İlçeden küçük, belediye ile yönetilen yer. 2 .

Köy mü daha büyük mahalle mi?​

Köy mü daha büyük mahalle mi?
Mahalle, köyaltı yerleşim birimleri içinde en gelişmiş olanıdır. Köyden biraz uzakta bir grup evin bir araya gelmesi ile oluşur. Muhtarlık olamayacak kadar küçük olduklarından idari olarak köye bağlıdır. Zamanla büyüyüp köy olabilirler.

KPSS köy nüfusu en fazla kaç olmalı?​

Bağımsız koy kurulmasında coğrafî, ekonomik, sosyal şartlar ve kamu hizmetlerinin gerekleri göz önünde bulundurulur. Ana köy nüfusunun 150’den, belde nüfusunun 2.000’den aşağı düşmesi ha¬linde, istekler bakanlıkça reddedilir.

Mahalle yi kim yönetiyor?​

Mahalle yi kim yönetiyor?
Bir ilçedeki en yetkili kişi kaymakamdır. Örneğim köy ve mahalleleri yöneten kişiye de muhtar denmektedir.

Ilçeyi yöneten en yetkili kişi kimdir?​

Ilçeyi yöneten en yetkili kişi kimdir?
İlçe genel idaresinin başı ve mercii kaymakamdır. Kaymakam, ilçede Hükümetin temsilcisidir. İlçenin genel idaresinden kaymakam sorumludur.

Mahalle ve sokak aynı şey mi?​

Her belde ve kentte bulunan ve içinde sınırları ve nüfusu belli olan, yöneticisine ise muhtar denilen yerleşim ve yaşam alanlarıdır mahalleler. İçinde de sokak diye bölümlendirmeler yapılır. Mahalle, Mah. kısaltmasıyla gösterilir.

Mahalle kurulması için nüfusun kaç olması gerekir?​

Mahalle kurulması için nüfusun kaç olması gerekir?
(Ek cümle: 12/11/2012-6360/15 md.) Belediye sınırları içinde nüfusu 500’ün altında mahalle kurulamaz.

Belde ile ilçe aynı mı?​

Belde ile ilçe aynı mı?
Belde, Türkiye Cumhuriyeti’nin idari yapılanmasında yönetsel açıdan köy ile ilçe arasında, bucaktan aşağı ya da eşiti bir konumda yer alan yerel yönetim birimine verilen ad.
 
Evet, belde ve ilçe aynı değildir. Belde, Türkiye Cumhuriyeti'nin idari yapılanmasında yönetsel açıdan köy ile ilçe arasında yer alan yerel yönetim birimine verilen addır. Belde daha küçük bir yapıya sahipken ilçe daha geniş bir idari birimdir. Belde genellikle nüfusu 2.000 ila 20.000 arasında olan yerler olarak tanımlanırken, ilçe daha büyük bir idari yapıya sahiptir ve kasaba ile köyleri içerebilir.

Mahalle ve sokak arasındaki fark ise mahallelerin içinde bulunduğu, sınırları ve nüfusu belirlenmiş olan yönetim birimleri olduğudur. Her mahalle içinde sokaklar bulunur ve mahalleler genellikle muhtarlar tarafından yönetilir. Mahalle kurulması için belirlenen nüfus miktarı ise belediye sınırları içinde 500'ün altında mahalle kurulamaz.

Kasaba ise köy ile şehir arasında bir yerleşim birimi olarak tanımlanır. Nüfusu köyden büyük, şehirden küçük olan kasabalar belirli ticaret ve sanayi faaliyetlerine sahip olabilirler. Kasabalar genellikle kaymakam ya da belediye başkanı gibi yöneticiler tarafından idare edilirler.
 
Geri
Üst