AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bektasiye sormuslar hic asik oldun mu?

Editör

Yeni Üye

Bektaşiye sormuşlar hiç aşık oldun mu?​

“bak şu adama ne kadar da güzel namaz kılıyor” falan diye övmeleri üzerine bektaşi dayanamamış ve namazını bozup demiş ki “siz beni bir de abdestliyken görün”. bektaşiye sormuşlar hiç aşık oldun mu deyu. babaerenler cevaplamış; “bir kere tam olacaktım, bastılar.”

Benim onla aram nerede iyi?​

Benim onla aram nerede iyi?
Dede de demiş ki “Ulan benim onla nerde aram iyi? Ben şimdi, dedim öldür, benim inadıma iyileşti, ben iyi et deseydim, benim inadıma öldürürdü.”

Bektaşi ye neden namaz kılmıyorsun?​

HEPİMİZİN bildiği eski bir fıkradır: Bektaşi’ye “Neden namaz kılmıyorsun?” diye sormuşlar, “Cenab-ı Allah Kur’an’da namaza yaklaşmayın buyuruyor” cevabını vermiş. “Ama o âyetin başında ‘İçkili iken…’ deniyor” diye hatırlattıkları zaman da, Bektaşi “Ben hafız değilim, o kadarını bilemem” demiş…

Bektaşi olmak nedir?​

Bektaşi olmak nedir?
Bektaşilik, Hacı Bektaş Velî tarafından Anadolu’da 13. asırda kurulmuş, mezhep özellikleri taşıyan bir tarikattır. Hacı Bektaş Menâkıbını anlatan Velayetnâme’ye göre Hacı Bektaş Horasan’dan gelmiş olup Babaî halifelerindendir.
Allah ne yerdedir ne gökte Bektaşi?​
İmamın Allah’ı tarif eden “Ne yerdedir ne gökte, ne erkektir, ne dişi, ne yer, ne içer…” cümlelerini duyan Bektaşi şöyle bir dikilmiş ve oturduğu yerden imama seslenmiş: “Sen de neredeyse yok diyecen ama bir türlü dilin varmıyor be hocam…”

Bektaşi Alevi mi?​

Bektaşi Alevi mi?
Türkiye’de Alevilik denildiğinde ilk akla gelen isim Bektâşîliktir. Bektâşîlik, aslında Hacı Bektaş-ı Veli tarafından kurulduğuna inanılan bir İslâmî tarikattır. Bu tarikat mensupları (el alarak ya da diğer bir deyişle nasip alarak bu örgütlenmeye katılan kişiler) ise Bektâşî olarak adlandırılırlar.

Hacı Bektaş namaz kılar mı?​

Namaz Alevi Bektaşi, Sünni, Şii bütün Müslümanların ortak şeriat ibadetidir. Kılan kılar, kılmayan kılmaz.

Bektaşi Alevileri namaz kılar mı?​

Bektaşi Alevileri namaz kılar mı?

Bektaşiler oruç tutar mı?​

Muharrem ayının ilk on iki günü Aleviler ve Bektaşiler tarafından oruçlu geçirilir. Bu günlerde, İmam Hüseyin’in ve arkadaşlarının susuz bırakılmış olmalarından dolayı su içilmez. Bu günlerde bıçak kullanılmaz, et yenilmez.

Hacı Bayram Veli Alevi kökenli mi?​

Hacı Bayram Veli Alevi kökenli mi?
Çeşitli araştırmalara dayanarak Pir Hacı Bayram Veli’yi Anadolu Aleviliğinin temellerinden birisidir. Bayramiye gerek Erdebil Tekkesi gelenek ve görüşleri, gerek Anadolu tekkelerinin tasavvuf görüşleri ve eylemleri tıpa tıp uyum göstermektedir. Hacı Bayram Veli’yi Sünni gelenek ve kalıplar içinde görmek oldukça güç.

Bektaşiye yöneltilen aşık olup olmadığına dair soruya verilen cevap oldukça mizahi ve düşündürücü bir anekdot içeriyor. Bektaşi, namaz kılışını övenler üzerine namazını bozup abdestli halini görmelerini istemiş, fakat namazda olmadığı için bu durumu sorgulayanlara ilginç bir cevap vermiş. Babaerenlerin verdiği cevap da oldukça dikkat çekicidir.

Bektaşiye namaz kılmıyor olmasıyla ilgili anlatılan eski fıkra da oldukça esprili bir dille sunulmuş. Bektaşi'nin kendine göre yorumladığı ayetten yola çıkarak verdiği cevap, onun mizahi ve sorgulayıcı kimliğini ortaya koymaktadır. Bektaşi'nin hafız olmadığını belirtmesi ise durumu daha da komik hale getirmiştir.

Bektaşilik ve Alevilik arasındaki ilişki ve Bektaşi olmanın ne anlama geldiği konularına da değinilmiş. Hacı Bektaş Velî'nin Anadolu'da kurduğu tarikatın önemi vurgulanmış ve Bektaşilerin İslamî bir tarikata mensup olduğu belirtilmiştir.

Namaz konusu da genel bir İslam ibadeti olduğu üzerinde durulmuştur. Alevi-Bektaşilerin namaz kılıp kılmadığına dair herkesin kendi inancına göre bu ibadeti yerine getirdiği belirtilmiştir.

Alevi ve Bektaşi geleneğinde oruç tutmanın önemi ve bu geleneğe bağlı yaşam biçimleri açıklanmıştır. Muharrem ayının ilk on iki günü oruçlu geçirilmesi ve buna uyulması gereken kurallar anlatılmıştır.

Hacı Bayram Veli'nin Alevi kökenli olup olmadığına dair farklı görüşler olduğu ve araştırmalar sonucunda Anadolu Aleviliği ile ilişkilendirildiği ifade edilmiştir. Hacı Bayram Veli'nin Sünni gelenekler içinde değil, Alevi-Bektaşi geleneğinin temellerinden biri olarak görülmesi vurgulanmıştır.

Forumdaki videonun içeriğine erişimim olmadığı için video hakkında yorum yapamam, ancak tartışma içeriğinde ortaya konan bilgiler ve mizahi anekdotlar üzerine detaylı bilgi ve açıklamalar sağlayabilirim. Herhangi bir konuda daha fazla bilgi veya açıklama isterseniz lütfen belirtin.

Geri