- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.241
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Behçet hastalığı hangi yaşlarda görülür?
Behçet hastalığı genellikle 20–40 yaşlarında başlar. Bununla birlikte daha az sıklıkta olmak üzere çocuklarda ve ileri yaştakilerde de Behçet hastalığı gelişebilmektedir.Behçet hastalığı çocuğa geçer mi?
Anne babasında behçet hastalığı olan çocuklara direkt olarak bu hastalık geçmez. Sadece behçet hastalığına yatkınlık sağlayan birkaç gen tanımlanmıştır. Bu genler geçer. Fakat bu genlerin geçmesi hastalığın kesin gelişeceği anlamına gelmez.Behçet hastaları ne kadar yaşar?
Behçet Hastalığı kronik bir hastalıktır. Yani tüm kronik hastalıklar gibi ömrümüzün sonuna kadar bizle yaşar.
Behçet hastalığı nelere yol açar?
Hastalık; tekrarlayan ağız ülserleri, genital ülserler ve göz ve cilt problemlerinin oluşması olarak ifade edilmiş olsa da ilerleyen zamanda kalp, damarlar, sindirim sistemi, akciğer, eklemler, böbrek ve sinir sisteminde de çeşitli problemlere neden olabilir. Behçet hastalığı kronik (uzun süreli) bir hastalıktır.
Behçet hastalığı kimlerde görülür?
Behçet Hastalığı Kimlerde Görülür? Genellikle 20-40 yaşlarında başlar. Çocukluk çağında ve 50 yaş üstünde görülmesi oldukça seyrektir. Erkek ve kadınlarda eşit sıklıkta görülür fakat erkeklerde daha ciddi seyreder.Behçet hastalığı nasıl belli olur?
Behçet hastalığının en yaygın belirtisi olarak ağız içinde ve çevresinde kanser yaralarına benzeyen ağrılı ağız yaraları ortaya çıkar. Küçük, ağrı yapan kabarık lezyonlar kısa sürede ağrılı ülserler halini alır. Yaralar genellikle bir ila üç hafta içinde iyileşir, ancak bu belirti sıklıkla tekrarlar.Behçet hastalığı ne kadar sürede geçer?
Behçet hastaları nelerden uzak durmalı?
Behçet Hastaları Nelerden Uzak Durmalı?
Behçet hastalığı öldürür mü?
“Behçet hastalığından ölen var mı?” diye soracak olursanız, Behçet hastalığından ölüm oranı azdır. Büyük damar genişlemeleri ve yırtılmaları, damar trombozları, gastrointestinal kanama ve perforasyonları sebebiyle ölüm olabilir.Behçet hastalığının ölüm riski var mı?
Hastalık nadiren öldürücüdür. Vaskülit veya merkezi sinir sistemi tutulumuna bağlı olarak %5 oranında bir ölüm riski mevcuttur. Behçet Hastalığında kişinin savunma (immün) sistemi vücudunu yabancı madde gibi görerek kendini korumaya geçer.Behçet hastalığı tedavi edilmezse ne olur?
Birçok organı etkileyen ancak klinik çalışmalara göre, % 50-70 oranında gözlerde tutulum yaparak iltihaba neden olabilen Behçet hastalığı, zamanında tedavi edilmezse kalıcı görme kayıplarına yol açabiliyor.
Behçet hastalığı Nedir tehlikeli midir?
Behçet hastalığı, tüm organları ve sistemleri etkileyebilen, damar iltihabının ön planda olduğu kronik ve iltihaplı bir hastalıktır. Genellikle cilt yaralarına neden olan Behçet hastalığında; göz, eklemler, bağırsaklar, toplardamarlar, beyin, omurilik ve sindirim sistemi de etkilenebilir.
Behçet hastalığı nasıl başlar?
Hastalığın en yaygın belirtisi ağızda tekrarlayan yaralardır. “Oral aft” denilen bu yaralar ağız ve yanak içinde herhangi bir yerde çıkabilir. Yılda en az 3 kez çıkması beklenen ağız yaraları oldukça ağrılıdır. Behçet hastalığının sıklıkla görülen bir diğer belirtisi de genital bölgede çıkan yaralardır.Behçet hastalığı nereye vurur?
Behçet hastalığı, ağızda ve cinsel bölgede yaralar, deri, göz, eklem, damar ve sinir tutulumuyla seyreden iltihabi bir hastalık. Her yaşta ortaya çıksa da 20-30’lu yaşlarda daha sık görülüyor ve erkeklerde daha şiddetli seyrediyor Romatoloji Uzmanı Prof. Dr.Behçet hastalığı kan tahlilinde çıkar mı?
Behçet hastalığının tanısı hastanın yakınmaları değerlendirilerek konur. Tanı için özel bir kan testi veya görüntüleme yöntemi yoktur.
Behçet hastalığı nasıl anlaşılır?
Behçet hastalığı gözü nasıl etkiler?
Behçet hastalarında göz tutulumu P–70 oranında görülür. Gözde kızarıklık, bulanık görme veya görme kaybı, uçuşmalar, gözde ve göz çevresinde ağrı yakınmaları olur. Göz tutulumunun yerleşimine göre bazen ağrı veya kızarıklık olmaksızın görme azlığı veya uçuşmalar olabilir.Behçet hastalığı çocuk olur mu?
Çocuklarda BS, yüksek riskli popülasyonlarda bile nadirdir. Tanı kriterleri, BS hastalarının yaklaşık %3’unde 16 yasından önce tamamlanmış olur. Hastalığın ortalama başlangıç yaşı 20-35’tır.Behçet hastalığı için hangi testler yapılır?
Behçet hastalığı için özel bir laboratuvar bulgusu yoktur. Behçet hastalığı olan çocukların yaklaşık olarak yarısı HLA-B5 genetik belirtecini taşımaktadır ve bu da hastalığın daha ağır formu ile bağlantılıdır. Daha önce belirtildiği gibi hastaların 60-70%’ inde paterji deri testi pozitiftir.
Göz Behçeti ne demek?
Behçet Hastalığı cild problemleri, cinsel organlar çevresinde yaralar ve göz içindeki iltihaplanmalarla karakterize otoimmün bir hastalıktır. Hastalık Türkiye, Orta Doğu ülkeleri ile Asya ve Japonya’da sık görülür. Bu hastalığa daha çok erkeklerde rastlanılır ve ilk bulgular 20’li 30’lu yaşlarda tespit edilir.
Behçet hastalığı cinsel yaşamı etkiler mi?
Behçet hastalığı cinsel yaşamı etkileyebilir. Çünkü Behçet hastalığının özelliklerinden biri de genital bölge yaralarıdır. Genital bölge yaraları özellikle cinsel birleşmeyi sorunlu hale getirir.Behçet hastalığı tehlikeli midir?
Behçet hastalığında toplardamarlar yani venöz etkilenim sıklığı ile karşılaştırıldığında, hem beyin içinde hem de beyin dışında atardamar yani arter tutulumu nadir olarak görülmektedir ve %1-5 olarak bildirilmiştir. Ancak büyük arter tutulumu, ölüm ve hastalık arazı açısından yüksek risk taşımaktadır.Behçet hastalığı hangi organlara zarar verir?