- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Beden ölümlü ruh ölümsüz müdür?
Bu şekilde, ruh insanın öz kişiliği olup beden yalnızca ruha giydirilmiş bir elbise gibidir. İnsandaki bu ruhun ölümsüz olduğuna ve insan öldüğünde bedeninden ayrılarak çeşitli adlarla belirtilen bir başka âleme geçtiği inanılır. Birçok dine göre bu öte âlemde insan ruhunu bir yargılanma beklemektedir.Phaidon Platon diyaloğunda Sokrates ruh kavramını nasıl açıklamıştır?
Phaidon diyalogu, ruhun doğasını ele alan bir diyalogdur. Ana teması8, ruhun ölümsüz bir varlık olduğu, dolayısıyla ölümü yaklaşan Sokrates’in ölmekten korkmamakta, hatta ölümü neredeyse sevinçle karşılamakta haklı bir gerekçesi olduğudur.
Sokrates ruh kavramını nasıl açıklamıştır?
Sokrates, insanın bir ruh ve bedenden meydana gelen bileşik bir varlık olduğunu, bunlardan gerçekten var olanın ruh olduğunu, bedeninse ancak ruhun hizmetinde olup, tinsel değerlerin hayata geçirilmesinde bir araç olma görevi gördüğü sürece bir değere sahip bulunduğunu öne sürmekteydi.
Öldükten sonra ruhumuza ne olacak?
Vücuttan alınan ruh melekler tarafından teslim alınır. Kişi iyi bir insansa ruhunu ‘rahmet melekleri’ teslim alırlar. Onu semanın en üst noktalarına doğru götürürler. Ölen kişi kötü bir insansa ‘azap melekleri’ onu teslim alırlar ve yerin alt tabakalarına doğru taşırlar.Phaidon kim?
Elisli Phaidon(ya da Phaedon; Yunanca: Φαίδων, MÖ 4. yüzyıl) Antik Yunan filozoftur. Sokrates’in öğrencisidir. Elis şehrinin yerlisidir. Savaşta esir edilmiş ve köle olarak satılmıştır.
Platon er Mitosunda dile getirdiği ruh göçü konusunda hangi filozoftan beslenmiştir?
Platon; Sokrates ve Pisagor’un ruh anlayışını, insanların ilahi ayrıcalıklarını farklı hayvan türleri arasındaki reenkarnasyon yollarıyla karıştırarak birleştirmiştir.
Ruh metafiziksel bir kavramdır. Ruhun var olduğuna dair bir kanıt yoktur ve bilim hipotezlerini ruhun var olmadığı üzerine kurar. Bilinci sağlayan beyindeki özel yapılardır ve bu yapılar arasındaki sinyallerdir.
Phaidon ne anlatıyor?
Phaidon, Yunan filozof Platon’un ‘ruhun ölümsüzlüğü’ düşüncesini ele aldığı bir diyalogdur. Adını Elis’li Phaidon’dan alır. Phaidon diyalogu geleneksel sınıflandırmaya göre ruh üzerine (antik yunanca: peri psihis) ve “ahlaka dair” (antik yunanca: ethikos) sıfatlarıyla tanımlanır.
Anamnesis kuramı nedir?
platon’a göre insanlar aslında her şeyi yaşamıştır ve biliyordur. dünyaya idealar evreninden düştüğünde bunları unutmuştur. o’na göre biz öğrendiğimizi sanırken, aslında bildiklerimizi hatırlıyoruzdur. platon ortaya attığı bu fikri anamnesis teorisi olarak adlandırmaktadır.