Beden Eğitimi Öğretmenliği İçin Hangi Sınavlara Girilir?

SoruCevap

Yeni Üye
Beden Eğitimi Öğretmenliği için hangi sınavlara girilir? Bu mesleğe adım atmak isteyenlerin üniversite sınavına girmesi gerekmektedir. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bu alanda tercih edilen bir sınavdır. Ayrıca, pedagojik formasyon sınavına da başvurularak öğretmenlik mesleğine uygunluk belgesi alınabilir. Öğrencilerin mezun olduktan sonra atanabilmek için ise Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) girmeleri gerekmektedir. KPSS’de lisans düzeyinde bir sınav ve pedagojik formasyon belgesi gerekmektedir. Adaylar, mezun olduktan sonra da alan sınavlarına girerek uzmanlık alanlarını belirleyebilirler. Beden Eğitimi Öğretmenliği için gerekli olan sınavlar bu şekildedir.
İçindekiler

Beden Eğitimi Öğretmenliği İçin Hangi Sınavlara Girilir?​

Beden Eğitimi Öğretmenliği için mezun olunan lise türüne göre farklı sınavlara girilir. Eğer Fen Lisesi veya Anadolu Lisesi mezunuysanız, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavına girerek üniversiteye yerleşebilirsiniz. YKS, Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testleri (AYT) olmak üzere iki aşamadan oluşur. TYT’de Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerinden sorular çıkar. AYT ise Fen Bilimleri, Matematik, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2 testlerini içerir.
Eğer Meslek Lisesi veya Anadolu Meslek Lisesi mezunuysanız, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamında yapılan Meslek Yüksekokulu Sınavı’na girmeniz gerekmektedir. Bu sınavda da Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi testleri yer alır. Sınav sonucunda başarılı olan adaylar, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen kontenjanlara göre meslek yüksekokullarına yerleştirilir.
Üniversiteye yerleşen ve Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümünü tercih eden öğrenciler, bu alanda eğitim alırlar ve mezun olduktan sonra atanmak için Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) sınavına girmeleri gerekmektedir. ÖABT, öğretmen adaylarının alan bilgisini ölçen bir sınavdır ve başarılı olan adaylar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan atama sürecine katılabilirler.
Beden Eğitimi Öğretmenliği İçin Hangi Sınavlara Girilir? sorusunun cevabı ise kısaca şu şekildedir:
– Fen Lisesi veya Anadolu Lisesi mezunları YKS sınavına girer.
– Meslek Lisesi veya Anadolu Meslek Lisesi mezunları Meslek Yüksekokulu Sınavı’na girer.
– Üniversite mezunları ÖABT sınavına girer.

Beden Eğitimi Öğretmenliği İçin Hangi Sınavlara Girilir?​

Beden Eğitimi Öğretmenliği için hangi sınavlara girilir?
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)
Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerinden oluşur.
Yabancı Dil testi YKS’de seçmeli olarak yer alır.
YKS’de Temel Yeterlilik Testi de bulunur.
Üniversitelerin Özel Yetenek Sınavlarına da başvurulabilir.

Beden Eğitimi Öğretmenliği için ÖSYM tarafından yapılan YKS sınavına girilir.
YKS’de Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testleri yer alır.
Yabancı Dil testi YKS’de seçmeli olarak bulunur.
YKS’de Temel Yeterlilik Testi de önemli bir bölümdür.
Üniversitelerin Özel Yetenek Sınavlarına da başvurulabilir.