AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bedelli ihracat nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bedelli ihracat nedir?​

Bedelli ihracat, yurt dışına satış yapılması ve karşılığında yurt içine döviz getirilmesi işlemlerini kapsayan standart ihracat çeşididir. Bedelsiz ihracat ise bir ürünün yurt dışına çıkmış olmasına rağmen yurt içine döviz girdisi sağlanmaması durumudur.

Yürürlükteki hükümler uyarınca ithalatta ve ihracatta eşyaya uygulanan ithalat ve veya ihracat gümrük vergilerinin tümünü aşağıdakilerden hangisi ifade eder?​

4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 3. maddesine göre “gümrük vergileri” deyimi; eşyaya uygulanan ithalat vergilerinin ya da ihracat vergilerinin tümünü ifade etmektedir.

Ithalatı kısıtlama yöntemleri nelerdir?​

Ithalatı kısıtlama yöntemleri nelerdir?
İthalatın Zorlaştırılması Bu kategoriye giren başlıca uygulama yöntemleri şunlardır: Taşıma yolu güzergahlarını değiştirmek, TIR şoförlerine çok kısa süreli vize vermek, TIR’lar için yüksek geçiş ücretleri uygulamak, TIR geçişlerini kotaya bağlamak, yüksek ürün standartları koymak.

Gümrük vergisinden muaf ne demek?​

Transit yolcular hariç olmak üzere, yolcu beraberinde getirilip serbest dolaşıma sokulan gayri ticari nitelikteki, kişisel ve ailevi kullanıma mahsus veya hediye edilmek üzere getirilen eşyaya muafiyet tanınır. Muafiyet, her bir yolcu için toplam gerçek kıymeti 430 Avro’yu geçmeyen eşya için uygulanır.

Bedelli ve Bedelsiz ithalat nedir?​

Bedelli ithalat; ithal edilen malların bedellerinin ithalattaki ödeme şekillerinden biriyle yurt dışına döviz transferi yapılarak gerçekleştirilen ithalattır. Bedelsiz ithalat ise; ithal edilen mallar için yurt dışına herhangi bir döviz transferi yapılmadan gerçekleştirilen ithalattır.

Gümrük hatları nelerdir?​

Gümrük hatları nelerdir?
Gümrük hatları
- KIRMIZI HAT. Eşyanın muayenesi ile birlikte belge kontrolünün de yapıldığı hattır.
- SARI HAT. Muayeneye gerek görülmeksizin eşyaya ait beyanname ve eklerinin doğruluğunun ve birbiriyle uygunluğunun kontrol edildiği hattır.
- MAVİ HAT.
- YEŞİL HAT.

Gümrük matrahı nedir?​

Spesifik esasa göre vergiye tabi eşyanın gümrük vergisi matrahı, vergi hangi ölçü birimi üzerinden (kilogram, sayı, baş, adet gibi) alınacaksa bu miktardır. Gümrük vergisinin oranı ise; İthalat Rejimi Kararına ek listelerde tarife pozisyonlarına göre ilgili sütunlarda kayıtlı bulunan oranlardır.

Gümrük muafiyet sınırı nedir?​

Muafiyet Sınırı: Bir kişinin bir ürün için vergi ödemeye başlayacağı sınırdır. Her ülkede muafiyet sınırı farklı olup ürünün numune kapsamında değerlendirilmesi için alıcı ülke tarafından belirlenen üst sınır mal bedeli değeri olarak devlet tarafından açıklanır.

Bedelsiz ithalatta gümrük vergisi ödenir mi?​

Bedelsiz ithalatta gümrük vergisi ödenir mi?
Cevap: Bedelsiz araç ithalinde yalnızca gümrük vergisi muafiyeti söz konusudur. Aracın motor hacmine göre değişen oranda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve KDV serbest dolaşıma girişi sırasında gümrük idarelerince tahsil edilir.

Bedelsiz ithalat neden yapılır?​

Bedelsiz ithalat, ithalat işlemi için döviz transferi yapılmadan satın alma işlemlerinin gerçekleştirilmesidir. Ticaret sırasında yurt dışına satılacak olan eşyalar için döviz transferi yapılması zorunlu değildir. Ticaret kapsamında, satın alınan ürünler şahsi ya da ticari amaçlar ile satın alınmış olabilir.

Konsinye ihracatına izin verilen mallar ne kadar süre yurt dışında kalır?​

2- Konsinye ihracatta gönderilen malların beyannamenin intaç tarihinden itibaren 1 yıl içinde satışının yapılması esastır. Bu süre, haklı ve zorunlu nedenlere istinaden müracaat edilmesi halinde, izni veren İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince iki yıl daha uzatılabilir.
 
Bedelli ihracat, yurt dışına satış yapılarak karşılığında yurt içine döviz getirilmesini kapsayan standart bir ihracat çeşididir. Diğer bir deyişle, bir firma ya da birey tarafından yurt dışına satılan mal ya da hizmet karşılığında yurt içine yabancı bir döviz getirilmesi işlemidir. Bu işlem, ülke ekonomisine döviz girişi sağlayarak döviz rezervlerinin artmasına ve ekonomik büyümeye katkıda bulunabilir.

Eşyanın gümrük vergisinden muafiyet durumu ise genellikle belirli kriterlere göre tanınan bir ayrıcalıktır. Örneğin, transit yolcular haricinde taşınan kişisel eşyalar veya hediyelik eşyalar belirli bir değeri aşmadığı sürece gümrük vergisinden muaf olabilir. Bu muafiyet genellikle bir miktar para birimi cinsinden belirli bir sınıra kadar geçerli olabilir.

Bedelsiz ithalat ise, yurt dışından mal getirilmesine rağmen bu malın bedelinin yurt dışına döviz transferi yapmadan ödenmesini ifade eder. Yani, bedelsiz ithalatta yurt dışına döviz çıkışı gerçekleşmez. Bu durum ticaret anlaşmaları, özel gereksinimler veya belirli durumlarda karşılıklı anlaşmalar çerçevesinde gerçekleşebilir.

Konsinye ihracatta ise, gönderilen malların ithalatçı tarafından satılana kadar yurt dışında kalmasına izin verilir. Beyannamenin intaç tarihinden itibaren genellikle bir yıl içinde satış yapılması esastır. Ancak hakkı ve zorunlu nedenlere başvurulması durumunda, ihracatçı birliklerinin genel sekreterliği tarafından bu süre iki yıl daha uzatılabilir. Bu şekilde konsinye ihracat, malların yurt dışında depolanmasını ve satışı gerçekleştirilene kadar bekletilmesini mümkün kılar.
 
Geri
Üst