AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bebekli Köyü Kula Manisa

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
bebekli köyü bilgileri - bebekli köyü tanıtım - bebekli köyü resimleri



Bebekli, Manisa ilinin Kula ilçesine bağlı bir köydür.


Tarihi

Bebekli köyü bir türkmen aşireti olan Hacıosmanoğulları tarafından 1850 yıllarında kurulmuştur (gökoğlanlar(kadıoğulları)).Bugünkü adıyla Yörük diye adlandırılan bu aşiret buraya yerleştikten sonra civardan gelen göçlerle bugünkü halini almıştır.Ayrıca önemli bir göçü de Kurtuluş savaşında almıştır.Manisa'daki yağmalardan işgalden kaçan ailelerden buraya yerleşenler olmuştur.Hacıosmanoğulları aşiretinin en önemli kolu olan haydaroğulları ve kadıoğulları (Gökoğlanlar) aileleri köyün omurgasını oluştururlar. Köyün kuruluş ve gelişmesinde bu ailelelerin çok büyük katkıları vardır.
Kültür

Köyün Gelenekleri

Bebekli Köyü'nde düğünler zaman içerisinde bir takım değişikliklere uğramışsa da eski dönemlerden beri devam eden bazı geleneklerini devam ettirmektedir.Düğünler genel olarak cuma akşamları başlayarak pazar akşamı sona erer.Düğünlerde mutlaka davul-zurna ikilisi bulunur.Daha önceki dönemlerde alkol almak isteyenler için çilingir sofraları oluşturulurken günümüzün ekonomik zorlukları bu geleneğin rafa kalkmasına neden olmuştur.Köyde bütün düğünler yemeklidir.Düğün yemeklerinin vazgeçilmez yemeği olan keşkektir.Keşkek,daha önceleri cami önünde bulunan dübek taşı denilen taş içerisinde davul-zurna eşliğinde gençler tarafından dövülen buğdaydan yapılmaktadır.İsteğe bağlı olarak tavuk veya et ile karıştırılarak ve üzerine salça dökülerek ikram edilir.Pişirme anında özel olarak yapılmış dövme kepçeleri ile dövülerek kıvamına getirilir.

Keşkek yanında kuru fasülye,nohut,çorba,pilav,ayran ve tatlı düğünlerde ikram edilen yemeklerdendir.Cumartesi günleri kız evinde çeyiz ilme denilen glenek günümüzde yoktur.Kızın çeyizleri davul-zurna eşliğinde kızlar tarafından kalın iplere kabaca dikilir ve gelinin eşyaları böylece sergilinirdi.Günümüzde her alanda yozlaşma olduğu gibi bu ve buna benzer adetlerde maalsf erkedilmiştir.Sadece pazar sabahı eline kına yakılan gelinin elini yıkamak için köyün üst tarafındaki çeşmeye gidilmeye devam edilmektedir.

_su an dogudan gelinler gelmektedir

Coğrafya

Manisa iline 135 km, Kula ilçesine 16 km uzaklıktadır. Esme yolu üzerindedir ,Alasehir'e 20 km uzaklıktadır...
iki dag aras1nda umurbaba ve kar1ncal1 dag1n aras1nda kurulmus köy dür.
İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 1380
2000 1386
1997 1863
Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayal1d1r.Tar1m alan1nda en önemli gelir kaynag1 tütündür. son zamanlarda çilek ve kiraz da gelir kaynaklar1 aras1na kat1lm1st1r.
Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır, kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. [[Sağlık ocağı]vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır Ayrıca TTNT Yani Kısaca(internet)Bağlanmaktadır.






kaynak / yerel net /vikipedi özgür ansiklopedi


köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 
Geri
Üst