AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bebeklerin istahi neden azalir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bebeklerin iştahı neden azalır?​

Gastrit, ülser, reflü, kabızlık gibi sindirim sitemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, kalp, böbrek, akciğer hastalıkları iştahta azalmaya neden olur. Ayrıca tüberküloz, kanser gibi malign hastalıklar, hipotiroidi de iştahta azalmaya neden olur.

Bebeğin iştahını açmak için ne yapmalı?​

Bebeklerde iştah arttıran 12 altın öneri!
- 3 haftadan uzun süren iştahsızlık ihmale gelmez.
- 1. Üst kat komşunun tariflerini denemeyin:
- İlk denemelerde sabırlı olun:
- 3. Enerjinizi doğru besinlerde kullanın:
- 7. aydan itibaren pütürlü gıdalar yedirin:
- Sofraya birlikte oturun:
- Bir yaşından sonra kontrollü emzirin:

11 aylık bebek neden iştahsız olur?​

11 aylık bebek neden iştahsız olur?
Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar bebeğin iştahsız olmasına neden olabilir. Solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları ve bağırsak enfeksiyonları bebeğin beslenmesini bozabilir. Yine ülkemizde sık görülen parazitler (özellikle kıl kurdu) ciddi iştahsızlık nedenidir.

Bebeklerde iştahsızlık ne zaman geçer?​

Bebeklerde iştahsızlık ne zaman geçer?
Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmelidir. Ağız, yutak, mide barsak sistemi buna uygundur, 5. aydan sonra mide barsak sistem ek gıdaları sindirecek düzeye gelir, mesela nişastayı sindiren amilaz 5. ayda erişkin düzeyine gelir.

İştahsızlık için ne iyi gelir?​

– Ahududu, ayva kompostosu, badem, ceviz, greyfurt, kayısı, limon, portakal, domates, enginar, havuç, sarımsak, turp, ada çayı, ardıç tohumu, kekik, kimyon, kişniş, nane gibi bitkiler iştah açıcı özelliğe sahip olmaları ile bilinirler.

1 yaşındaki bebeğe nasıl yemek yedirilir?​

İştahsız çocuklara nasıl yemek yedirebiliriz?
- Sofraya birlikte oturun!
- Elleri ile yemelerine izin verin!
- Öğün düzeni oluşturun!
- Ödül ya da ceza uygulamayın!
- ‘Hadi bir kaşık daha’ demeyin!
- Televizyon karşısında yedirmek yerine tabaklarini süsleyin!
- Mutfağa birlikte girin!

10 aylık bebek neden iştahsız olur?​

10 aylık bebek neden iştahsız olur?
Bebeklik çağında, metabolizma hastalıkları (doğumsal yağ veya glukoz metabolizma hastalıkları), doğumsal kalp hastalıkları, kalıtsal akciğer hastalıkları (kistik fibroz), endokrin hastalıkları (tiroid hastalıkları), sindirim sistemi hastalıkları, yenidoğan enfeksiyonları (torch-s) genetik hastalıklar (down sendromu).

Yeni doğan bebek neden yemek yemez?​

Yeni doğan bebek neden yemek yemez?
Bu durumun birçok nedeni olabilir; annenin sütünün emmenin başlangıcında çok aşırı gelmesi sonucu bebeğin boğulacak gibi olması, emzirme sırasında çevrede çok fazla uyaran bulunması sonucunda bebeğin dikkatinin dağılması, annenin yeniden adet görmeye başlaması, annenin emzirme sırasında stresli olması ya da bebekte …
Bebekler neden yemek yemek istemez?​
Ortamın aşırı derecede sıcak olması da bebeklerin bu yaşlarda iştahlarının kaçmasına neden olabilir. Bazı bebeklerde görülen hastalıklarda iştahsızlığın nedeni olarak kabul edilir. Bazı bebeklerde görülen kansızlık da beslenme bozukluklarının en büyük nedenidir.
Yemek yemeyen bebekler için ne yapılmalı?​
Kendisini beslemesine izin verin. Sürekli gıda vermeyin, düzenli ve aynı saatte öğünler halinde beslenmesini sağlayın. Midesini dolduracağından yemek öncesi ya da yemek sırasında fazla sıvı vermeyin. Ek gıdalara başlarken her seferinde bir yeni gıdayı belirli bir süre verin.
 
Bebeklerin iştahı neden azalır konusunda verdiğiniz bilgiler oldukça değerli. İştahın azalmasına neden olan faktörler arasında sindirim sistemi hastalıkları (gastrit, ülser, reflü, kabızlık), karaciğer hastalıkları, kalp, böbrek, akciğer hastalıkları; tüberküloz, kanser gibi hastalıklar ve hipotiroidi gibi durumlar önemli bir etkiye sahip olabilir. Bu faktörler göz ardı edilmemeli ve tedavi süreçlerine odaklanılmalıdır.

Bebeğin iştahını açmak için öneriler vermişsiniz. Özellikle uzun süren iştahsızlık durumlarında ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulamak önemli bir nokta. Ayrıca sabırlı olunması, enerjinin doğru besinlerde kullanılması, pütürlü gıdaların 7. aydan itibaren yedirilmesi gibi öneriler de oldukça faydalıdır.

11 aylık bebeklerin iştahsız olmalarına sebep olan enfeksiyonlar konusunda da bilgilendirmeniz faydalı. Viral, bakteriyel enfeksiyonlar, solunum yolu, idrar yolu ve bağırsak enfeksiyonları ile parazitlerin (örneğin kıl kurdu) iştahsızlık için neden olabileceğini belirtmek doğru bir bilgi paylaşımıdır.

Bebeklerde iştahsızlık ne zaman geçer konusundaki açıklamalarınız da önemli. Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerektiği, ek gıdalara geçiş süreci ve mide-barsak sistemlerinin bu sürece uyum sağlama zamanı hakkında bilgilendirici bir yaklaşım sunmuşsunuz.

Son olarak, iştahsızlık için iyi gelen besinler hakkında verdiğiniz öneriler (ahududu, ayva kompostosu, badem, ceviz, greyfurt, kayısı, limon vb.) ve 1 yaşındaki bebeğe yemek yedirme konusundaki tavsiyeleriniz oldukça değerli. Özellikle çocuklara sağlıklı alışkanlıklar kazandırmak için sof­raya birlikte oturulması, ödül ya da ceza uygulamaması gibi yöntemler önemli rol oynamaktadır.

Bu bilgiler bebeğin sağlıklı beslenme sürecinde ebeveynlere büyük destek olabilir. Teşekkürler!
 
Geri
Üst