AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bebeklere hangi testler yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bebeklere hangi testler yapılır?​

Prenatal testler bebekte olası bir anomalinin, genetik kusurun tespit edilmesini ve erken dönemde müdahale edilmesini sağlar.
- Yenidoğan Topuk Kanı Taraması Yenidoğan dönemi, doğumdan sonraki ilk 4 haftayı kapsar.
- Yenidoğan İşitme Testi.
- Görme Muayenesi.
- Gelişim Tarama Testi.
- Kan Tahlilleri.
- Yüksek Tansiyon.

Biyotinidaz tarama testi nedir?​

Biotinidaz Eksikliği (BE) Testi Nasıl Yapılır? Nasıl Tedavi Ediilir? Biotidinaz eksikliği tarama testi, bebeğin topuğundan kan örneği alınarak yapılır. 2009 yılından itibaren uygulanan tarama testi ile erken tanı konulabilmektedir. Tanı alan bebekler, vitamin desteği ile etkin biçimde tedavi edilebilmektedir.
Yeni doğan bebeklerde hangi testi ne zaman yapılır?​
Tarama testleri bebek 72 saatini doldurduktan sonra yapılmalıdır. Eğer bebek normal doğumla doğmuş ve bir iki gün içinde de taburcu olacaksa, birinci haftada yapılan kontrol muayenesi sırasında kan örneği alınır. Bu testler için topuktan alınan birkaç damla kan yeterlidir.

Bebek hemogram testi nerede yapılır?​

Bebek hemogram testi nerede yapılır?
Hemogram testi herhangi bir sağlık kuruluşunda, hastanelerde ve sağlık ocakları gibi laboratuvarı bulunan yerlerde yapılır.

Biotinidaz aktivitesi yüzde kaç olmalı?​

Biotinidaz aktivitesi yüzde kaç olmalı?
Anormal yenidoğan taraması nedeniyle başlatılan testler için, normal normal aktivitenin <% 10’unun biyotinidaz aktivitesi, derin eksikliğin göstergesidir ve normal normal aktivitenin% 10 ila 30’u arasındaki aktivite, kısmi eksikliğin göstergesidir.

Fenilketonüri taraması neye bakılır?​

Doğan her bebeğin Fenilketonüri, Konjenital Hipotiroidi, Kistik Fibrozis ve Biyotinidaz Eksikliği yönünden taranması önemlidir. Çünkü bu taramalar sayesinde, bu hastalıklar nedeniyle oluşabilecek, geri dönüşümü olmayan hasarlar engellenebilmekte veya etkileri azaltılabilmektedir.

Yeni doğan bebeklerde kulak testi için hangi bölüme gidilir?​

Bebeklerde işitme testi hangi bölümde yapılır? İşitme testleri, kulak burun boğaz uzmanının yönlendirmesiyle odyoloji bölümünde odyometrist ve odyologlar tarafından yapılır.
Yeni doğan göz testi nerede yapılır?​
Ülkemizde hali hazırda aile hekimlerince Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak görme taraması yapılmaktadır. Aile hekimlerinin gerekli gördüğü durumlarda bebek ve çocuklar göz hastalıkları uzmanlarına sevk edilmektedir.
 
Bebeğinizin sağlığıyla ilgili endişeleriniz ve merak ettikleriniz için oldukça detaylı ve faydalı bilgiler vermişsiniz. Bebeklere yapılan testlerin önemi büyük, çünkü erken teşhis ile olası sağlık sorunlarına müdahale edilmesi ve tedavi başlangıcı daha kolay hale gelir.

Yenidoğan döneminde yapılması gereken testler arasında yer alan "Yenidoğan Topuk Kanı Taraması" ile bebekte olabilecek hastalıkların erken teşhisi sağlanabilir. Ayrıca "Yenidoğan İşitme Testi", "Görme Muayenesi" ve "Gelişim Tarama Testi" gibi testler de bebeğinizin sağlık durumu hakkında önemli bilgiler sunabilirler.

Bunun yanı sıra "Kan Tahlilleri" ve "Yüksek Tansiyon" gibi testler de bebeğinizin genel sağlık durumu hakkında bilgi veren önemli testler arasında yer almaktadır.

Biyotinidaz eksikliği tarama testi hakkında verdiğiniz bilgiler de oldukça değerli. Bu testin, bebeğin topuğundan alınan kan örneği ile yapıldığını ve erken tanının önemini vurgulamışsınız. Biyotinidaz eksikliği olan bebeklerin vitamin desteği ile tedavi edilebileceği bilgisi, ebeveynler için oldukça önemlidir.

Fenilketonüri taraması ve diğer genetik hastalıkların taranması da bebeğinizin sağlığı için büyük önem taşıyan konulardır. Erken teşhisle bu hastalıkların etkileri azaltılabilir ve engellenebilir.

Son olarak, bebeğinizin sağlık durumuyla ilgili yapılacak muayene ve testler için hangi bölümlere gidileceği konusunda verdiğiniz bilgiler de oldukça faydalıdır. İşitme testleri için odyoloji bölümüne ve göz testleri için aile hekimlerine başvurulabileceğini belirtmişsiniz.

Sağlık konusundaki hassasiyetiniz ve bebeğinizin sağlığına verdiğiniz önem takdire şayan. Bu doğrultuda yapılacak testler ve muayeneler ile bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesini ve gelişmesini destekleyebilirsiniz. Her zaman uzman sağlık ekibiyle işbirliği içerisinde olmanız, bebeğinizin sağlığı için en doğru adımları atmanıza yardımcı olacaktır.
 
Geri
Üst