Bebeklerde safra kesesi tasi neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bebeklerde safra kesesi taşı neden olur?​

Safra taşları erişkinlerdeki kadar sık olmasa da çocuklarda da görülür. Genellikle çocuklarda safra taşlarının çok belirgin bir nedeni yoktur. Bazı kalıtsal kan hastalıklarında (sferositoz ve orak hücre hastalığı gibi) görülebilir. Diğer risk faktörleri arasında obesite, aile öyküsü, alınan bazı ilaçlar sayılabilir.

Safra kesesinde taş ve çamur neden olur?​

Safra Kesesi Çamuru Safra kesesi tamamen boşalmazsa, safra kesesinde bulunan kolesterol veya kalsiyum tuzları gibi partiküller safra kesesinde çok uzun süre kalması sonucunda kalınlaşabilir. Bu durum sonucunda da safra kesesi çamuru olarak adlandırılan safra çamuru meydana gelir.
Bir safra kesesi taşı, karaciğer, ortak safra kanalı veya pankreas kanallarını tamamen tıkadığında, mide bulantısı, ateş, titreme, gözlerin sararması, koyu idrar, kaşıntı, yorgunluk ve kilo kaybına neden olabilir.
Bebeklerde safra kesesi tıkanıklığı nasıl açılır?
Kolesistektomi açık veya kapalı (laparoskopik) olarak yapılabilir. Safra yollarında taş varsa bu taşın çıkarılması gerekir. Çocuğun yaşı uygunsa endoskopik retrogradkolanjiopankretografi (ERCP) ile taş endoskopik yol ile çıkarılabilir.
Bebeğin safra kesesi ne zaman oluşur?
Fetal safra kesesi, ayrıntılı gebe ultrasonu yapılan 18-22. haftalarda, umblikal venin karaciğer içinde yer alan bölümünün sağ lateralinde anekoik, eliptik şekilli bir kistik lezyon şeklinde görülür.

Safra kesesinde çamur varsa ne yapmak lazım?​

Kimi zaman safra kanalınıza düştüğü ve tıkadığı tespit edilen taş ve çamur durumlarında hemen ameliyat uygulanamaz. Öncelikle ERCP denilen, uyutularak yapılan bir çeşit endoskopi işlemi ile kanallardaki taş ve çamurlar temizlenir. Ardından ameliyatla safra keseniz alınabilir.

Safra kesesi çamuru nelere yol açar?​

Safra kesesindeki çamurun verdiği belirtiler genellikle şu ana başlıklar altında toplanabilir: Kişinin sağ kısmında oluşan ve kürek kemiğine doğru yayılan ağrılar. Çoğunlukla yemeklerden hemen sonra başlayan ve ani gelişen kusma, mide yanması, gaz çıkarma yahut dışkılama gibi belirtiler.
Safra kesesi taşı belirtileri nelerdir?
Safra kesesi taşı nasıl belli olur?
Sık rastlanan safra taşı belirtileri üst karın bölgesinde ağrı, sırta ve sağ omuza yayılan bıçak saplanır şeklinde ağrı, mide bulantısı, kusma, ateş, titreme, sarılık, karın şişkinliği, yağlı gıdalar yedikten sonra hazımsızlık, geğirme ve gaz, hazımsızlıktır.
 
Geri
Üst