AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bebeklerde norolojik sorunlar nasil anlasilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bebeklerde nörolojik sorunlar nasıl anlaşılır?​

Bebek başını dik tutamaz, oturamaz veya bunları yaptığı halde geç yürür veya yürüyemez . Okul çağında ders başarısızlığı veya ders başarısında ani bozulmalar da nörolojik problemlerden kaynaklanabilir. Tekrarlayıcı hastalığa sahip çocukların büyük bir kısmı ataklar arasında sağlıklıdır.

Nörolojik sorun nasıl anlaşılır?​

Nörolojik hastalıkların genel belirtileri:
- Bacaklarda sızlama ve boşalma hissi.
- Konuşmada ve anlamada problem yaşama.
- Tekrarlayan baş ağrıları
- Bayılma.
- Çift görme.
- Bulanık görme.
- Aniden şaşılık gelişmesi veya göz kayması
- Denge bozuklukları

Çocuğun nörolojik muayene nasıl yapılır?​

Çocuğun nörolojik muayene nasıl yapılır?
ÇOCUĞUN NÖROLOJİK MUAYENESİ Anamnez alınırken ortamın sakin ve rahat olması, muayene ederken de oda sıcaklığı (YD muayenesi sırasında 26-280C idealdir) ve hekimin ellerinin sıcaklığı çok önemlidir. Gebelik ve doğum anamnezi ayrıntılarıyla alınmalıdır.

Nöroloji kaç yaşındakilere bakar?​

Çocuk nörolojisi; 0-18 yaş arası çocuklardaki beyin, omurilik, sinir ve kas hastalıklarıyla ilgilenen bir tıp uzmanlık dalıdır.

Nörolojiye hangi durumlarda başvurulmalıdır?​

Eğer hasta beyin ya da sinir sistemiyle bağlantılı sorunlar yaşıyorsa bir nöroloğa yönlendirilir. Örneğin nöbet, kafa karışıklığı, duyu değişiklikleri, baş ağrısı, kas ve koordinasyon sorunları ya da kafa travması gibi sorunlarda mutlaka bir nöroloğa başvurmak gerekir.

Nörolojik gelişim geriliği nedir?​

Nörolojik gelişim geriliği nedir?
Nöromotor Gelişimde Gerilik: Çocuğun gelişim basamaklarını zamanında tamamlayamaması olarak tanımlanabilen bu durum kaba ve ince motor kabiliyeti olan yürüme, koşma, oturma, yemek yeme, resim yapma gibi becerilerinin akranlarından geç yapması olarak tanımlanabilir.

Nörolojik bulgular nelerdir?​

Nörolojik belirtiler 3 kategoriye ayrılıyor: Merkezi sinir sistemi belirtileri: Baş dönmesi, baş ağrısı, bilinç bozukluğu, inme, dengesizlik ve nöbet, uyku bozuklukları Periferik sinir sistemi belirtileri: Tat bozukluğu, koku bozukluğu, görme bozukluğu ve sinir ağrısı, Guillain-Barré sendromu.

Nörolojiye hangi şikayetlerle gidilir?​

Bu hastalıklar için nöroloji uzmanına başvurulması gerekebilir:
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi.
- El-kol ve bacak-ayaklarda uyuşma-kuvvetsizlik.
- Bayılma.
- Görme bozuklukları
- İstemsiz hareketler, kasılmalar.
- Dalma atakları
- Yürüme bozuklukları

Nörolojik muayenede neler yapılır?​

Nörolojik muayenede neler yapılır?
Standart bir nörolojik muayene öykü alma, bilinç ve yüksek kortikal fonksiyonların muayenesi, kraniyel sinirler, motor sistem, duysal sistem, refleksler, serebeller muayene ve sinir germe testlerinden oluşur.

Çoçuk Noroloji nedir neye bakar?​

Çocuk nörolojisi, 0-18 yaş aralığındaki çocukların beyin, omurilik, sinir ve kas hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen uzmanlık dalıdır.

Yetişkin nöroloji çocuğa bakar mı?​

Belirtilen gerekçelerle; sağlık kuruluşlarında 18 yaş ve altındaki hastalara nörologların bakmasında tıbben bir sakınca bulunmadığı, hastanın tanı ve tedavisinin çocuk nörolojisi uzmanınca yürütülmesinin gerekip gerekmediği konusundaki bilimsel değerlendirmenin nörolog tarafından yapılabileceği düşüncesindeyiz.

Nörolojik muayene nasıl yapılır?​

Nörolojik muayene nasıl yapılır?
Mental durum (şuur durumu), solunum tipi, pupillalar, göz hareketleri, motor muayene değerlendirilmelidir.
- Mental durum:
- Uyanıklık: kişi kendinin ve çevrenin farkında, normal ses tonuyla konuşulduğunda size bakıyor, uyaranlara tam ve uygun cevap veriyor.
 
Nörolojik sorunlar bebeğinizde fark edildiğinde endişe duymanız çok doğal ve önemlidir. Nörolojik sorunların belirtileri genellikle dikkatlice gözlem yaparak fark edilebilir ve erken teşhis çok önemlidir. Bebeğinizde nörolojik sorunlar olabileceğine dair bazı belirtiler şunlar olabilir:

1. **Motor Gelişim Problemleri**: Bebek başını dik tutamaz, oturamaz veya bu becerileri kazandıktan sonra geç yürüyebilir veya yürümeyebilir.

2. **Ders Başarısında Sorunlar**: Okul çağındaki çocuklarda ders başarısızlığı veya önceki performanslarına göre ani bir düşüş olabilir.

3. **Tekrarlayıcı Hastalıklar**: Bazı nörolojik sorunları olan çocuklar ataklar arasında sağlıklı olabilirler.

Nörolojik hastalıkların genel belirtilerine gelince, şu noktalara dikkat edilebilir:

1. **Sızlama ve Boşalma Hissi**: Bacaklarda sızlama veya boşalma hissi.

2. **Dil Problemleri**: Konuşma ve anlama zorlukları.

3. **Baş ağrıları**: Tekrarlayan baş ağrıları.

4. **Bayılma**: Ani bayılmalar.

5. **Görme Sorunları**: Çift görme, bulanık görme veya göz kayması gibi belirtiler.

Bebeğinizde veya çocuğunuzda bu tür belirtileri fark ederseniz, bir çocuk nöroloğuna danışmanız önemlidir. Nörolojik muayene sırasında hekim çocuğunuzun detaylı bir fiziksel muayenesini yapacak ve gerektiğinde ek testler isteyebilecektir. Çocuğun nörolojik muayenesi sırasında bebeğin rahat ve sakin olmasına özen gösterilir ve geçmiş tıbbi durumu detaylı bir şekilde incelenir.

Çocuk nörolojisi, 0-18 yaş arası çocuklardaki beyin, omurilik, sinir ve kas hastalıklarıyla ilgilenen bir tıp uzmanlık dalıdır. Eğer bir çocukta nörolojik bir sorun şüphesi varsa, mutlaka bir çocuk nörolojistiyle görüşmek önemlidir. Erken teşhis ve tedavi ile çocuğunuzun sağlığı için önlem alabilirsiniz.
 
Geri
Üst