AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bebeklerde konusma bozuklugu nasil anlasilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.661
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bebeklerde konuşma bozukluğu nasil anlasilir?​

Gecikmiş konuşma ciddi bir sorundan dolayı gelişebileceğinden asla ihmal edilmemelidir. Çocuklarda ses kısıklığı belirtileri ise; yutmada güçlük, ses kalitesinde bozulma, seste kalınlaşma ya da incelme, boğaz ağrısı, batma, yanma ve nefes darlığıdır.

Konuşma sesi bozukluğu ne demek?​

Konuşma sesi bozukluğu, konuşmanın anlaşılabilirliğini bozan ya da iletilerin sözel olarak aktarılmasını engelleyen, konuşmada kullanılan sesleri çıkarmada süregiden bir güçlük olması durumudur.

Bebeklerde konuşma geriliği ne zaman anlaşılır?​

Bebeklerde konuşma geriliği ne zaman anlaşılır?
Çocuklar on ikinci ve on sekizinci aylarda ilk kelimeleri söylemeye başlar, bu yaştaki bir çocuğun konuşabildiği sözcük dağarcığı yaklaşık 10-50 civarında olması beklenir. Bu dönemde çocuğun söylediklerinin yaklaşık dörtte biri başkaları tarafından anlaşılır düzeyde olur.

Alerjiler konuşma sesi bozukluğuna neden olur mu?​

Alerjiler konuşma sesi bozukluğuna neden olur mu?
Bağırarak konuşma, aralıksız çok konuşma gibi sesin yanlış kullanımı, dizartri ve ses teli felci gibi nörolojik hastalıklar, sulkus, papillom ve kanser gibi organik nedenler, alkol ve sigara tüketimi gibi alışkanlıklar, gırtlağın alınması ve kalp ameliyatı gibi tıbbi operasyonlar, alerji ve reflü gibi kronik …

Bir anda konuşamamak neden olur?​

Yarık damak, çene problemleri, diş hastalıklarından dolayı sinirlerde ve kaslarda meydana gelen hasarlar ve sorunlar yüzünden aniden ortaya çıkabilir ve kişinin konuşma bozukluğu yaşamasına neden olabilir. Bazı mide hastalıklarının da konuşma bozukluğuna yol açtığı görülmektedir.

Çok konuşmamak için ne yapmak lazım?​

Eğer çok sık konuşuyorsan aklına gelen ilk şeyi tartmadan söyleyebilirsin. Az konuşmayı öğrenmek demek kelimelerin üzerinde düşünmeyi öğrenmek demektir. Bir şey söylemeden önce söyleyeceğin kelimeleri önceden düşünmeye çalış. Bu, bazı şeyleri kendine saklamana, genel olarak az konuşmana yardımcı olabilir.

Çok hızlı konuşuyorum ne yapmalıyım?​

Çok hızlı konuşuyorum ne yapmalıyım?
Tedavinin en önemli basamaklarından birisi kişinin konuşma hızıyla ilgili farkındalık kazanmasıdır. Bunun için ses kaydı, süre tutma gibi teknikler, işitsel geri dönütün geç verilmesini sağlayan DAF cihazları ve hız limiti aşımı uyarısı veren spido-metre cihazlarından faydalanılır.

Konuşma geriliği ne zaman anlaşılır?​

Konuşma geriliği ne zaman anlaşılır?
 
Konuşma bozukluğu bebeklik döneminde fark edilebilir belirtiler gösterebilir. Bebeklerde konuşma bozukluğunun belirtileri arasında ses kısıklığı, yutmada güçlük, ses kalitesinde bozulma, seste kalınlaşma ya da incelme, boğaz ağrısı, batma, yanma ve nefes darlığı gibi durumlar yer alabilir. Ebeveynlerin dikkatli olması ve bu tür belirtileri gözlemlemesi, erken müdahale için önemlidir.

Konuşma sesi bozukluğu, iletilerin anlaşılabilirliğini bozan ya da sözel iletilerin aktarılmasını engelleyen durumdur. Bu durum, konuşmada kullanılan sesleri çıkarmada güçlük yaşanmasıyla kendini gösterebilir.

Bebeklerde konuşma geriliği genellikle 12 ila 18 aylık dönemde fark edilebilir. Bu dönemde bebekler genellikle ilk kelimeleri söylemeye başlar ve yaklaşık olarak 10 ila 50 civarında sözcük kullanabilirler. Ancak, her çocuğun gelişimi farklı olabileceğinden belirtilen yaş aralıkları yaklaşık olarak verilmiştir.

Alerjilerin konuşma sesi bozukluğuna neden olup olmadığı konusunda net bir bilgi vermek zor olsa da, bazı sağlık sorunları ya da alışkanlıkların konuşma bozukluklarına yol açabileceği bilinmektedir. Bağırarak konuşma, nörolojik hastalıklar, alkol ve sigara tüketimi gibi durumlar konuşma sesi bozukluğuna etki edebilir.

Konuşamama durumunun nedenleri arasında yarık damak, çene problemleri, diş hastalıkları gibi fiziksel durumlar, sinirlerde ve kaslarda meydana gelen hasarlar yer alabilir. Ayrıca bazı mide hastalıklarının da konuşma bozukluğuna sebep olabileceği belirtilmektedir.

Çok hızlı konuşma durumunda ise farkındalık kazanmak ve gerekirse destek almak önemlidir. Ses kaydı yapmak, süre tutma gibi teknikler, işitsel geri dönüt sağlayan cihazlar kullanmak konuşma hızıyla ilgili farkındalığı artırabilir ve düzelme sürecine destek olabilir.

Konuşma geriliği durumunun ne zaman anlaşıldığına dair bilgi veren videoyu izlemeden önce genel olarak belirtmek gerekirse, çocukların konuşma gelişiminde yaşadıkları gecikmeler ya da belirtiler fark edildiğinde konunun uzmanı bir doktordan destek almak önemlidir.
 
Geri
Üst