AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bebeklerde Kansizligi nasil anlariz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bebeklerde Kansızlığı nasıl anlarız?​

Hafif kansızlığı olan çocukların solukluk dışında bir yakınması olmayabilir. Ancak, aşırı bir hareket sırasında yorgunluk, hafif çarpıntı ve nefes darlığı hissedilebilir.

Bebeklere ne kan yapar?​

Bebeklere ne kan yapar?
Özellikle demir bakımından zengin besinleri tüketmeleri gerekir. Kırmızı et, kuru üzüm, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler, kuru yemişler, pekmez, yulaf ve soya sütü kansızlığa iyi gelen yiyecekler arasındadır. Ancak et tüketimini abartmamak gerekir.

Bebeklerde kansızlık testi nasıl yapılır?​

Demir eksikliğinin tespiti için kan testleri yapılmaktadır. Bu testlerin hekimin bebeğin gelişim seyrine göre uygun gördüğü bir dönemde, çoğunlukla da bebek 9 aylık ya da 1 yaşındayken yapılması tercih edilmektedir.

Bebeklerde kansızlık ne zaman gecer?​

Bebeklerde kansızlık ne zaman gecer?
Kansızlık gelişimi bakımından bir değerlendirme yapıldığında erken doğan ya da düşük doğum ağırlıklı bebekler daha fazla risk altında olmaktadır. Anne sağlıklı ise anneden bebeğe geçen demir depoları, normal koşullarda bebek için 6 ay süresince yeterli olmaktadır.
Bebeklerde kansızlık huysuzluk yapar mı?​
Çocukta demir kaybına yol açan kansızlık, çocukta solukluk yani kansızlık denilen tablonun yanı sıra iştahsızlık, uykusuzluk ve huzursuzluğa da neden olur.

Bebeklerde kan tahlili ne zaman yapılır?​

Bebeklerde kan tahlili ne zaman yapılır?
Kan Tahlilleri Term (zamanında) doğan bebekler için 9-12. aylarda, prematüre (erken doğan) bebekler için ise 5-6. aylarda demir eksikliği açısından kan tahlili yapılabilir.

Bebeklerde kan damlası ne zamana kadar kullanılmalı?​

Bebeğim Demir Damlasını Ne Zamana Kadar Vermem Gerekiyor? Aile hekiminizin farklı bir değerlendirmesi yoksa, bebeğinizi demir eksikliğine bağlı kansızlıktan korumak için 1 yaşına kadar demir desteğine devam etmelisiniz.

Bebeklerde demir ilacı kullanılmazsa ne olur?​

Bebeklerde demir ilacı kullanılmazsa ne olur?
Başlıca bulgular: Solukluk, çabuk yorulma, toprak yeme, tırnakların kırılması, saçların dökülmesi, gelişim geriliği, huzursuzluk ve uyku düzeninde bozulma, sık hastalanma ve zeka geriliğidir.

Bebeklerde kansızlık nelere sebep olur?​

Çocuklarda kansızlığın en sık görülen nedeni demir eksikliğidir. Vücutta yeterli miktarda demir bulunmaması durumunda kırmızı kan hücreleri gerekli hemoglobini üretemez. Vitamin B12 ve folik asitin besinlerle yeterli alınmaması durumunda kansızlık ortaya çıkmaktadır.
 
Bebeklerde kansızlık, demir eksikliği gibi durumlar nedeniyle ortaya çıkabilir. Kansızlığın belirtileri genellikle solukluk, yorgunluk, hafif çarpıntı ve nefes darlığı gibi durumlar olabilir. Ancak, hafif kansızlığı olan çocukların bazen hiç belirti göstermediği de unutulmamalıdır.

Bebeklerin demir depolarını doldurabilmeleri için demir bakımından zengin besinleri tüketmeleri önemlidir. Bu besinler arasında kırmızı et, kuru üzüm, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler, kuru yemişler, yulaf, pekmez ve soya sütü bulunmaktadır. Ancak, demir alımını abartmamak da önemlidir.

Demir eksikliğinin tespiti için genellikle kan testleri yapılır ve bu testler genellikle bebek 9 aylık ya da 1 yaşındayken yapılır. Erken doğan ya da düşük doğum ağırlıklı bebekler, anneden bebeğe geçen demir depoları açısından daha fazla risk altında olabilirler.

Kansızlık çocuklarda huzursuzluk, iştahsızlık, uykusuzluk gibi durumlara da neden olabilir. Eğer demir eksikliği tedavi edilmezse, solukluk, çabuk yorulma, saç dökülmesi, tırnak kırılması, gelişim geriliği, sık hastalanma ve zeka geriliği gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Kan tahlilleri, normal doğan bebekler için genellikle 9-12. aylarda, prematüre bebekler için ise 5-6. aylarda demir eksikliği açısından yapılabilir. Demir desteklerinin genellikle 1 yaşına kadar devam ettirilmesi önerilir fakat aile hekiminizin farklı bir değerlendirmesi varsa ona danışmanız önemlidir.
 
Geri
Üst