AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bebeklerde epilepsi zeka geriligi yapar mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bebeklerde epilepsi zeka geriliği yapar mı?​

Yani, zeka düzeyindeki geriliğin kaynağı epilepsi olmuyor, tam aksine zekadaki geriliğe yol açan beyin hasarı epilepsiyi oluşturuyor. Aynı şekilde dikkatin dağılması aşırı sinirlilik, çekingenlik gibi davranış bozuklukları da epilepsiden değil, bu nöbetlerin temel nedeni olan beyin hasarından kaynaklanıyor.

Bebeklerde epilepsi nöbeti nasıl anlaşılır?​

Bebeklerde epilepsi nöbeti nasıl anlaşılır?
Çocuklarda epilepsi belirtileri, epilepsi hastalığının en belirgin semptomları olan kasılma, gözlerin sabit bir yere bakması, çenenin kitlenmesi, ağızdan köpük gelmesi, ani ve geçici bilinç kaybı şeklinde olabileceği gibi anlaşılması daha zor ve ebeveyn gözlemi gerektiren belirtiler de olabilir.

Bebeklerde epilepsi nöbeti ne kadar sürer?​

Bebeklerde epilepsi nöbeti ne kadar sürer?
Nöbet birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar sürebilir. Genellikle birkaç dakika içinde kendiliğinden durur. Nöbet yarım saatten uzun sürerse veya çocuk bilinci hiç açılmadan yarım saatten daha uzun süre ve/veya çok sayıda nöbet geçirirse buna ‘status’ denir.

Epilepsi okul başarısını etkiler mi?​

Okul başarısızlığı gösteren çocukların bir kısmında epilepsi hastalığıyla beraber dikkat eksikliği beraber bulunur. Bir süre nöbet geçiren sara hastalarında beynin dikkat merkezleri bozulabilir. Bunun sonucunda dikkat sorunları başlar ve ders başarısı düşer.

Epilepsi hafızayı etkiler mi?​

Epilepsi hafızayı etkiler mi?
Sık rastlanan epilepsi belirtileri arasında hafıza kaybı, baygınlık, titreme, bilinç kaybı, hareketlerin kontrol edilememesi ve idrar kaçırma gibi semptomlar bulunur. Ayrıca nöbet sonrasında kişide hâlsizlik, bitkinlik, kokulara karşı hassasiyet ve şaşkınlık gibi belirtiler de görülebilir.

Epilepsi zihinsel engel mi?​

Epilepsi zihinsel engel mi?
Epilepsi hastaları engelli grubuna girer mi?  Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerindeki engelleri nedeniyle çalışma gücünün en az yüzde 40 ından yoksun olduğu sağlık kurulu raporuyla belgelenen epilepsi hastaları engelli grubuna girmektedir.
Çocuğun nöbet geçirdiği nasıl anlaşılır?​
Kısa süreli dalma ve boş bakma, 1-2 saniye süren kasılmalar, kol veya bacaklardaki basit sıçramalar bir epilepsi nöbeti olabilir. Bayılma, bilinç kaybı, kasılma, dişlerde kilitlenme, ağızda köpürme ve idrar kaçırma gibi belirtiler sadece büyük nöbetlerde görülür.

Epilepsi nöbeti uzun sürerse ne olur?​

Epilepsi nöbeti uzun sürerse ne olur?
Epilepsi nöbeti beyin bir bölgesinden veya tamamından aynı anda başlayan anormal elektriksel aktivite sonucu oluşur. Bu aktivite sonrası beyin fonksiyonları kısmen veya tamamen bir süreliğine bozulur. Nöbetler genelde birkaç dakika sürer ancak 5 dakikadan uzun sürerse ambulans çağırılarak acil hastaneye gidilmelidir.

Epilepsi öğrenmeyi etkiler mi?​

Epilepsi öğrenmeyi etkiler mi?
Epilepsi hastası bazı çocuklarda öğrenme güçlüğü vardır. Çoğunlukla öğrenme güçlükleri hafiftir ve kolaylıkla üstesinden gelinebilirken bazı durumlarda bu daha uzun zaman alır ve daha ciddidir.

Epilepsi nöbetinden sonra hasta ne hisseder?​

Kişi kendine geldikten sonra yorgunluk hissedebilir, geçici olarak bilinç kaybı, sersemlik durumu söz konusu olabilir. Bu yüzden hasta bir süre dinlendirilmelidir.

Epilepsi hastalığı hangi engel grubuna girer?​

Epilepsi hastalığı hangi engel grubuna girer?
 
Epilepsi hastalığı, bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerinde engel yaşayan bireylere verilen sağlık kurulu raporu ile belgelenen durumlar arasında yer almaktadır. Bu nedenle epilepsi hastaları engelli grubuna girmektedir. Epilepsi, özellikle dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü gibi durumlarla ilişkili olabilir ve bireyin yaşamını çeşitli şekillerde etkileyebilir. Bu nedenle doğru tanı ve tedavi yöntemleri ile hastalıkla baş etmek ve etkilerini en aza indirmek önemlidir.

Epilepsi belirtileri bazı durumlarda hafif olabilirken, bazı durumlarda ise ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle epilepsi hastalığı tanısı konulan bireylerde düzenli takip ve tedavi önemlidir. Ayrıca epilepsi nöbetlerinin ardından hasta kişilerde yorgunluk, bilinç kaybı, sersemlik gibi durumlar görülebilir. Bu gibi durumlarda hasta bir süre dinlendirilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Ayrıca, epilepsi nöbetlerinin uzun sürmesi durumunda ise acil tıbbi müdahale gerekebilir. Bu durumda ambulans çağırılmalı ve hastaneye gidilmelidir.

Epilepsi hastalığının bireyin öğrenme sürecini etkileyebileceği belirtilmektedir. Bazı epilepsi hastalarında öğrenme güçlükleri yaşanabilir ve bu durum tedavi ve destek ile yönetilmelidir. Epilepsi hastalığıyla baş etmek ve hastalığın etkilerini en aza indirmek için uzman kontrolünde tedavi süreçlerinin takip edilmesi önemlidir. Bu sayede hastaların yaşam kalitesi artırılabilir ve günlük yaşamlarını sürdürmeleri kolaylaştırılabilir.
 
Geri
Üst