AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bebeklerde demir eksikligi anemisi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bebeklerde demir eksikliği anemisi nedir?​

Hemoglobin için gerekli olan yeterli demir düzeyinin kanda olmaması ile karakterize bir durumdur. Sadece anne sütü ile beslenen bebeklere 4.ayda demir takviyesi başlanmalıdır. Bebeklerde 9. ayda kan testi alınarak demir eksikliği açısından tarama yapılmalıdır.

Bebeklerde hemoglobin düşüklüğü neden olur?​

Anne sütüyle beslenemeyen çocuklar: Anne sütü özellikle demir bakımından zengin olduğundan, erken dönemde bebeklerde anne sütüyle beslenememe durumunda anemi, dolayısıyla HGB düşüklüğü görülebilir.

Demir eksikliği anemisi nasıl anlaşılır?​

Demir eksikliği anemisi nasıl anlaşılır?
Demir eksikliği anemisi belirti ve semptomları arasında aşırı yorgunluk, halsizlik, buz, toprak, ya da toz gibi besleyici olmayan maddeleri yemek için olağan dışı bir istek, genel ağrı veya iltihaplanma, baş ağrısı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, hızlı kalp atışı veya nefes darlığı, tırnaklarda kırılganlık, eller ile …

Bebeklerde demir eksikliği ne zaman tehlikeli?​

Anne sütü ile beslenen bebeklerde, annede demir eksikliği yoksa ilk 6 ay demir eksikliği görülmemektedir. Anne sütündeki demir çok kolay emilebildiği için miktar olarak yeterli gelir. Ancak altı aydan sonra ek gıdalar ile yetersiz demir alan bebek, demir eksikliği tehlikesi ile karşı karşıya kalır.

Bebeklerde demir nasıl yükseltilir?​

DEMİR YÖNÜNDEN ZENGİN YİYECEKLER Anne sütü, kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler, balkabağı, yerelması, karnıbahar, bezelye, brokoli, mercimek, badem , yumurtanın sarısı, susam, kuru üzüm, kuru erik, kuru kayısı, tatlı patates, brokoli, buğday ruşeymi.

Bebeklerde kan değerleri neden düşer?​

Bebeklerde kan değerleri neden düşer?
Beslenme yetersizliğine bağlı demir eksikliği anemisi daha çok 6 aylıktan sonra başlar. Yenidoğan bebekte anemi genellikle kanama, kan grubu uygunsuzluğu (ABO, Rh uyuşmazlığı), hemolitik anemi ve enfeksiyonlarla gelişir. Ağır anemi 4-6 aylıkken başlamışsa neden Akdeniz anemisi (beta talasemi) hastalığı olabilir.
Demir eksikliği anemisi kimlerde görülür?​
Dünyada en sık kansızlık sebebi demir eksikliğidir. İstatistiklere göre dünyada kadınların % 35’inde, erkeklerin % 20’sinde ve hamilelerin %50’sinde demir eksikliğine bağlı kansızlık görülmekle birlikte en sık gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerin sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Demir eksikliği anemisi nasıl geçer?​
Demir eksikliği anemisi genellikle başarı ile tedavi edilebilir. Tedavi durumun nedenine ve ağırlığına bağlıdır. Tedavide beslenmenizde değişiklik, ilaçlar ve cerrahi girişim yer alabilir. Ağır demir eksikliği anemisinde hastanede tedavi, kan nakli, demir enjeksiyonları veya damar içi demir tedavisi gerekebilir.

Bebeklerde demir takviyesi Ne zamana kadar?​

Bebeklerde demir takviyesi Ne zamana kadar?
Bebekleri ve çocukları demir yetersizliğinin olumsuz etkilerinden korumak için bebeklere demir desteği verilmektedir. Tüm bebeklere 4. aydan 1 yaşa dek ücretsiz demir desteği sağlanması ve anemik bebeklerin tedavilerinin yapılması amaçlanmaktadır.

Bebekler için demir hangi besinlerde bulunur?​

Demirden zengin yiyecekler ise: Anne sütü, kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler, balkabağı, yerelması, karnıbahar, bezelye, brokoli, mercimek, badem , yumurtanın sarısı, susam, kuru üzüm, kuru erik, kuru kayısı, tatlı patates, brokoli, buğday ruşeymi.
 
Bebeklerde demir eksikliği anemisi, hemoglobin için gerekli olan yeterli demir düzeyinin kanda bulunmaması durumudur. Bu durum sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde sıkça görülür. Anne sütü özellikle demir bakımından zengin olduğundan, erken dönemde anne sütüyle beslenemeyen bebeklerde anemi ve hemoglobin düşüklüğü görülebilir.

Demir eksikliği anemisi belirtileri arasında aşırı yorgunluk, halsizlik, anormal besin istekleri (örneğin buz, toprak vb.), genel vücut ağrıları, baş ağrıları, baş dönmesi, göğüs ağrısı, hızlı kalp atışı, tırnaklarda kırılganlık gibi belirtiler bulunmaktadır. Bebeklerde demir eksikliği tehlikeli olabilir, özellikle anne sütüyle beslenen bebeklerde anne sütündeki demir miktarı altı aydan sonra yetersiz gelebilir ve demir eksikliği riski ortaya çıkabilir.

Demir eksikliği anemisini önlemek için demir açısından zengin besinlerin tüketilmesi önemlidir. Bu besinler arasında anne sütü, kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler, balkabağı, yerelması, karnabahar, bezelye, mercimek, badem, susam, kuru meyveler, tatlı patates gibi yiyecekler bulunmaktadır.

Bebeklerde demir eksikliği tespit edildiğinde demir takviyeleri önerilebilir. Genellikle bebeklerde 4. aydan itibaren demir takviyesine başlanması uygun görülmektedir. Demir eksikliği anemisi tedavisi, durumun ağırlığına ve nedenine bağlı olarak değişebilir. Tedavide beslenme düzenlemeleri, ilaçlar, cerrahi müdahaleler ve gerekirse hastanede tedavi yöntemleri uygulanabilir.
 
Geri
Üst