AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bebeklerde bingildak gec kapanirsa ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bebeklerde bıngıldak geç kapanırsa ne olur?​

Bebeklerde bıngıldağın erken kapanması sonucu beyin gelişimini engelleyen ve fonksiyon kayıplarına neden olan kraniosinostoz meydana gelmektedir. Aynı zamanda kafa içinde basıncın artmasına, görme ve işitmede problemlere ve zihinsel sorunlara neden olmaktadır.

Fontaneller kapanmazsa ne olur?​

Bıngıldağın kendisine ait sorun olarak erken kapanması önemlidir. Çünkü erken kapanma, uygunsuz kapanma demek olup kafatasının da gereğinden küçük hacimle geliştiği, yeterince beyin gelişimine izin vermediği anlamına gelir.
Fontanelle ne demek tıp?
Bıngıldak, fontanel denen alanlar olup bebeklerde bulunur. Kafatasının büyüyeceği alanlardır. Bıngıldak bir kemik yapı değildir, kıkırdaktır. Yaş ilerledikçe kafatasındaki kıkırdak alanlar (süturlar ve fontaneller) kemikleşerek kapanır, bu arada kafatasının büyümesini sağlamış olurlar.

Kafa Süturları ne zaman kapanır?​

Kafatasındaki kemiklerin birleşim yerleri (sütürler) normalde kafa kemiklerinin bu birleşim yerine dik olarak büyümesini sağlamaktadır. 3 yaşında kapanmaya başlayan sütürler 6-8 yaşında tamamen kapanır.

Bıngıldağın görevi nedir?​

Bu yapı kemiklerin üst üste gelip, kafatasına esneklik kazandırarak, doğum sırasında kafanın doğum kanalına girebilmesini ve doğumun kolay gerçekleşmesini sağlamaktadır. Kafa kemiklerinin ayrık ve yumuşak olması beynin büyümesine de olanak tanır. Bıngıldak olmazsa kafa kemikleri ve beyin büyüyemez.
Bebeklerde bıngıldağın erken kapanması neden olur?
Bıngıldağın erken kapanması veya küçük olması: Bıngıldağın küçük olması veya erken kapanmasının başlıca nedenleri; mikrosefali (küçük kafa) sendromları, mikrosefali yapan TORCH enfeksiyonları kraniosinostoz (kafa kemikleri arasındaki suturların kapalı olması)

3 aylık bebeğin Bıngıldağı kaç cm olmalı?​

Yenidoğan bebekte bıngıldağın çapı 2-5 cm arasındadır. En erken 3. ayda en geç 24. ayda olmak üzere çoğunlukla 12-18. aylarda kapanır. Bıngıldağın (ön fontanel) doğumda 1 cm den küçük olması veya 3. aydan önce kapanması durumudur.
 
Geri
Üst