AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bebeklerde bagirsak Parlakligi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bebeklerde bagirsak Parlakligi nedir?​

Bebekte Bağırsak Parlaklığı ( Ekojen Bağırsak ) Nedir? Hiperekojen bağırsak (ekojenik barsak), ultrasonografi sırasında fetusun karın kısmında bağırsakların olduğu bölgede parlak beyaz renkte (ekojenik) bölgeler görülmesidir. Hiperekojen bağırsak görüntüsü gebeliklerin yaklaşık %1’lik bölümünde görülebilir.

Kalpte parıltı ne demek?​

Rutin ultrason takiplerinde görülen ve beyaz leke olarak da adlandırılan kalpte parlaklık durumu, aslında çok sık karşılaşılan bir görüntü. Bu görüntü kalp kapakçıklarının bağ dokularına bilinmeyen bir sebeple kalsiyum çökmesi nedeniyle meydana geliyor.

Bağırsak Parlakligi Geçer mı?​

Bağırsak Parlakligi Geçer mı?
Genellikle zamanla kaybolur. Barsak parlaklığına eşlik eden başkaca bulgular olması halinde ileri genetik tanı ve tetkik yollarına başvurulması faydalı olacaktır.

Gebelikte bebeğin kalbinde parlaklık ne demek?​

Gebelikte bebeğin kalbinde parlaklık ne demek?
(HEF, Hiperekojen Fokus) Bebeklerin kalbinde, kalp kapakçıklarını tutan, iplikçik şeklinde ince adale-bağ dokusu vardır. Bunlardan bir veya bir kaçında bölgesel doku yoğunluğu olduğunda ultrasonda daha parlak görülür. Golf topu belirtisi diye de adlandırılan bu bulgu, tüm gebelerin %1-2’sinde görülür.

Bağırsak parlaklığı ne zaman geçer?​

İntrauterin kan transfüzyonu, amniosentez gibi invazif işlemler sonrası amniyotik sıvıdaki kanı fetüsün yutmasına bağlı iki hafta süren bağırsaklarda parlaklık gözükebilir.

Hirschsprung hastalığı ne demek?​

Hirschsprung Hastalığı (HH), kolonun myenterik ve submukozal sinir pleksuslarında parasempatik ganglion hücrelerinin yokluğu sonucunda etkilenen segmentteki barsakta peristaltik aktivitenin olmaması ile karakterize bir hastalıktır (1-3). HH 5000 doğumda bir görülür ve erkek çocuklarda daha sıktır.

Kalpte parlaklık nasıl geçer?​

Kalpte parlaklık nasıl geçer?
Parlaklık çok büyük olasılıkla kendiliğinden kaybolup gider. İzole kalp parlaklığında, hastayı takip etmeye yani tekrar Fetal EKO yapmaya gerek duyulmaz. Hiperekojen kardiyak odak, Down sendromu için risk artışı yapan hafif bir belirteçtir.

Kalpteki parlaklık ne zaman kaybolur?​

Kalpteki parlaklık ne zaman kaybolur?
Anne karnındaki bebeğin ultrason muayenesi esnasında genelde üç aydan sonra saptanan bu odak, gebeliğin son aylarında veya doğumdan sonra genelde kaybolmaktadır. Tam olarak nedeni bilinmese de bu parlaklık kalbin içerisindeki kasların kalsifikasyonu sonucunda oluşmaktadır.

Bağırsaklara ultrasonla bakılır mı?​

Kalın bağırsak hastalıklarının tanısı için ultrasonografiden zaman zaman yararlanılır. Ultrasonografinin özel bir uygulama şekli de içi boş organların değerlendirilmesidir. Kalın bağırsağın son bölümü olan anal kanal ve rektum hastalıklarında da sırası ile “endo-anal ve endo-rektal ultrasonografi” yapılabilir.

Hiperekojen barsak neden olur?​

Hiperekojen barsak tanısı alan olguların yaklaşık %1-%2’lik bölümüne infeksiyonlar neden olabilir. İnfeksiyon etkeni olarak en fazla Cytomegalovirus (CMV) ile karşılaşırız. Ayrıca toksoplazma, influenza, parvovirus gibi diğer etkenlerde fetal infeksiyona neden olabilir.

Bebeğin kalbinde parlaklık normal mi?​

Bebeğin kalbinde parlaklık normal mi?
Doç.Dr. Ali Ekiz, “Kalpteki parlaklık eğer izoleyse bu bir kalp anomalisi değildir. Bu durum bebeğin kalbinin gelişmesine, ileriki haftalarda bebeğin büyümesine ve sağlığına olumsuz etki etmez yani bebeğe zarar vermez. Parlaklık çok büyük olasılıkla kendiliğinden kaybolup gider.

Bebeğin kalbindeki parlaklık geçer mi?​

Bebeğin kalbindeki parlaklık geçer mi?

Gebelikte bebeğin kalbinde gorulen parlaklık geçer mi?​

Bu durum bebeğin kalbinin gelişmesine, ileriki haftalarda bebeğin büyümesine ve sağlığına olumsuz etki etmez yani bebeğe zarar vermez. Parlaklık çok büyük olasılıkla kendiliğinden kaybolup gider. İzole kalp parlaklığında, hastayı takip etmeye yani tekrar Fetal EKO yapmaya gerek duyulmaz.

Hirschsprung hastalığı neden olur?​

Bebeğin annenin rahminde erken gelişimi sırasında, sinir hücreleri bağırsağın sonuna doğru büyümesini durdurarak Hirschsprung hastalığına neden olur. Bu hücrelerin çoğu bağırsak başında başlar ve sonuna doğru büyür. Hirschsprung hastalığı, bu hücreler bir çocuğun bağırsağının sonuna ulaşmadığında ortaya çıkar.

Kısa segment Hirschsprung nedir?​

Kısa segment Hirschsprung nedir?
Bağırsaklarda peristaltik hareketlerden sorumlu olan gangliyonların genetik nedenler sebebiyle kısmi veya tam olarak yokluğu Hirschsprung hastalığı olarak tanımlanır. Genel olarak kalın bağırsağın anüse yakın kısımlarında hastalığın oluşumu gözlenir.
 
Bağırsak Parlaklığı (Hiperekojen Bağırsak) ve Kalpte Parlaklık konularında detaylı bilgiler vermek isterim.

**Bebekte Bağırsak Parlaklığı (Hiperekojen Bağırsak):**
Hiperekojen bağırsak, ultrason sırasında fetusun karın kısmında parlak beyaz renkte bölgelerin görülmesi durumunu ifade eder. Bu durum gebelerin %1'inde görülebilir ve genellikle zamanla kendiliğinden kaybolur. Eğer bağırsak parlaklığına eşlik eden başka bulgular varsa, ileri genetik tanı ve tetkikler yapılabilir.

**Kalpte Parlaklık:**
Kalpte parlaklık olarak da adlandırılan görüntü, kalp kapakçıklarının bağ dokularına kalsiyum çökmesi sonucunda oluşur. Bu durum genellikle zararsızdır ve kendiliğinden geçebilir. İzole kalp parlaklığında, genellikle ekstra takip veya tedavi gerektirmez.

Genelde her iki durumda da parlaklık kendiliğinden kaybolabilir ve bebeğin sağlığını olumsuz etkilemez. Ancak endişeleriniz varsa mutlaka doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Ayrıca, Hirschsprung hastalığı gibi bağırsak sorunları veya kalp anomalileri konusunda da uzman bir doktordan destek almanız önerilir.

Umarım bu bilgiler faydalı olmuştur. Başka sorularınız varsa memnuniyetle cevaplarım.
 
Geri
Üst