Bebek topuk kanı TSH değerinin yüksek çıkması nedir?
Topuk kanında incelenen hastalıklardan bir tanesi tiroid hormonunun bozuk olup olmadığıdır. Tiroid hormonu az çalışıyorsa TSH yüksek çıkacaktır. Bu durum hipotiroidi olarak yorumlanır. Hipotiroidi kalıcı zeka geriliği yapar.Yeni doğan bebekten topuk kanı ne zaman alınır?
Topuk kanı tarama testi Prematüre bebeklerde en az 48-72 saat beslendikten sonra alınmalıdır.Neden özellikle topuktan kan alınır?
Neden özellikle topuktan kan alınır?Genel olarak doğumsal hastalıkların ortaya çıkarılması ve anlaşılabilmesi için bebeklerde topuk kanı alınır. Tarama testi olarak ön plana çıkan bu testin temel amacı; hastalıklar meydana gelmeden ve kalıcı bir durum oluşmadan önce önlem almaktır.
2 topuk kanında nelere bakılır?
Topuk kanında hangi testler yapılır?- Konjenital Hipotiroidizm: Tiroid bezinin yetersiz çalışmasıdır.
- Fenilketonüri: Doğuştan Fenilalanin hidroksilaz enziminin eksikliği sonucu gelişir.
- Biyotinidaz Eksikliği: Biotidinaz enzim eksikliği, kofaktör olarak önemli fonksiyonları olan Biyotin vitamini eksikliğine yol açar.
Topuk kanı testi sonuçları nasıl öğrenilir?
Topuk kanı numunesi uygun alındıysa ve laboratuvarda çalışmaya alındıktan sonra taranan hastalık(lar) yönünden sonuç şüpheli veya pozitif ise size İlçe Sağlık Müdürlüğünüzde taramayı yürüten birim aracılığıyla kayıtlı bulunduğunuz Aile Hekimi tarafından sonuç hakkında bilgilendirme yapılacaktır.Bebekte TSH yüksek olursa ne olur?
Bebekte TSH yüksek olursa ne olur?El ve ayakların soğuk olması, Büyümede yavaşlama, Kabızlık, cilt kuruluğu, saç dökülmesi TSH yüksekliği belirtilerindendir. Çocuklarda ve bebeklerde TSH yüksekliği/hipotiroidi çok dikkat edilmesi gereken konulardandır.