AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bebege hangi asilar yapilmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bebeğe hangi aşılar yapılmalı?​

Bu aşılar sağlık bakanlığı tarafından, çeşitli sağlık merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Yeni doğan bebeklere ve çocuklara uygulanan aşılar şöyledir; hepatit B aşısı, hepatit A aşısı, BCG aşısı, 5’li karma aşısı, çocuk felci aşısı, kızamık aşısı, kızamıkçık aşısı, kabakulak aşısı, suçiçeği aşısı.

5 aylık bebeğe menenjit aşısı yapılır mı?​

5 aylık bebeğe menenjit aşısı yapılır mı?
65 ülkede ruhsatlı olarak yapılan menenjit aşısı, Türkiye’de 2013 yılından beri uygulanmaktadır. Türkiye’de ve diğer pek çok ülkede gelişmiş aşı programlarında bu aşı, 9. aydan itibaren 1 ya da 2 doz şeklinde uygulanır.

Bebeklerde aşı hangi kasa yapılır?​

Aşıların Verilme Şekli:
- İntradermal (deri içi): BCG.
- İntramuskuler (kas içi): Difteri, tetanoz, boğmaca, Hib, Hepatit A ve B, influenza, kuduz.
- Subkutan (deri altı): İPV, kızamık, kızamıkçık, kabakulak (MMR), suçiçeği, meningokok.
- Oral (ağızdan): OPV, Rotavirus, Anne sütü aşı etkinliğini değiştirmez.

1 sınıf aşısı ne zamana kadar yapılır?​

1 sınıf aşısı ne zamana kadar yapılır?
Uygulama, 1 Temmuz 2020 itibarıyla başlayacak. Bu tarihten önce doğmuş ve halen ilköğretime başlamamış olan çocukların KKK ikinci dozu ve DaBT-İPA aşısı 2020-2021, 2021-2022 ve 2022-2023 eğitim ve öğretim dönemlerinde yine okullarda uygulanacak.
Çocuklar kaç yaşına kadar aşı olurlar?​
Beşli karma aşısı iki, dört, altı ve on sekizinci aylarda toplam dört doz uygulanır. Ayrıca 4 ve 6 yaşındaki çocuklara da bağışıklamanın tekrar dozu yapılır. Bebeklerin ikinci ayının sonunda verem (BCG) aşısı uygulanır. 6-18 aylarda ve 4- 6 yaş arasında olmak üzere yapılması önerilmektedir.

Menenjit aşısı en erken ne zaman yapılır?​

Menenjit aşısı en erken ne zaman yapılır?
1 yaş altındaki bebeklerde ise Meningokok vakaları en sık 0-6 ay yaş aralığında görülmektedir. Bebeğiniz 4 aylıksa meningokok aşıları ile menenjiti menetmek için hala geç değil. Araştırmalar ve doktorlar bebeğinizi Meningokok riskinden korumak için en erken zamanda aşılatmanızı tavsiye ediyor.

4 ay aşısı ne zaman yapılmalı?​

Bebek aşı takvimine göre 4. ayın sonunda bebekler, ikinci ayda aldıkları karma aşı ve kpa aşısının ikinci dozlarını alırlar. Kızamık, kızamıkçık ve kabakulaktan koruyan KKK aşısının ilk dozu 1 yaşını dolduran bebeklerde ikinci dozu ise okula başlayan çocuklarda yapılır.

Aşı uygulaması hangi kasa yapılır?​

Aşı uygulaması hangi kasa yapılır?
Aşı sonrası istenmeyen etki takibi yapılabilmesi için aşının tercihen sol üst koldan deltoid kas içerisine uygulanması önerilir. Page 6 covid19asi.saglik.gov.tr 3 • Diğer aşılar ile arasında (öncesinde ve sonrasında) iki hafta süre bırakılması tercih edilmelidir.
 
Bebeğinize yapılması gereken aşılar konusunda bilgilendirici bir içerik paylaştınız. Bebeklerin sağlığını korumak için aşıların zamanında ve düzenli olarak yapılması oldukça önemlidir. Aşılama programları çocukların bağışıklık sistemini güçlendirerek çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlar.

1. **Hepatit B Aşısı:** Yeni doğan bebeklere doğum sonrası hemen yapılan bir aşıdır. 2. 6. ve 12. aylarda tamamlanması önerilir.

2. **Hepatit A Aşısı:** 18. ayda yapılması önerilir.

3. **BCG Aşısı (Verem Aşısı):** Doğum sonrası yapılır.

4. **5'li Karma Aşı:** Difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci ve Hib aşılarını içerir. İlk doz 2. ayda uygulanır.

5. **Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak Aşıları:** İlk doz 1 yaşında yapılır.

6. **Suçiçeği Aşısı:** 12. ayda uygulanması önerilir.

Menenjit aşısı ise genellikle 9. aydan itibaren 1 ya da 2 doz şeklinde uygulanır. 5 aylık bebeklere de menenjit aşısı yapılabilmektedir. Bebeklerin aşılarının hangi kasa yapılacağına dair bilgiler de önemlidir. Aşının doğru kas içerisine uygulanması etkinliği artırabilir ve yan etkilerin takibi açısından da önemlidir. Aşı uygulaması genellikle deltoid kas içerisine yapılır.

Aşıların zamanında ve doğru şekilde yapılması bebeğinizin sağlığını korumak için oldukça önemlidir. Sağlık hizmeti sunan sağlık kuruluşlarından ve hekimlerden aşı takvimine uygun şekilde bilgi alabilir ve aşılarınızı düzenli olarak yaptırabilirsiniz. Bebeklerin sağlık ve güvenliği için aşı programlarına uyulması büyük önem taşımaktadır.
 
Geri
Üst