AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

BCG enfeksiyonu nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

BCG enfeksiyonu nedir?​

BCG aşısı sonrası lenf bezlerinin enfeksiyonu (bir milyon aşı dozunda 100-1000 vaka), BCG aşısına bağlı kemik enfeksiyonu (bir milyon aşı dozunda 1-700 vaka) ve aşı içindeki bakterinin oluşturduğu yaygın enfeksiyon (bir milyon aşı dozunda iki vaka) bildirilmiştir.

Verem aşısı kaç kilo olunca yapılır?​

Bu rehberde ”BCG aşısı: 34 haftadan sonra doğan bebeklerde kronolojik yaşa göre aşılanır. Gestasyonel 34. haftadan önce doğan prematüre bebekler için doğumdan sonra postkonsepsiyonel 34 haftayı doldurduktan ve takvim yaşı en az 2 ay olduktan sonra ve 2000 grama ulaşmış olması şartıyla uygulanır.” denilmektedir (30).
BCG aşısı ne işe yarar?
BCG aşısı, vereme karşı bir miktar koruma sağlayan aktif bir aşıdır. BCG aşısı, verem bakterisine (mikrobuna) maruz kalırsanız size mikrop bulaşmasını önlemez, ancak, yaşamınızı tehdit eden çok etkileyici bir hastalık yerine ılımlı ve belirli bir yerle sınırlı bir enfeksiyon kapmanızı olanaklı kılar.

BCG aşısı erken yapılırsa ne olur?​

Daha önce tüberküloz basili ile karşılaşmış kişilere aşı yapılırsa aşıdan sonraki ilk hafta içinde aşı yerinde akıntı, yara ve şişlik oluşur. Buna “erken aşı reaksiyonu” ya da “Koch fenomeni” denir.

Bebeklerde verem aşısı tutmazsa ne olur?​

Verem aşısı yan etkileri Aşı yerinde iz olmaması aşının tutmadığını göstermez, aşı izi olmasa da aşı tutmuş olabilir. Ancak bazen aşı yerinde iz olmaz. Bu durumda aşı tutmamış olabilir. Gerekirse PPD testi yapılarak kontrol edilmeli, gerekirse aşı tekrarlanmalıdır.
BCG aşısı bizi hangi hastalıktan korur?
BCG Aşısı Neden Gereklidir? Tüberküloz tedavisi, toplum sağlığı ile ilgili önemli bir konudur. Bu nedenle, tüm ülkeler özellikle çocukları korumak için yaygın bir şekilde aşılama uygularlar. BCG aşısı, küçük yaştaki çocuklar için ölümcül olabilen miliyer tüberküloz ve menenjit tüberküloza karşı etkin koruma sağlar.

BCG aşısı en erken ne zaman yapılır?​

Sağlık Bakanlığı Genişletilmiş Bağışıklama Programı çerçevesinde Türkiye’de doğumdan 2 ay sonra yani 3. ayın içinde BCG aşısı yapılması önerilir ve hayat boyu sadece bir kez BCG ile aşılanması öngörülmüştür.

BCG kaç doz yapılır?​

BCG Aşısında Dozaj Bir yaşını doldurmamış çocuklarda 0,05 cc, bir yaşın üzerindeki çocuklarda ise 0,1 cc dozajında aşılama yapılır. Aşı genellikle sol omuz deltoid kasına, tek doz olarak yapılır. Aşının koruyuculuğu %80 oranındadır.
BCG ilacı nasıl kullanılır?
BCG’nin etki etmesi için mesaneye doğrudan temas etmesi gerekir. Bu nedenle ilaç mesane içerisine ince bir sonda yardımı ile verilmektedir. Kuru halde gelen BCG, serum fizyolojik ile sulandırılır ve toplam 50 cc hacimde mesane içerisine verilir.

Mesane Instilasyonu nedir?​

İntravezikal tedavi nedir? Mesane kanseri için yapılan intravezikal tedavide ilaçlar bir sonda yardımıyla direkt mesanenin içerisine verilir, damardan enjekte edilmez veya yutulmaz. Hem immünoterapi hem de kemoterapi ilaçları bu yolla verilebilir.
 
Geri
Üst