AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

BC tipi kuru kimyevi toz nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

BC tipi kuru kimyevi toz nedir?​

ABC Yangın Söndürücülerde Kullanılan söndürücü toz nedir? Kuru kimyevi tozlu yangın tüpü içerisinde kullanılan toz, Mono Amonyum Fosfat (MAP) ve Amonyum Sülfat (AS) içerikli bir tozdur. ABC tozu yanan katı madde yüzeyinde eriyerek örtücü bir tabaka oluşturur. Yangın tüpleri içerisinde 18 bar basınç vardır.

Yangın söndürme tüpü içinde ne var?​

Yangın söndürme tüpü içinde ne var?
Karbondioksit gazlı (CO2) yangın söndürücüler, basınçlı karbondioksit gazından oluşmaktadır. Kullanıldığında, ortamdaki oksijen miktarını düşürüp, yanma reaksiyonunu kırarak söndürme sağlar. B sınıfı yanabilen sıvılar (petrol, parafin, boya, tiner…) ve C sınıfı yanabilen gazlar (propan, bütan, metan…)

Kuru kimyevi tozlar elektronik cihazlarda ne gibi etki yapar?​

Kuru kimyevi tozlar elektronik cihazlarda ne gibi etki yapar?
Kuru kimyevi tozlar, temel olarak parlayıcı sıvı yangınlarında kullanılır. Elektriksel olarak yalıtkan olduklarından, enerjili elektrik donanımı ilgilendiren parlayıcı sıvı yangınlarında da etkilidirler. Fakat kirletici özelliği nedeniyle elektronik cihaz, hassas makina ve motor yangınlarında tercih edilmezler.

Kuru kimyasal tozlar hangi yangın sınıflarında kullanılmaktadır?​

Kuru kimyevi yangın söndürme tozları, BC sınıfı, ABC sınıfı ve D sınıfı yangınlarda etkili olarak kullanılmak amacı ile üç değişik tipte üretilmektedirler. Kuru kimyevi ayngın söndürme tozları seyyar ve arabalı söndürücülerde ve merkezi söndürme sistemlerinde, yangın söndürme ajanı olarak kullanılmaktadırlar.

Kuru kimyevi tozlu yangın söndürücü hangi tip?​

Kuru kimyevi tozlu yangın söndürücü hangi tip?
KKT Yangın Tüpü A, B ve C tipi yangınlar için uygundur. Kuru kimyevi tozlu yangın tüpü olarak da bilinir. A, B ve C tipi yangınlarda yani metal ve elektrik yangınları haricindeki tüm yangınlarda kullanılabilen cihazlardır.

Yangın Çeşitleri Nelerdir?​

Yangın Çeşitleri Nelerdir?
A Sınıfı Yangınlar : Yanmanın, normal olarak parlak korların oluşumuyla yürüdüğü, genellikle organik esaslı katı madde yangınları. B Sınıfı Yangınlar : Sıvılar veya sıvılaşabilir katılar ile ilgili yangınlar. C Sınıfı Yangınlar : Gaz yangınları. D Sınıfı Yangınlar : Metal yangınları.
Yangın tüplerinde hangi gaz bulunur?​
Karbondioksitli yangın söndürücüler genellikle B ve C sınıfı yangınların söndürülmesinde etkilidir. En yaygın söndürücüler kuru kimyasal maddelerin kullanıldığı yangın söndürücülerdir. Çok küçük parçacıklardan oluşan kimyasal maddeler içeren bu yangın söndürücülerde azot gazı itici gaz görevi yapar.

Yangın tüpü manometresi kaç bar olmalı?​

Yangın tüpü manometresi kaç bar olmalı?
KULLANIM ÖZELLİKLERİ Tüp dolu iken ibrenin resimde görülen 11-18.5 bar aralığında (yeşil alanın üzerinde) bulunması gerekmektedir. Tüp boş iken ibre resimde görüldüğü gibi 0 – 11 bar aralığında (sol kırmızı alan üzerinde) olmalıdır.

Kuru Kimyevi Tozlar genellikle hangi yangınların söndürülmesinde kullanılır?​

Kuru Kimyevi Tozlar genellikle hangi yangınların söndürülmesinde kullanılır?
Kuru kimyevi tozlar çoğunlukla parlayıcı sıvı yangınlarının söndürülmesi için kullanılmaktadır. Elektriksel kaynaklı yalıtkan olduklarından dolayı enerjili elektrik donanımı kapsamındaki parlayıcı sıvı yangınlarında daha çok ele alınır.

Kuru kimyasal tozlar hangi yangınlarda kullanılmaz?​

C sınıfı yangınlar gaz yangınları olup kuru kimyevi toz kullanılmaz. D sınıfı yangınlar metal yangınlarıdır. Metalin türüne göre yine toz kimyasal söndürücüler kullanılabilir.

Kuru kimyasal tozların elektronik cihaz yangınlarında kullanılmasının nedeni nedir?​

Kuru kimyasal tozların elektronik cihaz yangınlarında kullanılmasının nedeni nedir?
Detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz. Kuru kimyevi tozlar çoğunlukla parlayıcı sıvı yangınlarının söndürülmesi için kullanılmaktadır. Elektriksel kaynaklı yalıtkan olduklarından dolayı enerjili elektrik donanımı kapsamındaki parlayıcı sıvı yangınlarında daha çok ele alınır.
 
Kuru kimyasal tozlar, genellikle parlayıcı sıvı yangınlarının söndürülmesi için kullanılır. Bu tozlar, yüksek basınç altında püskürtülerek yangının üzerine serpilir ve yanma reaksiyonunu durdurarak yangını kontrol altına alırlar. Elektriksel olarak yalıtkan oldukları için enerjili elektrik donanımını ilgilendiren parlayıcı sıvı yangınlarında da etkili olabilirler. Ancak kuru kimyasal tozların elektronik cihaz, hassas makine ve motor yangınlarında tercih edilmemesinin nedeni kirletici olmaları ve cihazlara zarar verebilmeleridir. Bu tozlar genellikle ABC ve BC sınıfı yangınlarda etkili olarak kullanılırken, C sınıfı yangınlarda (gaz yangınları) kullanılmazlar ve D sınıfı yangınlar için özel olarak tasarlanmış tozlar tercih edilir. Bu sebeple, kuru kimyasal tozlar genellikle parlayıcı sıvı yangınlarına karşı etkili bir yangın söndürme ajanı olarak kullanılmaktadır.
 
Geri
Üst