AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bazilari ne zamiri?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bazıları ne zamiri?​

C)Belgisiz Zamirler: İsimlerin yerini belirsiz şekilde (kişi,işaret) karşılayan zamirlerdir. *Bazıları,kimileri,hiç kimse,kimse;herkes,birkaçı,biri,hepsi;tümü,başkaları,hiçbiri,birçoğu. *Bazıları futbol,bazıları basketbol oynar.

Onu bir zamir mi?​

Şahıs isimlerinin yerine kullanılan zamirlerdir: “ben, sen, o, biz, siz, onlar, bizler, sizler.” -Tamlayan eki (ilgi hâl eki)ni alabilirler; iyelik eklerini almazlar. Bu durumda şahıs zamirleri tamlamalarda ancak tamlayan olarak kullanılabilirler.
Bu belgisiz zamirler şunlardır; – Kimi, kimileri, kimse, biri, hepsi, birileri, başkası, başkaları, birkaçı, bazısı, bir takım, herkes, birazı, hepimiz, hepsi, hiçbiri, herhangi biri, her biri gibi kelimeler cümle içerisinde belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.
Tüm bir zamir midir?
Hangi varlığın yerini tuttukları açıkça belli değildir. Bunlara belirsizlik adılı da denir. Başlıca belgisiz zamirler şunlardır: “Bazısı, kimi, çoğu, hepsi, birkaçı, birçoğu, tümü, tamamı, herkes, hiçbiri, biri, falan, şey …”
Soru zamiri nelerdir?
İsimlerin yerini soru şeklinde temsil eden, onların soru şeklindeki karşılıkları olan, onları soru halinde ifade eden kelimelerdir. “Ne” , “kim” soru kelimeleri ve bunların çekimlenmiş şekilleriyle “hangisi, kaçı…” gibi soru kelimeleri soru zamiri olarak kullanılmaktadır.

Kişi zamiri nelerdir?​

Kişi isimlerinin yerine geçen zamirlerdir. Kişi adları yerine “ben”, “sen”, “o”, “beni”, “seni”, “onu”, “biz”, “siz”, “onlar”, “bizi”, “sizi”, “onları” sözcüklerinin getirilmesiyle oluşur. Kişi zamirleri yalnızca insanlar için kullanılır.

Bir şey zamir mi?​

Cümle içinde sıkça kullandığımız belgisiz adıllar şunlardır: Kimi,Kimileri, Kimse, Biri, Birisi, Birileri, Başkası, Başkaları, Bazısı, Birçoğu, Bir takımı, Birkaçı, Birazı, Herkes, Hepsi, Hepimiz, Hiçbiri, Herhangi biri, Her biri, Şey, Falan, Filan, Falanca…
Zamir çeşitleri; şahıs zamirleri, dönüşlülük zamiri, işaret zamirleri, belgisiz zamirler, soru zamirleri, ilgi zamiri, iyelik zamiri’dir.
Benim ne zamiri?
Zamir veya adıl, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün fonksiyonları yerine getirebilen isim soylu kelime. Ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri; bu, şu, o; kim, ne ve biri gibi kelimeler, sıklıkla zamir olarak kullanılır.
Kendi kendine zamir mi?
– Biz: Kendi-miz olarak miz ekini alabilir. – Siz: Kendi-niz olarak -niz ekini alabilir. – Onlar: Kendi-leri olarak -leri ekini alabilir. Dönüşlülük zamiri şahısları pekiştirerek, fiildeki işlerin özne tarafından yapıldığını bildiren zamirlerdir. ”Kendi” dönüşlülük zamiridir.

Bütün sıfat mı?​

B-1) Belgisiz Sıfatlar: İsimleri sayı ve miktar bakımından net olarak belirleyen sıfatlardır. Birkaç, bir, birçok, çoğu, kimi, bazı, bütün, başka, birtakım, hiçbir, her, herhangi gibi belirsizlik anlamı bulunan kelimelerden oluşan sıfatlardır.

Tüm belgisiz sıfat mı?​

Yalın ya da birleşik sıfat yapısındaki başlıca belirsizlik sıfatları şunlardır: “az, çok, az buçuk, başka, bazı, belli başlı, bir, biraz, birçok, birkaç, bir hayli, birtakım, bir sürü, bir yığın, bunca, bütün, tüm, çok, çoğu, fazla, her, herhangi bir, hiç, hiçbir, hudutsuz, kaç, kimi, nice, sınırsız, yığın yığın …”
Soru sözcüğünü kaldırıp yerine cevap olabilecek bir sözcük getiriniz. Soru sözcüğünün yerine gelen sözcük bir sıfatsa o sözcük soru sıfatı; isimse veya zamirse soru zamiridir. Not: “ne” kelimesi sıfat, zarf ve zamir olarak kullanılabilir.
Kişi zamiri nedir örnekler?
Kişi zamiri, insanın yerini tutan zamirlerdir. Kişi zamirleri, ben, sen, o, biz, siz, onlar şeklindedir. Zamirler isimlerin yerine kullanılır.
 
Geri
Üst