Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bazalt sutunlari nedir nasil olusur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
51.304
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bazalt sütunları nedir nasıl oluşur?​

Bu sütunların biçimini soğumanın alttan üste ya da üstten alta doğru olması belirler.

Bazalt sütunları ne demek?​

Bazaltlar ‘üçüncü zaman ‘ da (Tersiyer;20-25 milyon yıl önce ) oluşmuş volkanik patlamalarla magmadan yeryüzüne çıkmış silis yönünden fakir, demir ve magnezyum yönünden zengin altıgen prizma şeklinde bir lav kayacıdır.
Lav Sütunları nasıl oluşur?​
Lav Sütunları Nasıl Oluşur? Magma yer altından çıkarken katı, sıvı ya da gaz haldeki bir çok farklı (doğal kaynaklar) madde de lavlar (magmanın akışkan hali) ile beraber yüzeye çıkar. Lavlar sıvı halde yeryüzüne çıktıktan sonra soğumaya başlar ve lavın içeriğine göre bazalt gibi farklı tipte volkanik kayaçlar oluşur.

Bazalt sütunları neden altıgen?​

Bazalt sütunları neden altıgen?
Soğumaya bağlı kasılma ve daralmaların lav kütlesinin merkezi kısmında başlaması çevreye doğru eşit bir şekilde yayılması altıgen biçiminde bazalt sütunlarının oluşumunu sağlamıştır.

Bazalt sütunları nerede bulunur?​

Bazalt sütunları nerede bulunur?
Bazalt Kayalıkları, Sinop’ta bulunan bazalt sütunları formundaki volkanik kaya alanıdır. Türkiye’deki tabiat anıtları listesinde yer alır. Sinop İli, Boyabat’ın merkezine 15 km uzaklıktadır ve Kurusaray köyü yakınlarındaki Fındıklık 41°28′26″K 34°38′27″D mevkisindedir.

Bazalt Maden midir?​

Bazalt gabro taş familyalarından gelen önemli bir taştır. En önemli özelliği volkanik kayaç olmasıdır. Bazalt oldukça bol bulunan bir kayaçtır. Kolay bulunur olması kullanım alanlarını da artırmıştır.

Lav Sütunları nerede bulunur?​

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2011 yılında tabiat anıtı olarak ilan edilen lav sütunları, Bartın’ın yanı sıra dünyada sadece Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kaliforniya’da bulunuyor. Diğer lav sütunlarının yatay olduğu bilinirken, Güzelcehisar sahilindekiler ise hem yatay hem de dikey olarak uzanıyor.
Güzelcehisar lav sütunları kaç yıllık?​
Güzelcehisar Köyü Muhtarı Necmi Uyan, “4 yıl önce başlatılan rekreasyon projesi sonrasında köyümüzde bulunan 80 milyonluk lav sütunlarına yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi görmeye başladı.
 
Bazalt sütunları, lavın yeryüzüne çıkıp soğuması sonucunda oluşan altıgen prizma şeklindeki yapılarıdır. Lavın soğuması sırasında içindeki minerallerin kristalleşmesi ve soğuma şekli, sütunların altıgen şeklinde oluşmasına neden olmaktadır.

Bazalt sütunları, genellikle volkanik bölgelerde bulunur. Türkiye'de örneğin Sinop'ta bulunan bazalt sütunları formundaki volkanik kaya alanı, bazalt sütunlarının tipik bir örneğidir. Aynı şekilde lav sütunları da volkanik bölgelerde bulunur. Bartın'da ve dünyada Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kaliforniya gibi yerlerde lav sütunlarına rastlanmaktadır.

Bazalt ve lav sütunları genellikle doğal taşlar olarak değerlendirilir. Bazalt, volkanik kayaçlardan biridir ve oldukça bol miktarda bulunur. Yapı malzemelerinden süs eşyalarına kadar birçok alanda kullanımı vardır. Lav sütunları ise doğal birer oluşum olduğu için genellikle koruma altına alınır ve turistik alanlarda ziyaretçilere sunulur.

Güzelcehisar lav sütunları ise yaklaşık 80 milyon yıllık bir tarihe sahiptir. Bu sütunlar, rekreasyon projeleriyle turistik bir cazibe merkezi haline gelmiş ve yerli yabancı turistlerin ilgisini çekmeye başlamıştır. Lav sütunlarının oluşumu ve tarihi, bölgenin jeolojik geçmişi hakkında da bilgi vermektedir.
 
Geri
Üst