- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Batma durumu nedir?
Batan cisimlerde FK kadar yani ağırlıklarından daha az sıvı taşırır. Bu durumda kapta ağırlaşma olur. Taşma kaplarında batan cisimlerin ağırlığı bulunurken kabın ağırlaşma miktarı ile taşan sıvı ağırlığı toplanır.Agirlasma nedir?
Organ görevini yapamaz duruma gelmek. Güçleşmek, zorlaşmak.
V batan nedir?
Vb: Cismin batan hacmi(cismin sıvı içinde kalan hacmi)Arşimet prensibi nasıl bulundu?
M.Ö. ikinci yüzyılda Arşimet tarafından bulunan suyun kaldırma kuvveti, zamanla gelişim kaydederek bu zamana kadar ilerledi. Söylentiye göre bir gün hamamda yıkanırken suyun üzerine durmakta olan tasın batmadığını fark eden Arşimet, suyun kaldırma kuvvetini bu şekilde tespit etti.
– Cismin sıvının içine batan hacmi artarsa kaldırma kuvveti de artar. – Ayrıca sıvının öz kütlesi arttıkça kaldırma kuvveti de artış gösterir. – Yerçekimi ivmesi arttır sürece kaldırma kuvveti de yine artar.
Bir cismin yüzme batma ve askıda kalma nedeni nedir?
Açıklayınız. Cevap: Cismin özkütlesi sıvının özkütlesinden küçük ise cisim yüzmektedir. Cismin özkütlesi sıvının özkütlesine eşit ise cisim askıda kalmaktadır. Cismin özkütlesi sıvının özkütlesinden büyük ise cisim batar.
Kaldırma kuvvetinde ağırlık nasıl bulunur?
Genel hatlarıyla bu kaldırma kuvveti Fb = Vs × D × g denklemiyle hesaplanabilir; burada Fb, nesne üzerine etkiyen kaldırma kuvveti; Vs, nesnenin sıvı içerisindeki hacmi; D, nesnenin bulunduğu sıvının yoğunluğu ve g, yer çekimi kuvvetidir.Bir cismin bir sıvıda dibe batması için gerekli koşul nedir?
Hangi sıvının yoğunluğu fazla ise o sıvı kap içerisinde dibe çöker. Yani dibe çöken sıvının tanecikleri arasındaki mesafe ve hızları da azalmıştır. Eğer bir cisim suda yüzebiliyor ise o zaman o cismin yoğunluğu suyun yoğunluğundan azdır.
Kaldırma kuvveti V nedir?
Bir sıvı içerisinde yer alan katı bir cismin, taşırmış olduğu sıvının ağırlığına eşit olarak batmazlık kuvveti ile yukarı itilmesi kaldırma kuvveti olarak bilinir. Yani bir kap içerisine su varken bir cisim atıldığı zaman, kaptan taşan sıvının ağırlığı ile suyun itme kuvveti aynı güce sahiptir.Suyun itme kuvveti var mı?
Suyun kaldırma kuvveti, Arşimet tarafından fark edilen ve ileri sürülen bir ilkeyle, açıklığa kavuşmuştur. Su, kendi yoğunluğundan da az yoğunluğa sahip olan cisimleri, yüzeyine doğru itmektedir. Yoğunluk farklılıklarından ortaya çıkan itme kuvveti etkisiyle cisim yüzmeye başlar.
Arşimet, kendi adıyla tanınan “sıvıların dengesi kanununu” da bulmuştur. suya batırılan bir cismin taşırdığı suyun ağırlığı kadar kendi ağırlığından kaybettiğini fark ederek hamamdan “eureka” (buldum, buldum) diye haykırarak çırıl çıplak dışarı fırlaması, onunla ilgili en çok bilinen bir hikAyedir.
Tüketme Yöntemi kime aittir?
Tüketme yöntemi, geleneksel şekiller yoluyla kolaylıkla tanımlanamayan bir şekilin alanını ya da hacmini bulma yoludur. Eudoxus’a atfedilen bu yöntem, bilinen şekillerin birleştirilmesiyle bir alanın ya da hacmin makul bir tahmini değerinin elde edilmesine dayanır.
Yüzen ve askıda kalan cisimlere uygulanan kaldırma kuvveti eşit midir?
Cismin ağırlığı ve taşan sıvı ağırlığı aynı değerdedir. Bu nedenle yüzen cisimler kapta ağırlaşma meydana getirmez. Kaldırma kuvveti cismin ağırlığı ve taşan sıvı ağırlığı eşittir. Bu nedenle askıda kalan cisimler kapta ağırlaşma meydana getirmezler.Sıvıların kaldırma kuvveti nasıl hesaplanır?