Batık maliyet nedir ve örnekleri?
Batık maliyet, halihazırda harcanmış ancak hiçbir durumda geri kazanılamayan bir maliyettir ve gelecekteki iş kararları geçmiş harcamalardan etkilenmemelidir. Araştırma, ekipman veya makine satın alma, kiralama, maaş bordrosu, pazarlama veya reklam harcamalarına yapılan harcama, batık maliyetin ana örneğidir.Batık maliyet fonksiyonu nedir?
Batık maliyetler firmalar için piyasadan çıkış yapılması ya da faaliyetlerin sonlandırılması halinde firmanın geri alınamayacak harcamaları ifade etmektedir (Baumol ve Bailey, 1984: 113-114).Kontrol edilebilir maliyet nedir?
etkilenen maliyetler “kontrol edilebilir maliyet”, aynı yöneticinin iradesi dışında katlanılan maliyetler ise “ kontrol edilemez maliyet” olarak adlandırılır. edebilir; ancak, bina vergisinden düşen payı kontrol edemez. Bağlı sabit maliyetlere alt yapı maliyetleri adı da verilir.
Üretilen mal başına düşen maliyet nedir?
Bir işletmenin ürettiği mal ve hizmetler için katlanılan maliyetin genelde iki kaynağı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi değişken giderler, ikincisi sabit giderlerdir. Bu iki gider türünün, üretilen mal birimine düşen payına ortalama maliyet denilir.Batık maliyetler nelerdir?
Ekonomide karşımıza çıkan batık maliyet, önceden ödenen ve geri dönüşü hiçbir şekilde olmayan maliyet şeklinde açıklanır. Örneğin, işe yaramayan bir makinenin iadesinin yapılamaması ve satın alınmış olması ekonomide batık maliyet olarak bilinir.Degisken maliyet fonksiyonu nedir?
Değişken maliyetler üretim hacmine göre değişir. Örneğin; hammadde, paketleme ve nakliye ve işçi ücretlerinin tümü değişken maliyetlerdir. Üretim birimi ne kadar fazlaysa bu maliyetler o kadar yüksek olacaktır. Sabit ve değişken maliyetler arasındaki farkı anladıktan sonra işletme maliyetlerinin her birini sınıflandır.
Iktisatta batık maliyet nedir?
Progresif maliyet ne demek?
Progresif değişken maliyetler üretim veya faaliyet hacmi arttığında artış hızı (temposu) gittikçe hızlanan maliyetleri ifade ederken, degresif değişken maliyetler ise aksine artış hızı (temposu) gittikçe yavaşlayan maliyetleri ifade etmektedir.Progresif gider ne demek?
Progresif Giderler: Üretim miktarındaki artıştan daha fazla artış gösteren giderlerdir. (Temposu gittikçe artan giderlerdir.) Elektrik kullanımının belirli bir sınırdan sonra zamlı tarifeye tabi olması(Yükçü, 2007:50-51). Degresif Giderler: Üretim miktarındaki artıştan daha az artış gösteren giderlerdir.