Bati ruzgari nereden eser?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
171.662
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Batı rüzgarı nereden eser?​

Batı rüzgârları, 30° güney ve 30° kuzey paralellerinde bulunan dinamik yüksek basınç alanlarından, 60° kuzey ve 60° güney paralellerindeki dinamik alçak basınç alanlarına doğru esen rüzgârlardır.

Alize rüzgarlarına neden ticaret rüzgarları denir?​

Sürekli olmaları ve yönlerinin belirli olması nedeniyle alizeler, tarih boyunca yelkenli gemiler için elverişli bir ortam oluşturmuştur. Yelkenli gemiler devrinde, Amerika ile Avrupa arasındaki ticareti sağladığı için alizelere ticaret rüzgârları denmiştir.
Alize yerel rüzgar mıdır?
a) Alize Rüzgârları Her iki yarım kürenin 30° DYB’den Ekvator’daki TAB’ye doğru esen rüzgârlara alize rüzgârları denir. Yerden yükseklerde, Ekvator’dan 30° enlemlerine esen rüzgârlara da ters alize denir.

Batı rüzgarları nasıl eser?​

Batı rüzgarları, 30° kuzey ve 30° güney paralellerine dinamik yüksek basınç alanlarından 60° kuzey ve 60° güney paralellerine dinamik alçak basınç alanlarına doğru esen rüzgarlardır. Bunlar dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesinden dolayı kuzey ve güney yarım küre`de genellikle batıdan eserler.

Karayel ve poyraz nereden eser?​

Karayel, kuzeybatı yönünden esen rüzgardır. Soğuk bölgelerden esmesi sebebiyle soğuk rüzgar türleri arasında yer alır. Karayel rüzgarının, yaz aylarında yağmur, kış aylarında ise özellikle Trakya, Marmara, Karadeniz’e sert soğuklarla birlikte kar getirici etkisi bulunmaktadır.
Ters Alize rüzgarları nedir?
Ekvator’dan (TAB), 30° enlemlerine (DYB) doğru esen üst rüzgarlardır. Her yerde ve her zaman görülmezler. Yeteri kadar sürekli ve güçlü değillerdir. 30° enlemleri çevresinde aşağıya doğru alçaldığından yağış oluşumunu engellerler.

Yerel rüzgarlar nelerdir?​

Kuzey yarımkürede güneyden, güney yarımkürede ise kuzeyden eserler. Hamsin, sirokko, samyeli dünyadaki sıcak yerel rüzgârlara örnek verilebilir. Türkiye’de ise lodos, kıble, keşişleme ve fön rüzgârları sıcak yerel rüzgârlardır. Sirokko, Büyük Sahra’dan Kuzey Afrika ve İtalya kıyılarına doğru eser.
 
Geri
Üst