Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Basortusu haram midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Başörtüsü haram mıdır?​

Dikkat ettiyseniz yıllarca türban dediler, şimdi sadece başörtüsü diyorlar. Üstelik bunu karşı tarafa da söyletmeye başladılar. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun sözleriyle bitirelim: “Bir kadının başını örtmesi Müslümanlığa giriş beyannamesi ve ya Müslüman olmanın yegâne ve ön şartı değildir.”

Tesettürde şal takmak günah mı?​

modasını elinde barındıran büyük firmalar “şal” diye bir şey çıkartmışlar. “Türban şal” ya da “başörtüsü şal” olarak adlandırılan bu örtüyü başörtüsü yerine çıkartmışlar.. Öncelikle söylemek gerekir ki, bu örtü kesinlikle İslamın emrettiği tesettürü yerine getirmiyor.

Boyun göstermek günah mı?​

Boyun göstermek günah mı?
Hür kadınlara Nur sûresinin 31. âyetinde başörtüleri ile boyun ve göğüslerini de örtmeleri emredildi ki, bu kısımdaki ziynet (cazibeli organ) açılmasın. Böylece kadınlara, ziynetlerini, tabii olarak açıkta kalan yerler dışında, yabancılara açmaları ve göstermeleri yasaklandı.

Başörtüsünün altına topuz yapmak günah mı?​

Tesettür emri farzı ayn olduğu için yapılmaması durumunda günaha girilir. Tesettüre girdikten sonra dikkat edilmesi gereken kurallara riayet edilmezse yapılan bu hareket insanı cehenneme sürükler. Kadınların başlarında yaptıkları topuzun deve hörgücüne benzetilmesi, bağ ve sargılarla topuzu büyütmelerindendir.

Hımar başörtüsü mü?​

Hımâr kadın içindir ve başörtüsüdür (nasîf). Kadının başını örttüğü şeye hımâr denmiştir. Çoğulu ehmira, humr, humur, himir’dir. ( İbn Manzûr, Lisânu’l Arab خمر maddesi) Kısacası Arapçada bu konuyla ilgili tartışma ve ihtilaf bile yok.

İslâm kapanmak şart mı?​

İslâm kapanmak şart mı?
Bardakoğlu, “Biz şunu söylüyoruz, açık; başörtüsü, Müslüman yetişkin kadıların başını örtmesi dini bir vecibedir. Ancak bir kadının başını örtmesi Müslümanlığa giriş beyannamesi ve ya Müslüman olmanın yegane ve ön şartı değildir. Başını örtse de örtmese de bir insan “Müslüman’ım’ diyorsa Müslüman’dır.

Kadının boynu mahrem mi?​

İslami geleneklerde avret tanımı, Batı kültüründeki mahrem kısımların tanımına benzer. Kadın bedeni için örtünün kapsamı duruma bağlıdır, ancak yukarıda bahsedilen “mahrem bölgelere” ek olarak saç, omuz ve boynu da içerebilir.
 
Başörtüsü konusunda farklı yorumlar ve tartışmalar olduğu açıkça görülmektedir. Din bilginleri ve alimler arasında da bu konuda farklı görüşler olabilmektedir. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun ifadelerine göre, başörtüsü Müslüman bir kadının başını örtmesi dini bir vecibedir ancak Müslüman olmanın temel şartı olarak görülmemektedir.

Tesettür konusunda da belirli standartlar ve kurallar bulunmaktadır. Şal takmanın İslam'ın emrettiği tesettürü yerine getirmediği belirtilmektedir. Nur Suresi'nin 31. ayetinde ise kadınlara başörtüleri ile boyun ve göğüslerini örtmelerinin emredildiği ifade edilmektedir.

Başörtüsünün altına topuz yapmak konusunda ise tesettür emrinin farzı ayn olduğu belirtilerek, tesettüre riayet etmek ve belirlenen kurallara uygun davranmak gerekliliği vurgulanmaktadır. Bu konuda dikkat edilmediği takdirde günaha girilebileceği ifade edilmektedir.

Hımarın kadın içindir ve başörtüsü anlamına geldiği ifade edilmektedir. Arapça kökenli bir kavram olan hımarın kadının başını örttüğü örtüyü ifade ettiği belirtilmektedir.

Kadının boynunun mahrem bir bölge olduğu ve örtünün kapsamına saç, omuz ve boynun da dahil olabileceği konusuna da işaret edilmektedir. Avret tanımı İslami geleneklerde önemli bir yer tutmaktadır ve bu konuda belirli kriterler bulunmaktadır.
 
Geri
Üst