AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Baslik parasi neye gore belirlenir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.724
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Başlık parası neye göre belirlenir?​

“Başlık parası büyük aile yapısının ihtiyaçlarına göre oluşuyor” Başlık parasının büyük aile yapısının ihtiyaçlarına göre oluştuğunu söyleyen İşler, “Büyük bir şef, evli çocuklar ve evlenmemiş torunlardan oluşan bir ailede gelin olarak gelecek olan kişi, o aileye uyum sağlamak için katı bazı kurallara da tabi olur.

Başlık parası kimlere verilir?​

Başlık parası kimlere verilir?
Başlık parası, bir damat veya ailesi tarafından evleneceği veya evlenmek üzere olduğu kadının ailesine ödediği para, mal veya başka bir servet şeklidir. Başlık parası, gelin veya ailesi tarafından karşılanan çeyiz ile karşılaştırlabilir. Bazı kültürlerde hem çeyiz hem de başlık parası bir arada bulunabilir.

Başlık parası almak suç mu?​

TBK’nın 81. maddesine göre; “Hukuka veya ahlaka aykırı bir sonucun gerçekleşmesi amacıyla verilen şey geri istenemez. ” Bu sebeple çeşitli Yargıtay kararlarında başlık parası adı altında yapılan ödemelerin nişanın bozulması durumunda talep edilemeyeceği, başlık parasının hukuka ve ahlaka aykırı olduğu belirtilmiştir.

Urfada başlık parası ne kadar?​

Urfada başlık parası ne kadar?
Acı olayın ardından aşiretin ileri gelenleri toplanarak, başlık parasının kaldırılması kararı aldı. Toplantıda, daha önce en az 100 bin lira olan başlık parası kaldırılırken, düğünde damat tarafının geline sadece 2 altın bilezik, 75 santimetre altın zincir, 1 altın küpe ve 2 altın yüzük alması kararlaştırıldı.

Başlık parası ne kadar istenir?​

Borçlar Kanununun 65. maddesinde (TBK’nun 81.md.) haksız veya ahlaka aykırı bir amaç için verilen şeyin istirdat edilemeyeceği düzenlenmiştir. Medeni Kanun ve diğer kanunlarda evliliği temin maksatlı güvence parası (başlık parası) adı altında bir bedelin istenebileceğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır.

Kızların başlık parası ne kadar?​

Kızların başlık parası ne kadar?
Alınan yeni karar sayesinde başlık parası kaldırıldı, geline daha önce 100 bin Türk Lirası değerinde altın takılma adeti de hafifletilerek artık geline 35 bin Türk Lirası değerinde altın takılmasına karar verildi. Sandık başında duran gelinin akrabasına ise verilen para kaldırıldı.

Başlık parası ahlaka aykırı mı?​

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi: “Başlık parası adı altında ödenen para genel ahlaka ve kamu düzenine aykırı olduğu için eksik borç niteliğindedir ve dava yoluyla talep edilemez.”

Başlık parası nerede var?​

Başlık parası nerede var?
Bu oran Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 42.2, Orta Anadolu’da yüzde 26.1, Batı Karadeniz’de yüzde 23.9, Doğu Karadeniz’de yüzde 20.7, Doğu Marmara’da yüzde 15, Batı Anadolu’da yüzde 11.2, Akdeniz’de yüzde 10.8, Batı Marmara’da yüzde 10.6 ve Ege’de de yüzde 6.2 oldu.

Evlenirken süt parası ne kadar?​

2019 yılı için emzirme ödeneği 180,00 TL, 2020 yılı için 202,00 TL, 2021 yılı için 232,00 TL olarak belirlenmiştir. SÜT PARASI KİMLERE VERİLİR? Emzirme ödeneği, doğum yapması halinde sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması halinde sigortalı erkeğe verilir.

Medeni kanunda başlık parası kalktı mı?​

Medeni kanunda başlık parası kalktı mı?
Evliliğin tarafların ortak ve hür iradeleri Medeni Kanun’un belirlediği ilkeler çerçevesinde yapılması gerektiği düzenlenmiştir. Medeni Kanun ve diğer kanunlarda evliliği temin maksatlı güvence parası (başlık parası) adı altında bir bedelin istenebileceğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır.

Cayma tazminatı ne demek?​

“Cayma parası” başlıklı TBK m.178’e göre; “cayma parası kararlaştırılmışsa, taraflardan her biri sözleşmeden caymaya yetkili sayılır; bu durumda parayı vermiş olan cayarsa verdiğini bırakır; almış olan cayarsa aldığının iki katını geri verir”.

Süt parası diye bir şey var mı?​

Süt parası diye bir şey var mı?
Diyanet’in bu konudaki açıklaması ise çok net: Başlık parası ve süt hakkı diye bir şeyin İslamiyet’te kesinlikle yeri yok. Sadece nikahta geline mehir verilmesi şartı var.

Süt hakki ne kadar?​

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen bu destek yalnızca bir defaya mahsustur. Annelere yapılan her doğumun ardından ödenmektedir. Bu fiyat her yıl artar. 2020 yılında annelere ödenen tutar 202 TL’dir.

Evlenmelerde başlık parası kaldirildi mi?​

Evlenmelerde başlık parası kaldirildi mi?

Başlık parası ne zaman kaldırıldı?​

Yıl 2021: Siirt’te ‘Tarihi Bir Karara İmza Attık’ Denilerek Başlık Parası Kaldırıldı
 
Başlık parası, birçok toplumda evlilik sürecinde damat veya ailesi tarafından evleneceği kadının ailesine sunulan para, mal veya servet şeklinde ödemedir. Başlık parasının miktarı ve verilme amacı, kültüre ve coğrafyaya göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, Urfada başlık parası olarak belirlenen miktarlar ve koşullar, o bölgedeki geleneklere ve aile yapısına göre şekillenmektedir.

Başlık parası konusu hukuki ve ahlaki boyutları da içermektedir. Bazı ülkelerde veya toplumların geleneklerinde başlık parası adı altında yapılan ödemeler, hukuka ve genel ahlaka aykırı olduğu gerekçesiyle sorgulanabilir. Hatta, Yargıtay kararları bazı durumlarda bu tür ödemelerin yasal dayanağı olmadığını belirtmiştir.

Geleneksel olarak başlık parasının yanı sıra çeyiz adı altında da gelinin ailesinden evlenecek çifte sunulan maddi destekler bulunmaktadır. Ancak günümüzde bu uygulamaların değişmekte olduğu ve bazı bölgelerde başlık parasının kaldırıldığı veya miktarının azaltıldığı görülmektedir.

Başlık parası ve benzeri uygulamaların kaldırılması veya değiştirilmesi, evlilik süreçlerinde ekonomik bağımlılığı azaltabilir ve eşitlikçi bir yaklaşımı teşvik edebilir. Medeni kanunlarda da evlilik taraflarının özgür iradeleriyle hareket etmeleri gerektiği vurgulanmaktadır. Dolayısıyla, başlık parası ve benzeri uygulamaların toplumsal cinsiyet eşitliği ve bireylerin hak ve özgürlüklerine saygı çerçevesinde ele alınması önem taşımaktadır.
 
Geri
Üst