AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Baslamak birlesik fiil mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Başlamak birleşik fiil mi?​

Bunun nedeni “başlamak” eyleminin sözlük anlamının, söz konusu kavrama uygun düşmesidir. Hacıeminoğlu (1992) ve Ecmann’ın (1988) birleşik fiil olarak değerlendirdikleri fiil + ünlü zarf- fiil + başla- kullanımına Harezm Türkçesi, Kıpçak Türkçesi ve Eski Anadolu Türkçesi metinlerinde rastlanmaktadır.

Hangi fiiller nesne almaz?​

c) Dönüşlü Fiil
Oldurgan ne demek?
Bazı fiiller, geçişsiz iken bazı ekleri alarak geçişli hâle gelebilir. Bunlara “oldurgan” fiil denir. Bazı fiiller ise geçişli iken bazı ekleri alarak cümlede geçişsiz olarak kullanılabilir. İşte bunlara da “ettirgen” fiil denilmektedir.

Birleşik fiil nasıl bulunur?​

Birleşik Fiiller: Kurallı Birleşik Fiiller, Yardımcı fiille Kurulanlar, Deyimleşmiş Birleşik Fiiller. “Etmek, olmak; bulmak, yapmak, buyurmak, eylemek ve kılmak” yardımcı fiilleri ad soylu bir sözcükle bir eylemi birlikte ifade edecek şekilde öbekleşir, birleşik fiil oluşturur.

Nesne alabilen fiiller nasıl bulunur?​

Geçişli fiiller, yüklemin nesneyle olan ilişkisine göre belirlenir. Basit bir tanımla: “Nesnesi olan veya nesne alabilen fiiller geçişlidir.” diyebiliriz. Cümledeki yükleme “ne, kim, neyi, kimi?” sorularını sorduğumuzda eğer bir cevap alabiliyorsak, o fiil geçişlidir.
Durum fiiline hangi soru sorulur?
Bir durum ifade ettikleri için de isimleri durum fiilleridir. İş fiillerini bulmak için yaptığımız gibi “Neyi, kimi?” sorularını sorarız; fakat durum fiilleri bu sorulara cevap veremezler; çünkü bunlar nesne alamayan fiillerdir.

Oldurgan fiil nedir örnekler?​

C) Oldurgan Fiil: – Geçişsiz fiillerin “-r-, -d, -dır (-dir, -dur, -ür), -t, -tır (-tir, -tur, -tür)” yapım ekleriyle geçişli hale getirilmesi sonucu oluşan (oldurulan) fiillere oldurgan fiil denir. Yani fiil geçişsizken artık geçişli olur. Örnekler: Çocuk geç vakitte uyudu.

Oldurgan fiil ne demektir örnekler?​

Örnek: ‘Dayımlar bugün tatile gidiyor. ‘ cümlesinde gitmek eylemi nesne almamıştır. Geçişsiz fiillere ‘-r, -t, -tır’ ekleri getirilerek fiilin geçişli hale getirilmesiyle oluşturulan fiilleri oldurgan fiil denir.
 
Geri
Üst