AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Baskomutanlik yetkisi kime aittir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.551
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Başkomutanlık yetkisi kime aittir?​

Başkomutanlık, Türkiye Büyük Millet Meclisinin manevi varlığından ayrılamaz ve Cumhurbaşkanı tarafından temsil olunur. Milli güvenliğin sağlanmasından ve Silahlı Kuvvetlerin yurt savunmasına hazırlanmasından, Türkiye Büyük Millet Meclisine karşı, Bakanlar Kurulu sorumludur.

1982 Anayasasında kuvvetler ayrılığı nasıl ve nerede tanımlanmıştır?​

1982 Anayasasında kuvvetler ayrılığı nasıl ve nerede tanımlanmıştır?
Anayasada Kuvvetler Ayrılığı Mevcut anayasanın 7,8 ve 9. maddelerinde kuvvetler ayrılığı belirtilir. Haksızlıkları ve halkların haklarını güvence altına alınması için kuvvetler ayrılığı kesin çizgilerle ayrılmış olması gerekir. Devlettin bir bütün olarak sahip olduğu güçler üç kola ayrılır.

Kurtuluş savaşında ordunun başında kim vardı?​

Kurtuluş savaşında ordunun başında kim vardı?
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Türk Ordusu’nun Kurtuluş Savaşı’nda kazandığı en önemli zaferin arifesinde, 30 Ağustos sabahında şimdi belde olan Kütahya’nın Altıntaş ilçesine bağlı Zafertepe Çalköy’de birliklere taarruz emrini verdi.

Genel kurmay başkanı kime karşı sorumlu?​

Genelkurmay Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 117. Maddesi gereğince Türk Silahlı Kuvvetlerinin komutanı olarak Cumhurbaşkanı tarafından atanır. Görevlerinden dolayı Millî Savunma Bakanlığına karşı sorumludur.

Başkomutanlık yetkisini hangi şartla kabul etti?​

Başkomutanlık yetkisini hangi şartla kabul etti?
Başkumandanlık kanunu, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Kütahya-Eskişehir Muharebelerinden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Mustafa Kemal Paşa’ya Türk ordusunun başkomutanlığını verdiği 5 Ağustos 1921 tarihli kanun.

Mustafa Kemal’in başkomutan olarak katıldığı ilk savaş nedir?​

Mustafa Kemal’in başkomutan olarak katıldığı ilk savaş nedir?
Sakarya Meydan Savaşı’dır.
Kuvvetler ayrılığı temel ilkeleri nelerdir?​
Kuvvetler ayrılığı sistemi; yasama, yürütme ve yargı olarak tanımlanan kuvvetlerin değişik yollardan göreve gelen ve aralarında fren ve denge mekanizması bulunan farklı organlara verilmesi (Soysal, 1990:47) olarak tanımlanmıştır. Devletin yasama ve yargı dışındaki faaliyetleri yürütme işlevidir.

Kuvvetler ayrılığı ilkesi kime aittir?​

Kuvvetler ayrılığı ilkesi kime aittir?
Güçler ayrılığı ilkesi ilk kez İngiliz düşünür John Locke tarafından ortaya atılmış, daha sonra Montesquieu tarafından geliştirilmiştir. Locke’a göre yasama ve yürütme organlarının birbirinden ayrılması yeterlidir. Montesquieu ise adil bir yönetim için yargının da tamamen bağımsız olması gerektiğini savunmuştur.

1924 Anayasası ile ilgili kuvvetler ayrılığı ilkesi benimsenmiş midir?​

1924 Anayasası ile ilgili kuvvetler ayrılığı ilkesi benimsenmiş midir?
Güçlerin Birliği ve Büyük Millet Meclisinin Üstünlüğü: 1924 Anayasası da güçler birliği sistemini kabul etmiştir. Anayasanın 5. maddesi “yasama yetkisi ve yürütme gücü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde belirir ve toplanır” demektedir. Bu anayasada da kuvvetler ayrılığı ilkesi benimsenmemiştir.

1982 Anayasasında yasama organı nasıl düzenlenmiştir?​

1982 Anayasası’nın 7. maddesine göre, yasama yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisine aittir ve bu yetki devredilemez. TBMM’nin görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasa’nın 87. maddesine göre, TBMM “kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak” yetkisine sahiptir.

Mustafa Kemal tarafından başlatılan mücadelenin adı nedir?​

Mustafa Kemal tarafından başlatılan mücadelenin adı nedir?
Daha sonra ise Atatürk’ün Milli Mücadele’yi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basması, 20 Haziran 1938’de çıkarılan bir kanunla milli bayram olarak kabul edilir.

Sakarya Savaşı ve Başkomutanlık Meydan Savaşı’nda ordunun başında kim vardı?​

Sakarya Savaşı ve Başkomutanlık Meydan Savaşı’nda ordunun başında kim vardı?
Türk Ordusu’nun 10 Eylül’de başlattığı, bizzat Mustafa Kemal Paşa’nın komuta ettiği, genel karşı taarruzla Yunan kuvvetlerinin savunma için tertiplenmesine mani olundu.
 
Başkomutanlık yetkisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi manevi varlığından ayrılamaz ve Cumhurbaşkanı tarafından temsil edildiğini belirtmişsiniz. Bu yetki, Milli güvenliğin sağlanması ve Silahlı Kuvvetlerin yurt savunmasına hazırlanmasından sorumlu olup, Türkiye Büyük Millet Meclisine karşı Bakanlar Kuruluna hesap verilir.

1982 Anayasasında kuvvetler ayrılığı ise 7., 8. ve 9. maddelerde tanımlanmıştır. Anayasa, devletin güçlerini yasama, yürütme ve yargı şeklinde üç kola ayırır ve bu kollar arasında kesin bir ayrımı belirler.

Kurtuluş Savaşı'nda Türk ordusunun başında olan kişi ise Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'dır. 30 Ağustos 1922 tarihinde Sakarya Meydan Muharebesi'nin kazanılmasının ardından 19 Eylül 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kendisine Başkomutan unvanı verilmiştir.

Genelkurmay Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 117. Maddesi uyarınca Cumhurbaşkanı tarafından atanır ve görevlerinden dolayı Millî Savunma Bakanlığına karşı sorumludur.

Başkomutanlık yetkisini Mustafa Kemal Paşa, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Kütahya-Eskişehir Muharebeleri sonrası 5 Ağustos 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verilen bir kanunla kabul etmiştir.

Mustafa Kemal'in başkomutan olarak katıldığı ilk savaş ise 23 Ağustos-13 Eylül 1921 tarihlerinde gerçekleşen Sakarya Meydan Muharebesi'dir.

Kuvvetler ayrılığı ilkesi, İngiliz düşünür John Locke tarafından ilk olarak ortaya atılmış ve daha sonra Montesquieu tarafından geliştirilmiştir. Locke'a göre yasama ve yürütme organlarının ayrılması yeterli iken, Montesquieu adil bir yönetim için yargının tamamen bağımsız olması gerektiğini savunmuştur.

1924 Anayasası'nda güçler birliği sistemi kabul edilmiş olup, kuvvetler ayrılığı ilkesi benimsenmemiştir. Benzer şekilde, 1982 Anayasası'nın 7. maddesi yasama yetkisinin Türkiye Büyük Millet Meclisine ait olduğunu belirtir ve bu yetkinin devredilemez olduğunu vurgular.

Mustafa Kemal, Milli Mücadele'yi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak Türk Kurtuluş Savaşı sürecini başlatmıştır.

Sakarya Meydan Muharebesi ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nde ordunun başında Mustafa Kemal Paşa bulunmaktadır. Sakarya Meydan Muharebesi, Türk Ordusu'nun büyük bir zafer kazandığı önemli bir savaş olarak tarihe geçmiştir.
 
Geri
Üst