AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Basketbolun Mucidi

haberci

Yeni Üye
Basketbolun Mucidi kimdir
Basketbolun kim buldu
James Naismith kimdir
James Naismith hakkında bilgi
BASKETBOLUN MUCİDİ JAMES NAİSMİTH
FIBA Merkez Yönetim Kurulu, 1950 yılında basketbolun mucidi James Naismith`in ismini unutulmaz kılmak nedeniyle Dünya Şampiyonası için özel bir kupa oluşturulmasına karar verdi
Naismith`in adını taşıyan kupa, başta Uruguay`ın düzenlediği 1967`deki Dünya Şampiyonası`nda altın madalya bölge Sovyetler Birliği`ne verildi 1998 yılında ise kupanın şeklinde şansın dönmesi yapıldı Almanyalı kuyumcu Günter Schoebel, göre tasarlanan yeni kupa Yunanistan`da düzenlenen 13 Dünya Basketbol Şampiyonası`nda şampiyon olan Yugoslavya`nın ellerinde yükseldi
Kupanın şekli ile ilgili ilk zamanlar uyuşmama yaşanırken, uzun yıllar FIBA Genel Sekreterliği yapan Renato William Jones, Darı seyahatinden Luxor kenti ve Karnak tapınağını ziyaretinde, tapınakta bulunan nilüfer sütunlarından etkilenerek, bunun kupa için model olması gerektiğine karar verdi ve kupanın dizaynı için çalışmalar başlatıldı *

Basketbolun mucidi James Naismith, basketbolun yaratıcısı olarak kabul edilen Kanadalı bir fiziksel eğitim öğretmenidir. 1861 yılında Kanada'da doğan Naismith, Springfield College'da fiziksel eğitim öğretmenliği yaparken basketbolu icat etmiştir.

James Naismith hakkında daha fazla bilgi vermek gerekirse; Naismith, bedensel eğitim öğretmeni olarak çalıştığı dönemde, öğrencilerinin kış aylarında dağınık enerjilerini yönlendirebilecekleri bir oyun arayışındaydı. Bu nedenle, 1891 yılında, öğrencilerinin vücutlarını kullanarak topu rakibin potasına atması gereken, zamanla dünyada büyük bir popülerlik kazanacak olan basketbolu icat etmiştir.

FIBA Merkez Yönetim Kurulu'nun 1950 yılında aldığı kararla, basketbolun mucidi James Naismith'in anısını yaşatmak amacıyla Dünya Şampiyonası için özel bir kupa oluşturulmuştur. Bu kupa, basında Naismith'in adını taşıyan bir şampiyonluk kupası olarak anılmaktadır.

1967 Dünya Şampiyonası'nda Uruguay'da düzenlenen turnuvada, kupanın ilk sahibi Sovyetler Birliği olmuştur. Kupa, zamanla farklı dünya şampiyonalarında kazanan ülkelere verilmeye devam etmiştir. Almanya'dan kuyumcu Günter Schoebel'in tasarladığı yeni kupa, Yugoslavya'nın 13. Dünya Basketbol Şampiyonası'nda şampiyon olmasının ardından ellerinde yükselmiştir.

Kupanın şeklinin belirlenmesi konusunda yaşanan bazı anlaşmazlıkların ardından, FIBA Genel Sekreterliği yapan Renato William Jones'un önerisi üzerine, Luxor kenti ve Karnak tapınağı ziyaretinde nilüfer sütunlarının etkileyici tasarımını gözlemleyerek kupa için model olarak alınması kararı alınmış ve tasarım süreci başlatılmıştır. Bu şekilde, basketbolun mucidi James Naismith'in anısını yaşatan özel bir kupa oluşturulmuştur.

Geri