AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Baskanlik sisteminde baskani kim sececek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Başkanlık sisteminde başkanı kim seçecek?​

Başkanlık sisteminin özetle temel ayırdedici özellikleri şunlardır: Devlet başkanı doğrudan halk tarafından seçilir. Yürütme organı tek kişinin kontrolündedir. Yürütme yasamanın güvenine dayanmaz.

Hükûmet sistemimiz nedir?​

Hükûmet sistemimiz nedir?
Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi, Türkiye’de 16 Nisan 2017 Referandumu’yla kabul edilen ve 9 Temmuz 2018 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan bir hükûmet sistemidir. Bu sisteme geçişle beraber Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kimi yetkileri, cumhurbaşkanına aktarıldı. Cumhurbaşkanı, devletin başıdır.

Parlamenter sistemde devlet başkanı kimdir?​

Parlamenter sistemde devlet başkanı kimdir?
Parlamenter sistemde devlet başkanı genellikle hükûmet başkanından başka bir kişidir. Buna karşılık, başkanlık sisteminde devlet başkanı çoğunlukla hükûmet başkanıyla aynı kişidir ve yürütme organı meşruiyetini yasama organından almaz.

Başkanlık seçimi nasıl yapılır?​

Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilir. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilir.

Yeni Başkanlık sistemi seçimi nasıl olacak?​

Yeni Başkanlık sistemi seçimi nasıl olacak?
Şu anki sistemde ülkenin devlet ve hükümet başkanı olarak görev yapacak cumhurbaşkanı adayının, seçilebilmesi için geçerli oyların salt çoğunluğunu alması (en az yüzde 50 oran + 1 oy) gereken iki turlu sistemle doğrudan halk tarafından seçilir.

Türkiyenin yönetim şekli nedir?​

Türkiyenin yönetim şekli nedir?
Türkiye Büyük Millet Meclisi, asli görevi yürütmeyi denetlemek olan, yasa yapma, değiştirme ve yürürlükten kaldırma gücüne sahip bir tür katılımcı parlamento ve anayasal devlet organıdır. Yürütme; Cumhuriyet rejimi ile yönetilen Türkiye’de Cumhurbaşkanı, Devletin başıdır.
Cumhurbaşkanlığı seçim sistemi nedir?​
Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilir. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Seçimlerin tamamlanamaması halinde, yenisi göreve başlayıncaya kadar mevcut Cumhurbaşkanının görevi devam eder.

Devlet başkanı ve hükümet başkanı farkı nedir?​

Devlet başkanı ve hükümet başkanı farkı nedir?
Parlamenter sistemde devlet başkanının yetkileri çoğunlukla semboliktir, asıl yetkileri elinde bulunduran bir hükûmet başkanı (genellikle başbakan) bulunur. Başkanlık sisteminde ve mutlak monarşide ise devlet başkanı aynı zamanda hükûmet başkanıdır ve fiilî yönetim yetkilerini elinde bulundurur.

Parlamenter sistemde yasama kurumu nedir?​

Parlamenter sistemde yasama kurumu nedir?
Yasama organı; asli görevi yürütmeyi denetlemek olan, anayasaların verdiği yetki ile kurulan ve yasalar geçirme, değiştirme ve yürürlükten kaldırma gücü olan bir tür katılımcı meclistir.

Başkanlık hükümet sisteminde başkanın yargılanması söz konusu olduğunda Senatoya kim başkanlık eder?​

ABD. ABD Başkanı, yardımcısı, bakanları veya herhangi bir federal memur hakkında soruşturma yetkisi Temsilciler Meclisi’ne aittir. Başkanın yargılanması söz konusu olduğunda Senato’ya Yüksek Mahkeme başyargıcı başkanlık eder.

Türkiye başkanlık sistemi kaç kere seçilir?​

Türkiye başkanlık sistemi kaç kere seçilir?
Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler ile en az yüz bin seçmen aday gösterebilir.
 
Başkanlık sisteminde, devlet başkanı doğrudan halk tarafından seçilir ve yürütme organı tek bir kişinin kontrolündedir. Yürütme organı, yasama organının güvenine dayanmaz ve devlet başkanı ile hükümet başkanı genellikle aynı kişidir.

Türkiye'de ise Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi uygulanmaktadır. Bu sistemde, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bazı yetkileri Cumhurbaşkanına devredilmiştir ve Cumhurbaşkanı devletin başı konumundadır.

Başkanlık sisteminde başkanın seçimi, genel oyla yapılır ve geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday seçilir. İlk oylamada çoğunluk sağlanamazsa ikinci tur yapılır ve bu turda en çok oyu alan aday Cumhurbaşkanı seçilir.

Parlamenter sistemde ise devlet başkanı genellikle sembolik bir role sahiptir ve asıl yetkiler hükümet başkanında (başbakan) toplanmıştır. Yasama organı ise yasaları geçirme, değiştirme ve yürürlükten kaldırma yetkisine sahip olan meclistir.

Türkiye'de Cumhurbaşkanı, en fazla iki defa seçilebilir ve siyasi partiler veya yüz bin seçmen Cumhurbaşkanlığı için aday gösterebilir.

Başkanlık hükümet sisteminde başkanın yargılanması durumunda, ABD örneğinde olduğu gibi Senato'ya Yüksek Mahkeme başyargıcı başkanlık eder.

Türkiye'nin yönetim şekli, Cumhuriyet rejimi ile yönetilmekte olup yasama organı Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir ve yürütme organının başı Cumhurbaşkanıdır.
 
Geri
Üst