Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Baskanlik sistemi secimi nasil olacak?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.241
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Başkanlık sistemi seçimi nasıl olacak?​

Şu anki sistemde ülkenin devlet ve hükümet başkanı olarak görev yapacak cumhurbaşkanı adayının, seçilebilmesi için geçerli oyların salt çoğunluğunu alması (en az yüzde 50 oran + 1 oy) gereken iki turlu sistemle doğrudan halk tarafından seçilir.

Seçimler hangi organların yönetim ve denetimi altında yapılır?​

“Seçimlerin yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılması” ilkesi, 1961 Anayasası’nın 75. maddesinde yer alan “Seçimler yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır.” düzenlemesi ile anayasal bir ilke hâline getirilmiştir.

Iki dereceli seçim sistemi nasıl oluyor?​

Iki dereceli seçim sistemi nasıl oluyor?
İki dereceli seçim ya da dolaylı oy sistemi, iki aşamadan oluşan ve önce ilk seçmenlerin ikinci seçmenleri, ikinci seçmenlerin de milletvekili ya da başkan gibi temsilcileri seçtiği seçim sistemidir. Dolayısıyla, tek dereceli seçimlerin aksine, seçmenler milletvekillerini ya da başkanı doğrudan seçmezler.

Başkanlık sisteminde cumhurbaşkanı nasıl seçilir?​

Başkanlık sisteminde cumhurbaşkanı nasıl seçilir?
Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.

Seçimlerin genel yönetim ve denetimini kim yapar?​

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye Cumhuriyeti’nde, Yargıtay ve Danıştay’ın kendi içlerinden çıkardıkları üyeden oluşan, Türkiye’deki seçimlerin genel yönetim ve denetimini yürüten, aynı zamanda da seçimlerin yargısal denetimini sağlayan karma egemen üst yargı merciidir.

Il ve ilçe seçim kurulları kimlerden oluşur?​

İlçe seçim kurulu; bir başkan ile altı üyeden oluşur. İki yıl süre ile görev yapar. İlçedeki en kıdemli hâkim, kurulun başkanıdır.

Cumhurbaşkanlığı Başkanlık sistemi nedir?​

Cumhurbaşkanlığı Başkanlık sistemi nedir?
Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi, Türkiye’de 16 Nisan 2017 Referandumu’yla kabul edilen ve 9 Temmuz 2018 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan bir hükûmet sistemidir.Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın sekizinci maddesine göre, yürütme yetkisi ve görevi, cumhurbaşkanı tarafından, anayasaya ve kanunlara uygun olarak …
 
Başkanlık sistemi seçimi genellikle iki turlu bir sistemle gerçekleştirilir. Bu sisteme göre, ülkenin devlet ve hükümet başkanı olarak görev yapacak cumhurbaşkanı adayı, geçerli oyların salt çoğunluğunu alması gereken iki aşamalı bir seçim sürecinden geçer. Adayın, ilk turda yüzde 50 oranının üzerinde oy alamaması durumunda genellikle ikinci tur yapılarak en yüksek oyu alan aday seçimleri kazanmış olur.

Seçimlerin genel yönetim ve denetimi genellikle yargı organları tarafından yapılır. Türkiye'de Yargıtay ve Danıştay'ın belirlediği üyelerden oluşan Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimlerin genel yönetim ve denetimini sağlar. Ayrıca, seçimlerin yargısal denetimini de YSK üstlenir.

İki dereceli seçim sistemi ise genellikle birinci seçmenlerin ikinci seçmenleri, ikinci seçmenlerin de milletvekili ya da başkan gibi temsilcileri seçtiği bir sistemdir. Dolayısıyla, seçmenler doğrudan milletvekillerini veya başkanı seçmezler, aracılar üzerinden temsilcilerini belirlerler.

Cumhurbaşkanlığı başkanlık sisteminde cumhurbaşkanı, doğrudan halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanı adayı, Türk vatandaşı olmalı, kırk yaşını doldurmuş olmalı, yükseköğrenim yapmış olmalı ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olmalıdır. Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır ve bir kişi en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.
 
Geri
Üst