Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Baskalasim kayaclari granit neye donusur?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Başkalaşım kayaçları granit neye dönüşür?​

Kayaç türleri, sıcaklık ve basınç altında başkalaşım (metamorfizma) geçirerek yeni türlere dönüşür. Metamorfizma geçirmiş olan kayaçların sertlikleri ve dayanıklılıkları yüksektir. Bunların başlıcaları; gnays, mermer ve şistlerdir. Kalker mermere, Granit gnaysa Kömür elmasa, Kil taşı şiste dönüşür.

Foliasyon gösteren metamorfik kayaçlar nelerdir?​

Foliasyon gösteren metamorfik kayaçlar nelerdir?
Yapraklanma, orojenik kuşakların tipik, bölgesel, metamorfik sıkıştırmasından etkilenen kayalarda yaygındır. Kayrak, fillit, şist ve gnays; yapraklanma gösteren kayaç ve standart çamur taşların da ilerleyici metamorfizması ile oluşum sırası bulmaktadır.

Metakumtaşı nedir?​

*Metakumtaşı, Metakonglomera: Kumtaşı ve konglomera birimlerinin metamorfizması ile yassılaşmış veya elongeytleşmiş tanelerin oluştuğu foliyasyon görülür. Kayanın ilksel sedimanter dokusu gözlenir. Faliyasyonsuz metamorfik kayalar metamorfizma sırasında rekristalize olan mineraller içerir; Ancak foliyasyon içermez**.

Kayaçların hepsi sert yapıdadır doğru mu yanlış mı?​

Kayaçların hepsi sert yapıdadır doğru mu yanlış mı?
Soru: Kayaçların hepsi sert yapıdadır. Doğru mu, Yanlış mı? Cevap: Yanlış.

Kayaçların başkalaşıma uğramasına neden olan kuvvetler nelerdir?​

Başkalaşım kayaçları ya da metamorfik kayaçlar, magmatik ve tortul kayaçların çeşitli etkilerle (örneğin basınç, sıcaklık) değişikliğe uğraması sonucu oluşur.

Başkalaşım kayaçları nın oluşabilmesi için hangi etkenlere maruz kalması gerekir?​

Başkalaşım kayaçları nın oluşabilmesi için hangi etkenlere maruz kalması gerekir?
Önceden mevcut kayaların (magmatik, tortul, metamorfik) yüksek basınç, sıcaklık, ya da kabuk ya da üst mantonun içine kimyasal olarak aktif sıvılarına maruz kaldığında metamorfik kayaçlar oluşturur.

Metamorfik kayaçlar nelerdir?​

Başkalaşım kayaçları ya da metamorfik kayaçlar, magmatik ve tortul kayaçların çeşitli etkilerle (örneğin basınç, sıcaklık) değişikliğe uğraması sonucu oluşur. Mermer başkalaşım kayaçlara örnek olarak verilebilir. Gnays, elmas, şist de bu kayaçlara diğer örneklerdir.

Mikaşist ne tür bir kayaçtır?​

Mikaşist ne tür bir kayaçtır?
Eğer kuvars miktarı kayaç içinde çok artmış ve mika oranı % 50 nin altına düşmüş ise, kayaç kuvars-mikaşist olur. Killi şistlerin başkalaşımı sonucu oluşurlar. Kuvars, mika ve az miktarda feldspat içerir. Genellikle hornblend ve kuvarstan oluşmuştur.

Kuvars Arenit nedir?​

Bir kumtaşının 3 temel tane bileşeni vardır. Bunlar; kuvars, feldispat ve kayaç parçalarıdır. *Kuvars tane bileşenleri çoğunlukta ise kuvars arenit ya da kuvarslı kumtaşı adı verilir.

Kayaçların hepsi aynı özellikte midir?​

Kayaçların hepsi aynı özellikte midir?
Kayaçların birbirinden farklı olmasını sağlayan özellik şöyledir; – Kayaçların yapısında bulunan minerallerdir. Çünkü yer kabuğunu oluşturan ve dünyamızı sarsan yapı olan kayaç, bir çok mineralin bir araya gelmesi ile oluşmuştur. Yeryüzünde kayaçlar, farklı madenler ve zengin mineraller sayesinde oluşmaktadır.
 
Başkalaşım kayaçları genellikle metamorfizma sürecinde oluşur ve magmatik ya da tortul kayaların çeşitli etkilerle değişime uğramasıyla ortaya çıkar. Metamorfizma, yüksek basınç, yüksek sıcaklık ve kimyasal etkiler gibi faktörlerin etkisiyle gerçekleşir. Örneğin, kalker mermere dönüşebilirken, kil taşı şist haline gelebilir.

Foliasyon gösteren metamorfik kayaçlar arasında kayrak, fillit, şist ve gnays bulunmaktadır. Bu kayaçlar genellikle bölgesel, tipik ve orojenik kuşakların sıkıştırması sonucunda yapraklanma özelliği kazanırlar.

Metakumtaşı ve Metakonglomera, kumtaşı ve konglomera birimlerinin metamorfizmasıyla oluşan kayaç türleridir. Bu kayaçlar, yassılaşmış veya elongeytleşmiş tanelere sahip olup foliyasyon gösterirler. Faliyasyonsuz metamorfik kayaçlardan farklı olarak, bu kayaçlar foliyasyon içerirler.

Kayaçların hepsinin sert yapıda olmadığını belirtmek gerekir. Yumuşak kayaçlar da bulunmaktadır. Kayaçların sertliği ve dayanıklılığı genellikle başkalaşım geçirmiş kayaçlarda daha yüksektir.

Başkalaşım kayaçlarının oluşabilmesi için yüksek basınç, yüksek sıcaklık veya kimyasal etkilere maruz kalması gerekir. Bu etkiler kayaçların kimyasal ve fiziksel özelliklerinde değişikliklere neden olur.

Mikaşist, kuvars miktarı artmış ve mika oranı düşmüş kayaçlardır. Kuvars-mikaylaşımı sonucu oluşurlar ve genellikle killi şistlerin metamorfizmasıyla ortaya çıkarlar. Kuvars, mika ve az miktarda feldspat içerirler.

Kuvars Arenit, kuvars, feldispat ve kayaç parçalarının bulunduğu kumtaşlarının bileşimidir. Eğer kuvars taneleri çoğunluktaysa, bu tür kumtaşlarına kuvars arenit veya kuvarslı kumtaşı denir.

Son olarak, kayaçların farklı özelliklere sahip olmalarını sağlayan en önemli faktör minerallerdir. Yapılarındaki minerallerin cinsi ve miktarı kayaçların özelliklerini belirler ve çeşitliliklerine sebep olur. Bu sebeple, kayaçlar arasında büyük çeşitlilik ve farklılık bulunmaktadır.
 
Geri
Üst