Baska dinden biriyle evlenmek gunah mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.957
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Başka dinden biriyle evlenmek günah mı?​

Müşrikler (Allah’a ortak koşanlar) ile evlilik, 2. Ehli kitap (Yahudi ve Hıristiyanlar) ile evlilik. Kadın olsun erkek olsun, müşriklerle evlilik Kuran’da yasaklanmıştır. Bakara Suresi 221. ayette, ‘Müşrik kadın ve erkeklerle iman etmedikleri müddetçe nikáhlanmayın’ denilmektedir.

Bir erkek kaç kadınla evlenebilir?​

Nitekim Kur’an’da yer alan ilgili naslar (en-Nisa 4/3 129) ve Hz. Peygamber’in bizzat kendi uygulaması (el-Ahzab 33/50, 51, 59; et-Tahrim 66/3-5), İslâm hukukunda erkeğin aynı anda birden fazla (en fazla dörde kadar) kadınla evlenmesinin mubah/meşru olduğunu göstermektedir.

Engelli insanlar evlenebilir mi?​

Engelli insanlar evlenebilir mi?
Akıl hastalarının evlenebilmeleri için, evlenmelerinde sakınca olmadığına dair sağlık kurulu raporuna ihtiyaçlarına vardır. Evlenmeye engel hastalığının bulunmadığını, resmi sağlık raporu ile belgelendirmeyenler evlenemezler.

Dinsiz biriyle evlenmek haram mı?​

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI. Ayet-i kerimenin açık ifadesine göre Müslümanların, ateist (Tanrı tanımaz) ve müşriklerle (Allah’a ortak koşanlarla) evlenmeleri caiz değildir.

Bir erkek kaç eş alabilir?​

İslamiyet gelmeden önce Arap Yarımadasında erkekler, sayı tahdidi olmaksızın, istedikleri kadar kadınla evlenebilirlerdi. İşte Kur’an-ı Kerim bu cahiliye âdetine bir sınırlama getirdi; azami olarak dörde kadar evlenebileceğini açıkladı. buyurdu. Buna göre, birden fazla evliliği Kur’an tesis etmedi.

Bir erkek iki kadınla evlenebilir mi?​

Bir erkek iki kadınla evlenebilir mi?
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Hafif zeka geriliği olanlar evlenebilir mi?​
Evliliğin geçerli olabilmesi için kadın ve erkeğin ayırt etme gücüne sahip olması gerekmektedir. Zihin sorunları yaşayan ya da zeka geriliği olan bireylerin hukuken evlenmesi önünde engeller bulunmaktadır.
 
Merhaba! Verdiğiniz bilgiler üzerine bazı açıklamalar yapmak isterim:

**Başka Dinden Birisiyle Evlenmek:**
Kur'an'da Müslüman bir erkeğin müşrik kadınlarla (Allah'a ortak koşanlar) evlenmesi yasaklanmıştır. Aynı şekilde bir Müslüman kadının da müşrik bir erkekle evlenmesi caiz değildir. Ancak 2. Ehli kitap olan Yahudi ve Hıristiyanlarla evlilik konusunda farklı yorumlar bulunmaktadır.

**Bir Erkek Kaç Kadınla Evlenebilir:**
İslam hukukunda bir erkeğin aynı anda birden fazla (en fazla dörde kadar) kadınla evlenmesi mübah ve meşru kabul edilir. Bu konuyla ilgili Kur'an'da ve Peygamberimizin uygulamalarında örnekler bulunmaktadır. Ancak bu durum belirli şartlara tabidir.

**Engelli İnsanların Evlenmesi:**
Engelli insanların evlenebilmesi için haklarında sağlık raporu gerekebilir. Akıl hastalarının evlenmelerinde sakınca olmadığına dair resmi sağlık raporu olması önemlidir. Engellilik durumuna göre bu konuda farklı şartlar ve prosedürler uygulanabilir.

**Dinsiz Biriyle Evlenmek:**
Din konusunda farklılıklar olduğu için genel olarak Müslümanların ateist veya müşrik biriyle evlenmesinin caiz olmadığı kabul edilir. Diğer dinlerde ise bu konu farklılık gösterebilir. Diyanet İşleri Başkanlığı da bu konuda açık bir şekilde görüş belirtmiş gibi görünmektedir.

**Çok Eşlilik ve İslam Hukuku:**
İslam hukuku çok eşliliği belirli şartlar ve gerekçelerle mümkün görebilir. Ancak bu durumla ilgili Kur'an'da sınırlamalar getirilmiş olup, en fazla dört kadınla evlenilebileceği belirtilmiştir. Bu çerçevede çok eşlilik konusunda belirli kurallar ve şartlar bulunmaktadır.

**Hafif Zeka Geriliği Olanların Evlenmesi:**
Evlilik hukuken, işleyen bir akıl süreci ve ayırt etme gücü gerektirdiğinden hafif zeka geriliği gibi durumlar evliliğin önünde engel olabilir. Bu tür durumlarda yasal prosedürler ve kararlar devreye girebilir.

Umarım verdiğim bilgiler sorularınıza açıklık getirir. Başka konularda da sormak istediğiniz birşey varsa çekinmeden belirtebilirsiniz.
 
Geri
Üst