Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Baska birinin ses kaydini almak suc mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.231
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Başka birinin ses kaydını almak suç mu?​

(1) Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Mesajları başkasına atmak suç mu?​

Kişin kendisi ile yapılan haberleşme içeriğini kaydetmesi TCK’da suç olarak düzenlenmemiştir. Ancak, kişinin kendisiyle yapılan haberleşme içeriğini ifşa etmesi (açığa vurması) TCK md.132/3 gereği suç olarak kabul edilmektedir.

Ses kaydı almak hangi durumlarda delil sayılır?​

Ses kaydı almak hangi durumlarda delil sayılır?
Ses kaydı hukuki kurallar ihlal edilmeden mahkemeye verilirse delil olarak kabul edilir. Bir kişi tehdit edilmişse ya da hakarete uğramışsa mahkeme bunları hukuki delil olarak kabul etmektedir.

Telefona ses kaydı yapmak suç mu?​

Telefona ses kaydı yapmak suç mu?
Telefon görüşmesini karşısındaki kişinin haberi olmaksızın kaydedilmesi hukuka aykırıdır. Delil olarak kullanılamaz.

Güvenlik kamera görüntüleri delil mi?​

Nitekim bu Kanun doğrultusunda bir karar alınmadığı takdirde; özel hayatın gizliliğini ihlal suçu bakımından hukuka uygunluk nedeninden bahsedilemeyecek, yapılan izlemeler ve kayıtlar da hukuka aykırı olup, yargılamada delil olarak kullanılamayacaktır.

Izinsiz kamera kaydı suç mu?​

Kişinin haberi olmadan ses kaydı veya görüntü kaydının alınması, fotoğrafının çekilmesi veya videosunun çekilmesi Türk Ceza Kanunu’na göre suç teşkil eder. Dolayısıyla ses, görüntü kaydı alan kişilerin elde ettiği verilerin hukuka aykırı olmasının yanı sıra bu eyleminin suç teşkil etmesi de söz konusu olabilecektir.

Başkasının videosunu paylasmak suç mu?​

Başkasının videosunu paylasmak suç mu?
Kişinin fotoğrafının izinsiz olarak sosyal medyadan paylaşılması Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme veya Ele Geçirme (TCK Md. 136, 137) suçunu oluşturur. Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak başkasına veren , yayan veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Mesaj atmak tacize girer mi?​

Mesaj atmak tacize girer mi?
Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma (m.123) Örneğin, sosyal medya araçları üzerinden bir kişiye ısrarla cinsel içerikli mesajlar atılması cinsel taciz suçunu oluşturacağı gibi kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunu da oluşturabilir. Önemli olan davranışın ısrarlı bir şekilde sürdürülmesidir.

Mesajla rahatsız etmenin cezası nedir?​

Mesajla rahatsız etmek hem SMS hem de Whatsapp, Telegram vb. anlık mesajlaşma sağlayan uygulamaları yoluyla da işlenebilecek bir suç davranışıdır. Mesajla rahatsız etmenin cezası kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun düzenlendiği TCK 123 maddesi uyarınca üç aydan bir yıla kadar hapis cezasıdır.

Izinsiz ses kaydı almanın cezası nedir?​

TCK’nın 133. maddesince; “Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Dolandırıcılıkta ses kaydı delil olur mu?​

Dolandırıcılıkta ses kaydı delil olur mu?
Yani kural; hukuka aykırı şekilde elde edilen delillerin ceza mahkemesinde kullanılamamasıdır. Ancak ; Yargıtay içtihatlarına göre istisnai durumlarda habersizce alınan ses veya görüntü kaydı hukuka uygun bir delil olarak kabul edilmektedir.

Izinsiz ses kaydı delil olur mu?​

Izinsiz ses kaydı delil olur mu?
 
Izinsiz ses kaydı almak suçtur ve cezalandırılabilir. Türk Ceza Kanunu'nun 133. maddesine göre, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılabilir. Dolayısıyla, izinsiz olarak ses kaydı almak yasalara aykırıdır ve ciddi sonuçlara yol açabilir.

Öte yandan, ses kaydının mahkemede delil olarak kabul edilmesi durumunda, hukuki kurallara uygun olarak elde edilmiş olması gerekmektedir. Ses kaydının adil ve yasal bir şekilde edinilmesi durumunda, mahkeme tarafından delil olarak kabul edilebilir ve duruşmada kullanılabilir.

Eğer ses kaydı izinsiz ve hukuka aykırı bir şekilde elde edilmişse, bu durumda delil olarak kullanılamaz ve hatta kişinin suç işlediği yargılanabilir. Dolayısıyla, ses kaydı konusunda dikkatli olmak ve yasalara uygun şekilde davranmak önemlidir.
 
Geri
Üst