AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Basit yargilama usulune tabi davalar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Basit yargılama usulüne tabi davalar nelerdir?​

Basit Yargılama Usulü Hangi Hallerde Uygulanır? Basit yargılama usulü, adli para cezası veya üst sınırı 2 yıl veya daha az hapis cezası gerektiren suçlarda uygulanabilir.
CMK basit yargılamada tanık dinlenir mi?
Tanık beyanının delil olarak kabul edileceği durumlarda tanığın duruşma açılarak dinlenmesi, CMK m. 201 uyarınca doğrudan soru sorma hakkının sağlanması gerekir. Öyleyse tanık dinlenmesi gereken durumlarda basit yargılama usulünün izlenmemesi, olağan usulde yargılama yapılması gerekir.

Basit yargılama nedir HMK?​

Basit yargılama usulü, daha çabuk sonuçlandırılması gereken, daha kısa bir incelemeye ihtiyaç duyan ve daha kolay bir inceleme ile sonuçlandırılabilecek dava ve işler için kabul edilmiş daha basit, daha seri bir yargılama usulüdür.
Basit yargılama usulünde tanık dinlenebilir mi?
BASİT YARGILAMADA USULÜNDE DE TANIK DELİLİNE DAYANAN TARAFA TENSİPLE TANIKLARI BİLDİRMESİ İSTENEMEZ.

Basit yargılamada itiraz nereye yapılır?​

Ceza Muhakemesi Kanunun 252/1 inci madde uyarınca ‘Basit yargılama usulüne tabi suçlarda mahkemece duruşma açılmadan karar verilmiş ise verilen bu hükümlere karşı itiraz edilebilir. Süresi içinde itiraz edilmeyen hükümler kesinleşir. ‘ İtiraz mahkemeye hitaben verilecek bir dilekçe yapılacaktır.
Basit yargılama usulü hangi mahkemelerde uygulanır?
Basit yargılama usulü kanunda sayılan durumlarda mahkemenin takdirine bağlı olarak duruşma yapılmaksızın evrak üzerinden yürütülen yargılama usulüdür. Basit Yargılama Usulü Hangi Mahkemelerde Uygulanır? Basit yargılama usulü ile yargılama yapabilecek olan mahkeme ceza hukuku açısından Asliye Ceza Mahkemesidir.

HMK hangi mahkemelerde uygulanır?​

Davanın açıldığı mahkemeye veya uyuşmazlığın niteliğine göre uygulanacak yargılama usulü farklılık göstermektedir. Örneğin, asliye hukuk mahkemelerinde kural olarak yazılı yargılama usulü uygulanırken, sulh hukuk mahkemelerinde basit yargılama usulü uygulanır.
Asliye hukuk Mahkemesinde hangi yargılama usulü uygulanır?
HMK sistematiğine göre; genel görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi olup, Asliye Hukuk Mahkemelerinde kural olarak; yazılı yargılama usulü uygulanır. Bunun dışında basit yargılama usulünün uygulandığı dava ve işlerin Asliye Hukuk Mahkemesinde görülebilmesi için buna ilişkin açık bir düzenlemenin bulunması gerekir.

HMK basit yargılama usulü nasıl olur?​

Nafaka davaları basit yargılama usulüne tabidir (HMK m.316/1-ç). Basit yargılama usulünde yapılan ilk duruşmada dava hakkında hüküm verilmeyen durumlarda, ön inceleme duruşması için taraflar duruşmaya davet edilir, ön inceleme ve tahkikat aşamaları kanuna uygun tamamlanarak karar verilir.
 
Geri
Üst