- Konu Yazar
- #1
Basit yargılama usulü itiraz nereye yapılır?
Ceza Muhakemesi Kanunun 252/1 inci madde uyarınca ‘Basit yargılama usulüne tabi suçlarda mahkemece duruşma açılmadan karar verilmiş ise verilen bu hükümlere karşı itiraz edilebilir. Süresi içinde itiraz edilmeyen hükümler kesinleşir. ‘ İtiraz mahkemeye hitaben verilecek bir dilekçe yapılacaktır.Basit yargılama usulüne itiraz edilirse ne olur?
Basit yargılama usulüne itiraz edilirse ne olur?Basit yargılama usulü uygulanarak verilen hükümlere karşı kararın tefhim veya tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz edilebilir. İtiraz üzerine hükmü veren mahkemece duruşma açılır ve genel hükümlere göre yargılamaya devam olunur. Taraflar gelmese bile duruşma yapılır ve yokluklarında hüküm verilebilir.
CMK basit yargılama usulünde tanık dinlenir mi?
Tanık beyanının delil olarak kabul edileceği durumlarda tanığın duruşma açılarak dinlenmesi, CMK m. 201 uyarınca doğrudan soru sorma hakkının sağlanması gerekir. Öyleyse tanık dinlenmesi gereken durumlarda basit yargılama usulünün izlenmemesi, olağan usulde yargılama yapılması gerekir.Ön incelemede tanık bildirilir mi?
Ön incelemede tanık bildirilir mi?Ön inceleme duruşmasında Hukuk Muhakemeleri Kanununun 140/5. maddesi uyarınca davalı-karşı davacıya verilen kesin mehil, tanık delili dışında, belge niteliğindeki delillerle ilgilidir. Bu mehil, tanık bildirme hakkını düşürmez.
Basit Yargılama Usulü HMK Sulh hukuk mahkemesinin görevli olduğu dava ve işler; nafaka, velayet ve vesayete ilişkin davalar; geçici hukuki koruma talepleri ve bunlara karşı yapılan itirazlar; hizmet ilişkisinden doğan davalar vs. basit muhakeme usulünün uygulandığı işlemler arasında sayılmaktadır.
Dilekceler asamasi nedir?
Dilekceler asamasi nedir?Dilekçelerin Karşılıklı Verilmesi Aşaması (Dilekçeler Teatisi): Dilekçelerin usul ve mevzuata uygun bir şekilde düzenlenmesi ve davanın tarafları arasında karşılıklı tebliğ ve tebellüğ edildiği aşamadır. Tebliğ: Yazılı bildirim.